Hopp til innhold

Raja dobler støtten til arrangementer etter klagestorm: – Måtte gått av ellers

Kulturdepartementet øker stimuleringsstøtten fra 400 til 800 millioner kroner etter klagestorm fra kulturlivet. Alle som fikk avslag på stimuleringsstøtte fra Kulturrådet får søknaden automatisk behandlet på nytt. – Jeg forstår fortvilelsen, sier Raja.

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Det har stormet i kulturlivet den siste uken etter at det ble kjent at halvparten av dem som søkte om støtte til konserter og arrangementer hadde fått avslag.

Vreden har vært rettet mot kulturminister Abid Raja (V), som tidligere har oppfordret kulturlivet til å holde hjulene i gang og sagt at det skal lønne seg å gjennomføre arrangementer fremfor å avlyse.

– Det har vært en utrolig vanskelig uke for en rekke kulturaktører over hele landet. De har nedskalert, planlagt og gjennomført. Jeg skulle ønske jeg kunne møtt hver og en av dere slik at dere kunne ta deres frustrasjon utover meg direkte, sa Raja på en pressekonferanse fredag.

Skal behandle søknader på nytt

Raja har nå tatt kritikken til seg og annonserer fredag at han ber kulturrådet gjenåpne alle sakene om stimuleringsstøtte til artister, arrangører og andre som kvalifiserer for stimuleringsstøtte.

– Støtten har vært på 400 millioner og vi styrker den med nye friske 400 millioner. Vi venter ikke med saksbehandlingen. Jeg har gitt beskjed til Kulturrådet om å behandle alle søknadene som fikk avslag på nytt, så raskt som mulig og fortløpende, sa Raja på pressekonferansen.

Han oppfordret også dem som har fått bevilget penger fra støtteordningen, men mener de har fått for lite, om å sende søknaden på nytt.

– Det er ikke diskvalifiserende å få støtte dersom man har fått støtte tidligere. Man skal kunne få støtte i 2021 selv om man har fått støtte i 2020, sa Raja.

Jørgen Roll

Jørgen Roll, direktør i Oslo Konserthus, sier at dersom avslagene hadde blitt stående, så hadde Abid Raja blitt nødt til å gå av.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Kan ikke oppføre seg sånn i et valgår

På grunn av Rajas tidligere oppfordring var overraskelsen stor da alle avslagene kom i helgen. Mange hadde allerede gjennomført arrangementer og følte seg lurt av kulturministeren, ifølge Jöel Schwalenstöker som er styreleder i Nemaa, organisasjonen for managere og bookingagenter.

Jørgen Roll, administrerende direktør i Oslo Konserthus, sier til NRK fredag at han forventet at det kom penger. Hvis avslagene hadde blitt stående, så hadde Abid Raja «blitt nødt til å gå av», mener han.

– Sånn kan man ikke oppføre seg i et valgår. Så jeg regnet med at det kom mer penger. Slik dette så ut, ville han påført mange aktører over hele landet store tap for han har oppfordret oss til å gjennomføre, ikke avlyse, sier Roll.

Hans Ole Rian, forbundsleder i Creo, sier økningen fra 400 til 800 millioner er helt nødvendig.

– Ellers ville Abid Raja blitt beskyldt for løftebrudd. Men det er bra at denne økningen kommer, sier han.

Dagny

En av dem som fikk avslag på sin søknad var artisten Dagny. Det satte hele hennes norgesturné i fare. Nå tror promotør Martin Nielsen at det vil ordne seg.

Foto: Rashid Akrim / NRK

Dagny-turné sto i fare

Blant 700 søkere fikk 362 bevilget penger i stimuleringsordningen for kulturlivet. En av dem som fikk avslag på vegne av en rekke artister var arrangørselskapet Live Nation. En av artistene er Dagny, noe som satte hele hennes norgesturné i fare.

– Det er veldig bra at stimuleringspakkene nå dobles. Nå håper jeg kulturdepartementet kommer kjapt tilbake på søknadene. Det sier seg selv at om vi skal få kommet ut på turne i mai må vi ha svar kjapt. Det er fint at Abid Raja ser kulturbransjens rop om hjelp, sier Martin Nielsen som er promotør i Live Nation Norge.

Han har troen på at Dagny sin turne kan gjennomføres på bakgrunn av dette, men avhenger at søknadene behandles fort.

– Kunne ikke spå smitteutviklingen

Da man utformet denne ordningen pekte pilene mot en positiv utvikling, og man forventet at våren 2021 skulle ha mindre smittevernbegrensninger enn det den viste seg å få, sa Raja. Hittil i år har det ikke vært nedskalering, men avlysning som har vært regelen.

– Jeg skal ikke komme med bortforklaringer, men pandemien gjør det meste uforutsigbart. Ingen kunne forutse hvordan våren kunne bli. Ingen kunne forutse hvilken retning smittesituasjonen kom til å ta, sa kulturministeren.

Regjeringen måtte innføre inngripende tiltak enda en gang, noe kultursektoren har merket godt, ifølge Raja.

– Jeg skulle ønske vi visste alt dette i oktober, og jeg deler frustrasjonen deres. Jeg forstår all fortvilelsen kulturaktører over hele landet har følt. Vi føler på den samme smerten, sa han.

Kulturstrøm

 • «Som Sjostakovitsj remikset av Aphex Twin»

  Det klassiske ensemblet Kronoskvartetten har etter nesten 50 år i bransjen oppnådd kultstatus. Den er årets «artist-in-residence» ved Festspillene i Bergen, og fortsetter sin utforskning av hva et musikkensemble kan være, med vekslende hell rent kunstnerisk. Musikkritiker Eystein Sandvik skriver at «musikalsk gav også denne konserten et noe blandet inntrykk», og gir terningkast fire.

  Kronos Quartet spiller i Håkonshallen under Festspillene i Bergen 2022.
  Foto: Johanne Karlsrud
 • – Filmen vekker sympati og skaper hjertevarme

  «Broker» er nok en behagelig filmopplevelse fra Hirokazu Kore-eda, skriver Filmpolitiets Birger Vestmo fra Cannes.

  – Men han kunne med fordel tatt en ekstra skriverunde eller to på manuset. Terningkast 4.

  Scene fra filmen «Broker».
  Foto: 2022 ZIP CINEMA & CJ ENM Co. Ltd.
 • Bruce Springsteen legger til ny konsert i Norge etter stor etterspørsel

  Bruce Springsteen legger til en ny konsert i Norge etter det arrangører betegner som «ekstrem etterspørsel» fra publikum.

  – Interessen og forsalget slår alt av tidligere konserter med Bruce Springsteen. Derfor stort å kunne lansere ytterligere en konsert i Oslo, skriver Live Nation i en pressemelding.

  Det er billetter lagt ut i forsalget som solgte ut umiddelbart, skriver arrangøren.

  De to konsertene spilles 30. juni og 2. juli 2023.