Hopp til innhold

Å nave er årets nyord

Å drive dank på statens regning – å nave – imponerte språkekspertisen såpass at verbet ble kåret til årets ord. Teknologi og kosthold er som vanlig også å finne på topp-ti-lista over gode nyord.

NAV-logo

NAV gikk til topps hos Språkrådet og NHH og kan smykke seg med å stå bak årets beste nye ord.

Foto: NRK

På tampen av året er det duket for kåringer på de fleste områder, og språket vårt skal også få en vurdering før 2012 er historie. Derfor har Gisle Andersen ved Norges Handelshøskole har satt seg ned sammen med Språkrådet for å velge ut hva som er årets beste nye ord.

Å nave ble første gang funnet i Retrievers mediearkiv i mars 2012, forteller seniorrådgiver Ole Kristian Våge i Språkrådet.

Fra ungdommen

Både Våge og Andersen er temmelig sikker på at nave og naving er gode norske ord som vil stå seg og slå rot.

Gisle Andersen

Gisle Andersen er svært fornøyd med årets førsteplass.

Foto: NHH

– Mange husker nok debatten om skoleungdom som tar seg et friår som er dekket av støtte fra Nav. I årets debatt om holdninger til velferdsordningene våre spilte dette nyordet en viktig rolle. Ikke bare ble naving brukt blant ungdommer, men også i nyhetsartikler, kronikker og til og med i spørretimen i Stortinget, påpeker Våge.

– Det er ekstra gøy at ordet kommer fra ungdommer, så dette ordet er nok en liten favoritt. Dessuten består det av helt norske lyder og har en veldig god klang, mener Andersen.

Uklar betydning

Begge syns ordet er spennende og kreativt, ikke minst fordi det er tilpasset norsk orddanningsmønster. Både verb og substantiv er det blitt til. Ordet har eksistert med en annen betydning tidligere, og dagens bruk er foreløpig ikke helt definert.

– Opprinnelig ble vel nyordet brukt på en person, gjerne ungdom, som hever trygd for å ta friår. Men så begynner uttrykket å leve sitt eget liv, og meningen kommer etter hvert, den kan gjerne forandre seg, utdyper han. Fra gammelt av har nave vært et norsk ord, men med betydningen å lafte, forklarer språkekspert Våge.

Her er lista over årets nyord:

  1. Å nave
  2. Grovkarbo
  3. Bankunion
  4. Strømmetjeneste
  5. Smartskole
  6. Monsterlønn
  7. Halehelt
  8. Grexit
  9. Glanekø
  10. Karbonsko

Fra fjorårets lavkarbo har årets kostholdsvariant utviklet seg til grovkarbo, som dreier seg om inntak av grove kornprodukter i tillegg til grønnsaker og frukt.

Smartskolen er ikke en skole for de mest intelligente, men en skole preget av høyteknologiske, digitale løsninger der smarttavler og teknologiske hjelpemidler setter sitt preg på undervisningen.

Ole Kristian Våge

Ole Kristian Våge i Språkrådet mener det er naturlig at mange av ordene har forankring i teknologi.

Foto: Språkrådet

Strømmetjeneste er på full fart inn i det norske språket. Før gjaldt ordet først og fremst musikk og radio, men nå er det også vanligere med strømming av filmer og serier. Derfor dukker ordet strømmetjeneste stadig opp, sier Våge.

Flere gjengangere

Enkelte ord dukker stadig opp på lista i nye varianter.

– I 2010 ble askefast kåret til årets nyord, og det dukket etter hvert opp mange ord som slektet på dette. Monsterlønn er et slikt eksempel, og det stammer nok fra debatten om monstermastene, sier Andersen.

Andre ord er hentet fra det generelle nyhetsbildet i år, der Hellas sine problemer og mulige retur fra eurosamarbeidet ble belønnet med nyordet grexit, mens Norwegians fronting av kjente nordmenn på flyene resulterte i halehelt. I tillegg kan skuelystne folk som stopper opp for å kikke ved ulykker eller andre hendelser, heretter omtales som glanekø.

Kommet for å bli?

NHH og Gisle Andersen står bak Norsk Aviskorpus, en database med alle nyord fra en rekke norske aviser. Denne brukes i kåringen og ved å ta et søk i databasen, ser det ut til at skaperevnen er stor blant norske skribenter. De fleste nyord er sammensetninger av gamle kjenninger, skapt for en ny anledning, for eksempel Giske-kjenning, vaffelbanditt, pelsdyrstopp og terrorpsykiater.

Alle vekker minner om saker fra årets nyhetsbilde. Ola Borten Moes agrarliberale prinsipper var et forsøk på ny politisk sjargong, mens barnebankkort nok ble skapt for å kapre de yngste som bankkunder.

Hvilke som vil leve videre, gjenstår å se. Å nave sto på trykk i et leserinnlegg i avisa Nationen så sent som denne uka, og i et intervju i Bergens Tidende sist søndag.

Hva mener du om årets nyord?

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters