Hopp til innhold

«Oslo» fikk to Tony-priser

I natt fikk «Oslo» Tony-prisen for årets beste teaterstykke i New York. Stykket fikk også prisen for beste mannlige birolle.

2017 Tony Awards - Show

Produsent Andre Bishop takket for prisen under utdelingen i New York.

Foto: Theo Wargo / AFP

Teaterstykket om Oslo-avtalen – «Oslo» – vant en av de gjeveste Tony-prisene i New York natt til mandag norsk tid. Stykket var nominert til hele syv priser.

Stykket hadde premiere sommeren 2016 på Broadway i New York. Det tre timer lange teaterstykket handler om Oslo-avtalen av 1993, og de topphemmelige fredsforhandlingene mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og lederen for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, Yasir Arafat.

Yitzhak Rabin, Bill Clinton og Yasir Arafat

Teaterstykket handler om det som førte fram til Oslo-avtalen og det legendarisk håndtrykket mellom den israelske statsministeren Yitzhak Rabin og PLO-lederen Yasser Arafat. I midten står Bill Clinton.

Foto: RON EDMONDS / AP

Oslo fikk også prisen for beste mannlige birolle. Prisen gikk til Michael Aronov, som spiller en israelsk diplomat i stykket. Det er Aronovs andre rolle på Broadway.

Diplomater

I stykket er det Jennifer Ehle og Jefferson Mays som spiller hovedrollene som ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen. Paret spilte en sentral rolle i forhandlingene på 90- tallet og er kjent for sitt diplomatarbeid i Midtøsten.

I et intervju med NRK sa Terje Rød-Larsen at han synes det var rart å se en annen person som spille han selv.

– Han som skal være meg er en veldig god skuespiller. Men det er litt pinlig å se på likevel, forteller den tidligere visegeneralsekretæren i FN.

Rød-Larsen sa videre at han synes stykket får frem de tette båndene som oppstod under forhandlingen, de sterke vennskapsforholdene og ikke minst alle følelsene.

Spacey var vert

Skuespiller Kevin Spacey var vert under prisutdelingen. Spacey er bedre kjent som politikeren og presidenten Frank Underwood, i Netflix-serien House of Cards.

Han åpnet utdelingen med sang, dans og humor, som sammenkoblet de fire musikalene med flest nominasjoner.

Michael Aronov

Michael Aronov vant Tony for beste mannlige birolle som en israelsk diplomat i «Oslo».

Foto: Michael Zorn / AP

De fire musikalene med flest nominasjoner er «Natasha, Pierre & The Great Comet i 1812», «Hello Dolly!», «Dear Evan Hansen» og «Groundhog Day The Musical».

Programlederne inkluderte Orlando Bloom, Tina Fey, Scarlett Johansson, Glenn Close, Whoopi Goldberg, Mark Hamill og John Legend.

Skuespillet som fikk flest nominasjoner var «Et dukkehjem, del 2» med åtte, tett fulgt av «Oslo» med sju.

Laurie Metcalf vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i det førstnevnte stykket.

Metcalf spiller Nora Helmer 15 år etter at hun forlater ektemannen Torvald. Den amerikanske dramatikeren Lucas Hnath har skrevet stykket.

Årets Tony Awards er den 71. i rekken.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.