Hopp til innhold

A-ha gjenforenes på «rekordfestival» i Brasil

I 1991 satte A-ha verdensrekord da de spilte for 198.000 tilskuere i Rio. I september gjør trioen comeback på samme festival.

Til neste år er det 30 år siden A-ha debuterte med «Hunting High And Low», og tidligere i dag ble det klart at A-ha skal gi ut albumet i ny utgave i jubileumsåret.

Men ikke nok med det: I september 2015 står den norske trioen igjen på scenen i Rio de Janeiro, hvor de i 1991 opptrådte for 198.000 mennesker under festivalen Rock In Rio.

Det ble da oppført i Guinness rekordbok som den konserten med størst betalende publikum noensinne. Nå opptrer de igjen under samme festival – 24 år etter.

– Vi er invitert som såkalte «special guests» til Rock In Rio 2015. Det har kommet mange forespørsler til oss siden vi ga oss, men dette var så spesielt at det ble vanskelig å si nei til, sier Magne Furuholmen til NRK.

Magne Furuholmen, a-ha i 1985.

DEN GANG DA: Magne Furuholmen da A-ha ga ut sitt første album i 1985. Til neste år har «Hunting High And Low» 30-årsjubileum, og A-ha gjenforenes til en konsert i Rio de Janeiro.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX
Maracana stadion i Rio de Janeiro

HER SATTE DE REKORD I 1991: Gigantstadionen Maracanã i Rio de Janeiro. Her var A-ha headliner under Rock In Rio for 23 år siden.

Foto: J. P. Engelbrech / Reuters

52-åringen er sammen med Morten Harket (55) og Paal Waaktaar-Savoy (53) i Brasil, hvor A-ha deltar under en presselansering av artistene til Rock In Rio.

– Det er unektelig spesielt å komme tilbake som en pensjonist og oppleve at det er så stor entusiasme for det vi har gjort. Det er som når en pensjonert surfer hører at tusenårsbølgen er på vei inn. Da børster du støvet av brettet og kaster deg ut i bølgene, sier Furuholmen.

Spiller på en mindre scene enn i 1991

«Hunting High And Low» ble sluppet i 1985, og samme år startet Rock In Rio. Den brasilianske festivalen har dermed også 30-årsjubileum til neste år.

– Vi ble invitert av festivalledelsen til å være med på å feire deres 30-årsjubileum, som tilfeldigvis sammenfaller med tilsvarende jubileum for A-ha, sier Magne Furuholmen.

Konserten i september skal riktignok ikke finne sted på Maracanã stadion som i 1991, men på en scene i landsbyen «City of Rock» i bydelen Barra da Tijuca sørvest i Rio de Janeiro.

Rock in Rio-festivalen ble flyttet til denne spesialbygde landsbyen i 2001. Scenene her har mindre kapasitet enn Maracanã.

A-ha må dermed se langt etter å slå bestenoteringen fra 1991 når det gjelder publikumstall.

– Penger har ikke vært diskutert

– Vi hadde ikke noe ønske om å konkurrere med oss selv. Vi skrev musikkhistorie i 1991, og denne gangen blir det en annen setting, sier Magne Furuholmen.

– Så det blir ikke noen ny publikumsrekord med det første... ?

– Da tror jeg vi måtte ha hentet fram lommeboka. De betalte jo for å se oss forrige gang, men denne gangen tror jeg vi nesten måtte ha betalt for dem, sier A-ha-keyboardisten og ler.

Furuholmen avkrefter at bandet får godt betalt for å gjøre en ny konsert.

– Penger har ikke vært diskutert en gang, jeg har i hvert fall ikke hørt noe om det. Det er ikke mye penger involvert i den saken her, det er bare rett og slett noe vi alle tre fikk lyst til å gjøre, sier han.

Utelukker ikke flere konserter

A-ha har solgt over 36 millioner album og hatt 64 listetopper verden over, og som eneste norske artist toppet Billboard-lista.

Den verdensberømte trioen ble offisielt oppløst i 2009, og A-has foreløpig siste livstegn kom i Oslo Spektrum 4. desember 2010.

A-ha i Brasil

KLAR FOR KONSERT: A-ha er nå i Brasil i forbindelse med presselanseringen av artistene til Rock In Rio 2015. Fra venstre Paal Waaktaar-Savoy, Morten Harket og Magne Furuholmen.

Foto: Just Loomis

– Vi hadde lagt opp for godt, og har i og for seg gjort det. Men i dette tilfellet ble vi alle tre så overrumplet over at dette var noe festivalen ønsket. Og det må være lov å forandre mening, sier Magne Furuholmen.

Men han vil verken bekrefte eller avkrefte at det kommer flere konserter med A-ha etter turen til Brasil i september.

– Vi har ikke lagt noen andre planer enn å gjennomføre dette, og det var vanskelig nok å samle troppene rundt denne konserten. I et anfall av overmot sa vi ja til dette, så får vi se om det fører til noe annet. Men i utgangspunktet skal vi gå på Rock in Rio en gang til og både feire dem og oss selv.

– Og dere har konsertformen inne?

– Det vil tiden vise. Vi får kaste rullatorene og hive oss i gang. Det er ennå et godt stykke igjen til konserten, så det er bare å legge seg i selen, sier Magne Furuholmen.

Saken fortsetter under reportasjen fra A-has avskjedskonsert i 2010:

A-HA holder siste konsert

Brasil-DJ: – Får fortsatt ønsker

Den Rio-baserte platesnurreren DJ Edinho har jobbet som DJ i Rio de Janeiro siden 1980-tallet.

Han forteller til NRK at han fortsatt mottar ønsker fra folk som vil høre den norske trioen.

Still fra Take On Me-videoen

FORTSATT POPULÆRE: Brasiliansk DJ forteller NRK at han ennå mottar ønsker fra folk som vil høre «Take on me» på dansegulvet i Brasil. Her Morten Harket fra videoen til låta.

– På nittitallet var de ekstremt store her. Alle elsket A-ha og de var superkjendiser. Folk i 30-årene kommer fremdeles bort til meg når jeg spiller spør om musikken til A-ha. De er mange som vil høre «Take on me», sier DJ-en.

– Nei, nå ble jeg glad!

Generalkonsul Helle Klem ved konsulatet i Rio de Janeiro blir ekstatisk når NRK forteller henne nyheten.

– Wow, dette er jo kjempestort! Dette er riktig sted å komme til, det skal jeg love deg, sier hun.

Generalkonsulen bekrefter at A-ha fortsatt har et stort navn i det sør-amerikanske landet.

– A-ha er svært kjente og populære her i Brasil. Du hører musikken deres i det daglige på radio, på utesteder og i butikker, sier Klem, som håper å få overvære konserten i september.

– Jeg var på avskjedskonserten deres, og jeg håper jeg nå får mulighet til å se dem igjen. Nei, nå ble jeg glad! avslutter hun.

LES OGSÅ:

A-ha debuterte på fjernsyn i NRK-programmet Lørdagssirkuset i 1984:

A-ha i Lørdagssirkuset

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.