NRK Meny
Normal

Å flyte i saltvann

Hvorfor flyter vi bedre i saltvann enn i ferskvann når vi bader?

Badere flyter lett i Dødehavet
Foto: Wikipedia

Hvis du bader i saltholdig vann, som for eksempel i Dødehavet, vil du oppleve at du flyter like lett som en kork på vannet. Så hvorfor er det slik?

Solveig undersøker saken og gjør et eksperiment ved hjelp av vann, salt og egg. Hun finner ut at egget synker til bunnen dersom vannbeholderen er fylt med ferskvann. Men etter at hun heller en pakke salt oppi vannet, flyter egget.

Hør Solveig gi deg svaret i denne videoen: Seerspørsmål om flyt i saltvann

Har du et spørsmål til Solveig? Send det til Newton .

Vil du høre Solveig svare på flere seerspørsmål? Se Samleside Spørsmål og svar .

Solveig Hareide

TESTER: Solveig Hareide tester om egg flyter best i saltvann eller i ferskvann.

Foto: NRK

Kulturstrøm

 • Skryt til «Mission Impossible»

  Den nye «Mission Impossible»-filmen, som delvis er spelt inn i Noreg, får skryt av internasjonal presse. Det skriv VG. Rolling Stone Magazine, Los Angeles Times og Entertainment Weekly er blant dei som rosar filmen. Scena der Tom Cruise heng og dinglar utfor Preikestolen får mykje merksemd. Men Noreg er ikkje nemnt i filmen; fjellplatået er lagt til India.

  MISSION: IMPOSSIBLE - FALLOUT
  Foto: Paramount Pictures
 • Spillerom direkte frå Moldejazz

  Spillerom, NRK P2 sitt musikkprogram, sender live frå Moldejazz denne veka. I dag byr dei på live musikk og fuglekikking med hovudartisten Maria Schneider.

  Vi sender direkte fra Alexandraparken i Molde, der Moldejazz er i full gang. Programleder Tine Skolmen får besøk av aktuelle gjester og festivalmusikere på scenen. Dagens liveband: Ensemble Eliassen.
 • Ny studie om kvinner i film

  Mannlege kritikarar er meir skeptiske til filmar med kvinner i, enn kva kvinnelege kritikarar er, skriv The New York Times. Det viser ein ny studie frå San Diego State University. Studien tar for seg kritikkar publisert på nettstaden Rotten tomatoes. Forskarane finn at kvinnelege kritikarar i gjennomsnitt gir filmar med kvinner i ei vurdering på 74 prosent, medan dei mannlege kritikarane gir 62 prosent i gjennomsnitt til dei same filmane(stjerner og terningkast er gjort om til prosent i studien).