Hopp til innhold

«The West Wing» gjør comeback for å få amerikanere til å stemme

Den populære TV-serien«The West Wing» – eller «Presidenten» – har samlet den originale rollebesetningen til en spesialepisode. Målet er å få amerikanske velgere til å bruke stemmeretten.

The West Wing

SAMLES IGJEN: Skuespillerne Rob Lowe, Allison Janney og Martin Sheen samles igjen i en spesialepisode av «Presidenten».

Foto: Warner Bros. Television

På det meste hadde serien 17 millioner seere i USA, mens 157.000 nordmenn i snitt per episode benket seg foran TV-skjermene for å se «The West Wing», eller «Presidenten», som serien kalles på norsk.

Nå samler serieskaper Aaron Sorkin skuespillerne bak den innflytelsesrike serien i en spesialepisode produsert av HBO Max, skriver CNN.

Målet er å samle inn penger til Michelle Obama's organisasjon «When We All Vote».

4 av 10 amerikanere stemte ikke forrige valg

Det er episoden «Hartsfield's Landing» fra sesong tre som skal gjenskapes, denne gangen på en teaterscene.

Så langt har ikke HBO Max røpet en dato for sendingen, men det blir til høsten, ifølge New York Post.

I episoden er karakteren Josh, som spilles av Bradley Withford, nervøs for de 42 stemmene som avgis i en liten by i New Hampshire.

I byen telles alle stemmene umiddelbart, og de forutsier alltid vinneren av primærvalget i New Hampshire, heter det i en melding fra HBO Max.

Organisasjonen «When We All Vote» ble stiftet for å øke valgdeltakelsen i USA. Ved forrige presidentvalg i 2016 unnlot 4 av 10 amerikanere med stemmerett å stemme, ifølge United States Election Project.

– Overraskelse!

Det er første gang på 17 år at skuespillere som Martin Sheen, Rob Lowe, Dulé Hill og Allison Janney samles igjen i det som ble beskrevet som en «braksuksess» da serien skulle lanseres i Norge.

«Overraskelse! Gleder meg til å bli med Bradley Withford, Allison Janney, Richard Schiff, Josh Malina, Dulé Hill, Rob Lowe, Nelly Moloney, Martin Sheen, Melissa Fitzgerald med flere i den viktige begivenheten» skriver skuespilleren William Duffy på Twitter.

Laster Twitter-innhold

Duffy spilte karakteren Larry i alle de sju sesongene til serien. I tillegg til den originale rollebesetningen, skal flere gjestestjerner, deriblant Michelle Obama, være med i spesialsendingen.

«Presidenten» gikk på TV fra 1999–2006. Serien ble nominert og vant gjeve priser som blant annet Emmy, Golden Globe, og Peabody Awards.

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)