Hopp til innhold

«Sporenstreks» er folkets vinner

Flere tusen nordmenn har stemt på det ordet de ønsker å bevare. NRK.no går sporenstreks i gang med å innfri deres ønsker.

Cowboystiefel mit Sporen

«Sporenstreks» er av tysk opprinnelse, og kommer fra å sette sporene i siden på hesten.

Foto: HECKLER Pierre / PHOTOPQR/LE REPUBLICAIN LORRAIN

– «Sporenstreks»... Jeg gleder meg til å høre det oftere. Det er et utmerket ord å bruke på radio, sier Helene Uri.

NRKs konkurranse for å redde et utrydningstruet norsk ord er over. Nærmere 400 forslag kom inn, men bare et av disse kunne vinne.

Helene Uri var selv med og valgte ut de ti ordene som kom til finalen. Hun synes det er en verdig vinner som står igjen.

– Nå er det på tide at «asap» får en avløser, sier hun.

Sette sporene i hesten

Ruth Vatvedt Fjeld

Ruth Vatvedt Fjeld forklarer hvor «sporenstreks» kommer fra.

Foto: Ram Gupta

– «Sporenstreks» kommer fra tiden da man red mye. Det er å hugge til med sporene i flanken på hesten, og da går det fort, forklarer Ruth Vatvedt Fjeld.

Fjeld er professor i leksografi ved universitetet i Oslo, og språkkonsulent i NRK. Hun forteller at ordet opprinnelig kommer fra det tyske sporenstreichs, men at det har vært brukt i Norge lenge.

Selv forbinder hun ordet først og fremst med tegneserien «Nr. 91 Stomperud», noe hun forklarer på denne måten:

– Sporenstreks har en militær tilknytning, derfor passer det vel inn i en tegneserie fra militæret. Ordet kom nok også til norsk gjennom militæret, i en tid hvor tysk militærstrategi var det store.

Fjeld er usikker på når ordet kom til Norge første gang, men antyder at det kan ha skjedd på 1700-tallet. Hun synes ikke det er spesielt rart at ordet brukes mindre i dag enn tidligere.

– Å sette sporene i siden på hesten er en situasjon som ikke så mange kjenner seg igjen i. Derfor er «sporenstreks» et bilde som mange ikke forbinder noe med.

Hør Herreavdelingen forklare «sporenstreks» i 1997:

Bra med variasjon

Selv om hun synes at «sporenstreks» er et fint ord, er hun uenig i at det bør erstatte «asap».

– De som bruker ord som «asap» synes vel selv at de trenger det. Hvert menneske har selv rett til å bestemme hvilke ord vedkommende ønsker å bruke. Det blir ganske slitsomt når andre driver og synser om hvilke ord som er riktige å bruke.

Derimot er hun glad for at flere ord i språket brukes aktivt.

– Det viktige er at folk er trygge på det språket de selv bruker. Derfor er det viktig å vise at stor variasjon i språket er greit.

Slik bruker NRK «sporenstreks»:

Video Sporenstreks elg

Kan brukes ofte

1719 personer har stemt fram «sporenstreks» som det ordet de mener er mest verneverdig. Dermed skal NRK.no bruke ordet så mye som mulig det neste året.

Hege Øygaren

Hege Øygaren lover at «sporenstreks» skal brukes oftere i NRK

Foto: Kaland, Ole / NRK

Hege Øygaren er redaksjonssjef på NRK.no, og kvinnen som har forpliktet oss til å bruke ordet. Hun er glad for folkets valg.

– Vi skriver oftere om noe som må skje sporenstreks enn vi skriver om formiddagsmat, sier hun.

Hun tror ikke at det engelske «asap» er den største utfordreren til «sporenstreks». I stedet er det andre norske ord som kommer til å bli mindre brukt.

– «Asap» er jo ikke noe vi ville skrevet på våre sider, så derfor er ikke det en direkte konkurrent til «sporenstreks». I stedet skal vi bruke det i tilfeller der vi ellers hadde brukt «øyeblikkelig» eller «med en gang»

Slik ble resultatet:

Redd et ord

33.731 juksestemmer

Redaksjonssjefen lover at ordet vil brukes oftere det neste året.

– Vi skal holde løftet vårt, og det skal vi sporenstreks gå i gang med.

Selv om bare et ord vant konkurransen, tror Øygaren også at de andre ordene kan få en oppsving som følge av konkurransen.

– Nå som vi har sett på så mange forskjellige ord, kommer vi nok til å huske flere av ordene. Så noen av de andre ordene kan bli brukt mer i tiden framover.

«Sporenstreks» lå lenge side om side med «formiddagsmat», men stakk av med en knepen seier. Hege Øygaren er imponert over alle tilbakemeldingene som har kommet i løpet av konkurransen.

– I kommentarfeltene har det kommet veldig mange kreative tilbakemeldinger. Mange journalister kan være misunnelige på dem som setter sammen ordene i så morsomme og fantasifulle sammenhenger.

Både «Kasjott» og «Herreekviperingsforretning» har ledet avstemningen. Dette skyldes noen særdeles ivrige stemmegivere. Hele 33.731 stemmer ble slettet, etter å ha fjernet datamaskiner hvor det var avgitt mer enn en stemme.

At noen går til slike skritt for å endre resultatet, synes Øygaren er inspirerende.

– Det sier jo noe om engasjementet til folk, så litt moro er det jo.

Hør «sporenstreks» i et utdrag fra Jan Kjærstads «Erobreren»

Et ord med schwung over

Petter Schjerven har sittet sammen med Helene Uri i konkurransen jury. Slik beskriver han konkurransens vinner:

– Det er et veldig godt ord å si, og det har litt schwung over seg.

Årsaken til at ord forsvinner er gjerne at det er andre ord som betyr det samme. Schjerven mener at «sporenstreks» fortjener å overleve.

– Det har sterkere kommandofunksjon enn «øyeblikkelig». Tenk på hvordan rytteren bruker sporene, sier han.

Petter Schjerven og Helene Uri

Petter Schjerven og Helene Uri valgte ut ti ord fra 400 innsendte forslag.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen / NRK

Hva synes du om konkurransen vinner? Kommer du til å bruke det?

Kulturstrøm

 • «Troll» var den mest sette filmen på Netflix 2. desember 

  Seertallene har skutt noe voldsomt i været etter at «Troll» hadde premiere på Netflix 1. desember. Dagen etter var filmen den mest sette filmen i hele verden. – Jeg synes det var noen flotte scener fra kommunen vår og på slutten kunne man kanskje tro at det også kommer en oppfølger, sier ordfører i Rauma, Yvonne Wold, til Åndalsnes Avis. Flere av filmens spektakulære scener er innspilt i Rauma. Espen Aukan fra Kristiansund har skrevet manuset, og filmen har fått terningkast fem av Filmpolitiet.

  Troll
  Foto: Jallo Faber / Netflix © 2022
 • Vil styrke kunstnernes økonomi

  Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har satt ned en hurtigarbeidende arbeidsgruppe som skal se på kunstnere og kulturfolks rett til rimelig betaling.

  – Kunstnere er arbeidsfolk, men vi ser at de altfor ofte får for dårlig betalt og må stå med lua i hånda. Vi skal sikre at de får skikkelig betalt for den jobben de gjør, sier Trettebergstuen i en pressemelding.

  Arbeidsgruppa skal utarbeide forslag om veiledende prinsipper for fastsettelse av rimelig betaling for kunstnerisk arbeid som produksjon, oppdrag og formidling. Prinsippene skal gjelde for statlig finansierte institusjoner og tilskuddsordninger for produksjon og formidling av kunst og kultur.