«Oslo» fikk to Tony-priser

I natt fikk «Oslo» Tony-prisen for årets beste teaterstykke i New York. Stykket fikk også prisen for beste mannlige birolle.

2017 Tony Awards - Show

Produsent Andre Bishop takket for prisen under utdelingen i New York.

Foto: Theo Wargo / AFP

Teaterstykket om Oslo-avtalen – «Oslo» – vant en av de gjeveste Tony-prisene i New York natt til mandag norsk tid. Stykket var nominert til hele syv priser.

Stykket hadde premiere sommeren 2016 på Broadway i New York. Det tre timer lange teaterstykket handler om Oslo-avtalen av 1993, og de topphemmelige fredsforhandlingene mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og lederen for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, Yasir Arafat.

Yitzhak Rabin, Bill Clinton og Yasir Arafat

Teaterstykket handler om det som førte fram til Oslo-avtalen og det legendarisk håndtrykket mellom den israelske statsministeren Yitzhak Rabin og PLO-lederen Yasser Arafat. I midten står Bill Clinton.

Foto: RON EDMONDS / AP

Oslo fikk også prisen for beste mannlige birolle. Prisen gikk til Michael Aronov, som spiller en israelsk diplomat i stykket. Det er Aronovs andre rolle på Broadway.

Diplomater

I stykket er det Jennifer Ehle og Jefferson Mays som spiller hovedrollene som ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen. Paret spilte en sentral rolle i forhandlingene på 90- tallet og er kjent for sitt diplomatarbeid i Midtøsten.

I et intervju med NRK sa Terje Rød-Larsen at han synes det var rart å se en annen person som spille han selv.

– Han som skal være meg er en veldig god skuespiller. Men det er litt pinlig å se på likevel, forteller den tidligere visegeneralsekretæren i FN.

Rød-Larsen sa videre at han synes stykket får frem de tette båndene som oppstod under forhandlingen, de sterke vennskapsforholdene og ikke minst alle følelsene.

Spacey var vert

Skuespiller Kevin Spacey var vert under prisutdelingen. Spacey er bedre kjent som politikeren og presidenten Frank Underwood, i Netflix-serien House of Cards.

Han åpnet utdelingen med sang, dans og humor, som sammenkoblet de fire musikalene med flest nominasjoner.

Michael Aronov

Michael Aronov vant Tony for beste mannlige birolle som en israelsk diplomat i «Oslo».

Foto: Michael Zorn / AP

De fire musikalene med flest nominasjoner er «Natasha, Pierre & The Great Comet i 1812», «Hello Dolly!», «Dear Evan Hansen» og «Groundhog Day The Musical».

Programlederne inkluderte Orlando Bloom, Tina Fey, Scarlett Johansson, Glenn Close, Whoopi Goldberg, Mark Hamill og John Legend.

Skuespillet som fikk flest nominasjoner var «Et dukkehjem, del 2» med åtte, tett fulgt av «Oslo» med sju.

Laurie Metcalf vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i det førstnevnte stykket.

Metcalf spiller Nora Helmer 15 år etter at hun forlater ektemannen Torvald. Den amerikanske dramatikeren Lucas Hnath har skrevet stykket.

Årets Tony Awards er den 71. i rekken.

Kulturstrøm

  • «Friends» 25 år

    Tror ikke «Friends» hadde blitt akseptert i dag:

    - Nei, mener Friends-forsker. Nå er det 25 år siden første episode kom ut.
  • Facebook kvitter seg med apper

    Facebook har kvittet seg med tusenvis av apper som feilaktig kan ha misbrukt brukernes personopplysninger, opplyser nettsamfunnet fredag, skriver Washington Post. Facebook startet en prosess i vår, som tiltak etter episoden med Cambridge Analytica.