NRK Meny
Normal

Fritt Ord til Bushra Ishaq og Abid Q. Raja

Fritt Ords Pris for 2010 går til Bushra Ishaq og
Abid Q. Raja. – Jeg føler meg beæret og stolt, sier Abid Q. Raja.

Bushra Ishaq og Abid Q. Raja

Bushra Ishaq og Abid Q. Raja har fått Fritt Ords Pris for 2010.

Foto: Scanpix

Styret i Fritt ord gir følgende begrunnelse:

«Bushra Ishaq har med sin klare forankring i muslimsk tro og miljø og med sin argumentasjon og brobyggende form bidratt til å videreutvikle forståelsen av hva det vil si å leve i dagens flerkulturelle samfunn.»

«Abid Q. Raja har skapt arenaer for dialogmøter med temaer som er viktige i det offentlige ordskiftet. Han har vært en energisk debattant i en konfliktfylt tid.»

– Føles som en anerkjennelse

Venstre-politiker Abid Q. Raja har arrangert dialogmøter om likestilling av minoritetskvinner, forbudt kjærlighet, imamenes samvunnsansvar, kvinneundertrykking, hatefullhet mellom minoritetsgrupper, ytringsfrihet og voldelige demonstrasjoner.

– Jeg føler meg beæret og stolt over å ha blitt vurdert verdig denne prisen, sier Abid Q. Raja.

– Det føles som en anerkjennelse av viktigheten av integreringsemnene og en understrekning av hvor viktig dialogen er om de krysskulturelle brytningene, sier han.

Fritt Ords Pris er institusjonens høyeste utmerkelse. Prisbeløpet er på 200.000 kroner til hver av de to mottakerne. De får også Fritt Ord-statuetten, som er signert Nils Aas.

Opptatt av kvinnekamp

Bushra Ishaq er student ved Det medisinske fakultet og forskerstudent ved Avdeling for fysiologi ved Universitetet i Oslo. Hun er særlig opptatt av kvinnekampens implikasjoner i en multikulturell kontekst.

– Dette var litt av en overraskelse! Den tanken hadde jeg aldri tenkt. Det er en stor ære og jeg er veldig takknemlig for alle som tror på meg og føler at jeg fortjener den prisen. Jeg er veldig ydmyk, sier Bushra Ishaq til NRK.

En av grunnene til overraskelsen er at Ishaq ikke har fulgt den typiske linja som en provoserende og progressive debattant.

– Jeg har hatt en mer dialogførende stil enn andre debattanter som vanligvis blir trukket frem. Jeg har hatt en hensikt med mitt engasjement, og det er å skape dialog, sier Ishaq til NRK Kulturnytt.

Muslimske kvinners stilling

Med å bidra i den offentlige debatten vil Ishaq skape broer og forståelse for hennes identitet som muslim. Hun er overrasket over prisen, samtidig føler hun at det er en påskjønnelse av at folk setter pris på en debattform som gir innsikt og gjør folk klokere.

– Jeg tror folk er ganske lei overflatedebattene. Jeg står for min identitet og forsvarer den ut fra min personlige overbevisning. Det er noe som driver meg i forhold til de polemiske argumentasjonene om muslimske kvinner som undertrykte fødemaskiner. Å få denne prisen betyr veldig mye for meg.

Bushra Ishaq i religionsdebatt på Litteraturhuset .

Kulturstrøm

  • Bergman-bok gis ut etter ni år

    Biografien om Ingmar Bergman, skrevet av regissørens husholderske Anita Haglöf, gis ut – ni år etter at den opprinnelig planlagte utgivelsen ble stoppet. Boken, kalt «Jag var Ingmar Bergmans hushållerska», kommer i november, melder TT. Da den ble stoppet i 2009, var det fordi boken ble «for personlig» for Haglöf, som var den som valgte å stoppe utgivelsen. Men nå har husholdersken, som jobbet for filmregissøren i åtte år fra 1995, ombestemt seg og gir den ut likevel i Bergmanåret, der man feirer 100-årsjubileet for hans fødsel.

    FILES-SWEDEN-FILM-THEATRE
    Foto: BONNIERS HYLEN / AFP
  • Tons of Rock flytter

    Tons of Rock flytter fra Halden til Oslo. Det melder festivalledelsen i en pressemelding. Festivalen skal nå holdes på Ekebergsletta.