Hopp til innhold

Raja bedt om å forlate NRK-studio

I en meget opphetet debatt i NRK Kulturnytt, ble en ustyrlig Abid Q. Raja bedt om å forlate studio.

Abid Raja

Abid Q. Raja ble meget hissig i en debatt i Kulturnytt, der han ble kritisert for dialogmøtene han har arrangert på Litteraturhuset i Oslo. Til slutt ble han bedt om å forlate studio.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Programleder Lilly Fritzman måtte til slutt be debattdeltaker Abid Q. Raja både om å trekke pusten og til slutt om å forlate studio, da han nektet å avslutte debatten i ettermiddagens Kulturnytt.

– Iscenesatte konfrontasjoner

Håkon Haugli (Ap)

Håkon Haugli

Foto: Arbeiderpartiet

Utgangspunktet for debatten var en kronikk i dagens VG . Her skriver Håkon Haugli, som er stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, at Abid Raja, som har gjort dialog til sitt varemerke, bidrar til det stikk motsatte med sine dialogmøter på Litteraturhuset i Oslo.

– Dialogmøtene er mange iscenesatte konfrontasjoner med mennesker med ekstreme synspunkter, for å skape sensasjonsoverskrifter, sier Haugli.

Hatet jøder og homofile

Som eksempel viser Haugli til at dialogmøtene inviterte en kontroversiell imam og tiligere talibanminister, som både er terrormistenkt og dømt for vold. Til et annet møte kom en person som ble forhåndsannonsert som ekstremist og fremførte innlegget «Derfor hater jeg jøder og homofile».

– Den type iscenesettelse av konfrontasjon bidrar bare til å forsterke motsetningen i integreringsdebatten. Derfor har jeg tillatt meg å stille spørsmål ved om dialogmøtene bidrar til det de angivelig skal bidra til, som er dialog og forståelse.

– Jeg ser en stortingspolitiker som ikke får nok oppmerksomhet: «Se meg! Noen vær så snill legg merke til meg!» er det eneste jeg hører fra ham, sier Abid Q. Raja som svar på kritikken.

– Jeg skal smadre deg som en lus!

Raja forteller videre at på de ti dialogmøtene han har arranger, har det vært fullsatt sal. Og at alt som kan krype og gå av viktige personer i Norge har vært innom. Han viser til at både Jonas Gahr Støre og Kjell Magne Bondevik har vært på dialogmøtene. Han mener kritikken av dialogmøtene er fullstendig grunnløse.

Raja viste også til at kultur- og debattredaktør Knut Olav Åmås i Aftenposten har skrevet at noen av disse debattmøten har vært det viktigste uttrykket for integrering han har opplevd.

– Snakk om å være oppmerksomhetssyk! I Håkon Lies dager hadde noen sagt: «Jeg skal smadre deg som en lus», men det skal jeg ikke nedverdige meg til, sier Raja.

Haugli fortsetter kritikken, og mener at noen av de Raja gir en talerstol er med på å skjerpe motsetningene i ordskiftet.

– Dette er problematisk og bidrar i sum til at vi at vi får forsterket fordommer snarere enn at de blir svekket, sier Haugli.

– Gjør meg kvalm!

Radja repliserer med at Haugli nok en gang er på villspor.

– De hundrevis av ungdommene som har kommet har klart å gjøre arenaen til de fantastiske dialogmøtene de er. Når noen klarer å kalle dette for «dialog for fiffen» og «freakshow», som Haugli skrev på Twitter, da blir jeg kvalm. Da tar man ikke minoritetsungdommen og integreringsarenaen på alvor.

Abid Raja fikk Fritt ord prisen i år . I radiodebatten sier han seg overhodet ikke enig i noe av kritikken fra Haugli.

Jo mer Haugli fortsatte å kritisere dialogmøtene, dess hissigere og mer høyrøstet ble Abid Raja.

– Å nedverdige seg til å skrive at dette er «freakshows for fiffen», skjønner jeg ikke at en stortingsrepresentant har magemål til å gjøre. Når har Haugli vært i en moske?

Programleder Lilly Fritzman ba først Raja om å trekke pusten.

– Du får ikke lov til å si mer, ellers må vi løfte deg ut av studio!

Til slutt måtte hun be en ustoppelig Raja om å forlate studio.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)