Hopp til innhold

Truer med å stoppe filmvisning

Skandaleombruste «Sebastians verden» skal settes opp på kino, men Skuespillerforbundet truer med å stoppe filmvisningen.

Fra en scene i «Sebastians verden»

Christian Strand i en scene fra «Sebastians verden».

Foto: Kenneth S. Thorkildsen

Knut Møller-Lien

Knut Møller-Lien er både manusforfatter, regissør og produsent for «Sebastians verden».

Foto: Kenneth S. Thorkildsen

Årsaken er at filmarbeidere, skuespillere, stuntmenn og utstyrsleverandører ennå ikke har fått pengene sine, til tross for at det er over tre år siden opptakene til filmen var ferdige.

Mannen bak «Sebastians verden», Knut Møller-Lien, skylder 30 kreditorer rundt tre millioner kroner.

– Det er klart at hvis disse pengene ikke kommer til skuespillerne, vil vi prøve å få filmen stoppet, sier Kirsti Camerer i Norsk Skuespillerforbund.

Camerers medlemmer krever litt over 50.000 kroner til sammen, og det beskjedne kravet kan stoppe filmen i å nå publikum. Forbundet er flere ganger blitt lovet betaling av regissør Møller-Lien, men Camerer har fått nok av løfter.

– Han har vært veldig imøtekommende hele tiden, det vil si nå i flere år, og kommet med mange løfter om betaling uten at det har materialisert seg.

Manglende betaling

«Sebastians verden» handler om utpressing og rå vold fra kriminelle med flotte klær og mange penger. I filmen møter vi skuespillere som Kim Bodnia, Camilla Malmquist Harket, Christian Strand og Finn Schau. Svenske Andreas Wilson har hovedrollen.

Men dramaet på lerretet har hittil stått i skyggen for dramaet på selve filmproduksjonen. 18. mars er planlagt premieredato for filmen på flere kinoer i Norge.

– Det synes jeg er helt forferdelig, jeg synes ikke han fortjener det i det hele tatt, sier Sarah Adolfsen som fortsatt venter på de 200.000 kroner hun skulle ha fått for sin innsats som sminke- og kostymeansvarlig under innspillingen i 2006.

– Jeg skjønner ikke at det går an å ha samvittighet til å sette opp en film hvor bare én i staben har fått betalt, sier Adolfsen.

Flere filmarbeidere og skuespillere NRK har snakket med, vil ikke intervjues fordi de er redde for ytterligere ubehageligheter. Alle sier de jobbet hardt og mye overtid.

– Der jobbet jeg ofte 18-19 timer, tror jeg. Man ble utslitt, ifølge Adolfsen.

Jerwin Berlaro i «Sebastians verden»

Skuespiller Jerwin Berlaro i «Sebastians verden»

Foto: Kenneth S. Thorkildsen

Tre millioner kroner i gjeld

I en knusende dom fra 2007 blir Knut Møller-Lien, som daglig leder og styreleder i Sebastians Verden Productions, dømt til å betale Adolfsen og 27 andre filmarbeidere drøyt 1,3 millioner kroner for lønn og saksomkostninger.

Nå er det opprinnelige kravet vokst til godt over 1,7 millioner kroner med lovens rente. I tillegg kommer krav for leie av utstyr på 700.000 kroner, og flere hundre tusen kroner til skuespillere. Gjelden er på nærmere tre millioner, men manusforfatter, regissør og produsent Knut Møller-Lien synes ikke gjelden er plagsomt høy.

– Gjelden til kreditorer er på underkant av tre millioner kroner, som absolutt er et veldig sunt tall, mener Møller-Lien.

– Hvor mange kinobilletter og dvder må du selge for å klare gjelden?

– Med filmstøtte må man selge 15.000 kinobilletter og uten må man selge 30.000. Realistisk i forhold til den markedsføringen vi holder på med, er opp mot 50.000 solgte billetter.

– Går til helvete

Før filminnspillingen startet i 2006, hevdet Møller-Lien at han hadde fått 20 millioner kroner av en anonym investor til å lage filmen. Nå innrømmer han at 16 av disse millionene uteble. Men det syntes han ikke det var noen vits å fortelle til de som jobbet for ham.

– Når man holder på med et så stort prosjekt, og prøver å få med seg folk og prøver å komme i mål med ting, så er det ganske nærliggende at man ikke går og sier til folk at «dette kommer til å gå til helvetet». For om man går rundt og sier det, så skaper man en stemning på at det går til helvete og da går det i hvert fall til helvete, ifølge Møller-Lien.

Med hjelp fra eiendomsinvestor Arne Hvidsten vil Møller-Lien nå betale kreditorene det han skylder. Han mener vil være dumt av Norsk skuespillerforbund eller andre å hindre at filmen vises.

– Det sier seg selv. Eneste muligheten for at denne filmen generer penger, er at den når salgskanalene som er kino og dvd. Uten det så generer ikke filmen penger, det sier seg selv, slår Møller-Lien fast.

Kulturstrøm

  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift
  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP