Hopp til innhold

Fritt Ord til Bushra Ishaq og Abid Q. Raja

Fritt Ords Pris for 2010 går til Bushra Ishaq og
Abid Q. Raja. – Jeg føler meg beæret og stolt, sier Abid Q. Raja.

Bushra Ishaq og Abid Q. Raja

Bushra Ishaq og Abid Q. Raja har fått Fritt Ords Pris for 2010.

Foto: Scanpix

Styret i Fritt ord gir følgende begrunnelse:

«Bushra Ishaq har med sin klare forankring i muslimsk tro og miljø og med sin argumentasjon og brobyggende form bidratt til å videreutvikle forståelsen av hva det vil si å leve i dagens flerkulturelle samfunn.»

«Abid Q. Raja har skapt arenaer for dialogmøter med temaer som er viktige i det offentlige ordskiftet. Han har vært en energisk debattant i en konfliktfylt tid.»

– Føles som en anerkjennelse

Venstre-politiker Abid Q. Raja har arrangert dialogmøter om likestilling av minoritetskvinner, forbudt kjærlighet, imamenes samvunnsansvar, kvinneundertrykking, hatefullhet mellom minoritetsgrupper, ytringsfrihet og voldelige demonstrasjoner.

– Jeg føler meg beæret og stolt over å ha blitt vurdert verdig denne prisen, sier Abid Q. Raja.

– Det føles som en anerkjennelse av viktigheten av integreringsemnene og en understrekning av hvor viktig dialogen er om de krysskulturelle brytningene, sier han.

Fritt Ords Pris er institusjonens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på 200.000 kroner til hver av de to mottakerne. De får også Fritt Ord-statuetten, som er signert Nils Aas.

Opptatt av kvinnekamp

Bushra Ishaq er student ved Det medisinske fakultet og forskerstudent ved Avdeling for fysiologi ved Universitetet i Oslo. Hun er særlig opptatt av kvinnekampens implikasjoner i en multikulturell kontekst.

– Dette var litt av en overraskelse! Den tanken hadde jeg aldri tenkt. Det er en stor ære og jeg er veldig takknemlig for alle som tror på meg og føler at jeg fortjener den prisen. Jeg er veldig ydmyk, sier Bushra Ishaq til NRK.

En av grunnene til overraskelsen er at Ishaq ikke har fulgt den typiske linja som en provoserende og progressive debattant.

– Jeg har hatt en mer dialogførende stil enn andre debattanter som vanligvis blir trukket frem. Jeg har hatt en hensikt med mitt engasjement, og det er å skape dialog, sier Ishaq til NRK Kulturnytt.

Muslimske kvinners stilling

Med å bidra i den offentlige debatten vil Ishaq skape broer og forståelse for hennes identitet som muslim. Hun er overrasket over prisen, samtidig føler hun at det er en påskjønnelse av at folk setter pris på en debattform som gir innsikt og gjør folk klokere.

– Jeg tror folk er ganske lei overflatedebattene. Jeg står for min identitet og forsvarer den ut fra min personlige overbevisning. Det er noe som driver meg i forhold til de polemiske argumentasjonene om muslimske kvinner som undertrykte fødemaskiner. Å få denne prisen betyr veldig mye for meg.

Bushra Ishaq i religionsdebatt på Litteraturhuset .

Kulturstrøm

 • Formkraft i to generasjoner

  – Det er virkelig to markante kunstnere vi snakker om: To kvinner som hver især ruver i nyere norsk kunsthistorie, og som gjennom vidt forskjellige medier har utviklet sine egenartede og individualiserte formspråk, skriver kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om utstillingen «Bølger og måne» med Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum.

  Bilde fra utstillingen «Bølger og måne» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum
  Terningkast 6 Kunst

  «Her skjer det virkelig ting i utstillingsrommet»

  ANMELDELSE: «Bølger og måner» av Siri Aurdal og Synnøve Anker Aurdal ved Stavanger Kunstmuseum

 • Blues-pioneren John Mayall er død

  Den britiske artisten John Mayall er død, 90 år gammel. Hans band The Bluesbreakers var sentralt i karrieren til senere superstjerner som Eric Clapton og Mick Fleetwood.

  Musikeren døde mandag i sitt hjem i California, heter det i en kunngjøring på Mayalls Instagram-konto. Han hadde familien sin rundt seg, melder nyhetsbyrået AP.

  – Helseplagene som tvang John til å avslutte sin storslåtte turnékarriere, førte til slutt til fred for en av verdens største helter på veien. John Mayall ga oss 90 år med utrettelig innsats for å lære bort, inspirere og underholde, heter det.

  En rekke artister har spilt i John Mayalls band, blant dem Eric Clapton og Jack Bruce, som senere dannet Cream. Det har også Mick Fleetwood, John McVie og Peter Green, som senere spilte i Fleetwood Mac, samt Mick Taylor, som spilte fem år i Rolling Stones.

  John Mayall har holdt konserter i Norge flere ganger, deriblant på Notodden Blues festival i 2004 og 2013.

  Mayall gav ut sitt første album i 1966.

  Han ble innlemmet i Blues Hall of Fame i 2016.

  I fjor ble han nominert til Grammy klassen Best Traditional blues album, for albumet «The sun is shining down».

  NTB/NRK

  Bluesartisten John Mayall er død. Bildet viser Mayall mens han spiller munnspill og holder rundt en mikrofon. Bildet er fra Montreux Jazz Festival i Montreux, Sveits, sent mandag 7. juli 2008
  Foto: Sandro Campardo/Keystone / AP/NTB