NRK Meny
Normal

«Oslo» fikk to Tony-priser

I natt fikk «Oslo» Tony-prisen for årets beste teaterstykke i New York. Stykket fikk også prisen for beste mannlige birolle.

2017 Tony Awards - Show

Produsent Andre Bishop takket for prisen under utdelingen i New York.

Foto: Theo Wargo / AFP

Teaterstykket om Oslo-avtalen – «Oslo» – vant en av de gjeveste Tony-prisene i New York natt til mandag norsk tid. Stykket var nominert til hele syv priser.

Stykket hadde premiere sommeren 2016 på Broadway i New York. Det tre timer lange teaterstykket handler om Oslo-avtalen av 1993, og de topphemmelige fredsforhandlingene mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og lederen for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, Yasir Arafat.

Yitzhak Rabin, Bill Clinton og Yasir Arafat

Teaterstykket handler om det som førte fram til Oslo-avtalen og det legendarisk håndtrykket mellom den israelske statsministeren Yitzhak Rabin og PLO-lederen Yasser Arafat. I midten står Bill Clinton.

Foto: RON EDMONDS / AP

Oslo fikk også prisen for beste mannlige birolle. Prisen gikk til Michael Aronov, som spiller en israelsk diplomat i stykket. Det er Aronovs andre rolle på Broadway.

Diplomater

I stykket er det Jennifer Ehle og Jefferson Mays som spiller hovedrollene som ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen. Paret spilte en sentral rolle i forhandlingene på 90- tallet og er kjent for sitt diplomatarbeid i Midtøsten.

I et intervju med NRK sa Terje Rød-Larsen at han synes det var rart å se en annen person som spille han selv.

– Han som skal være meg er en veldig god skuespiller. Men det er litt pinlig å se på likevel, forteller den tidligere visegeneralsekretæren i FN.

Rød-Larsen sa videre at han synes stykket får frem de tette båndene som oppstod under forhandlingen, de sterke vennskapsforholdene og ikke minst alle følelsene.

Spacey var vert

Skuespiller Kevin Spacey var vert under prisutdelingen. Spacey er bedre kjent som politikeren og presidenten Frank Underwood, i Netflix-serien House of Cards.

Han åpnet utdelingen med sang, dans og humor, som sammenkoblet de fire musikalene med flest nominasjoner.

Michael Aronov

Michael Aronov vant Tony for beste mannlige birolle som en israelsk diplomat i «Oslo».

Foto: Michael Zorn / AP

De fire musikalene med flest nominasjoner er «Natasha, Pierre & The Great Comet i 1812», «Hello Dolly!», «Dear Evan Hansen» og «Groundhog Day The Musical».

Programlederne inkluderte Orlando Bloom, Tina Fey, Scarlett Johansson, Glenn Close, Whoopi Goldberg, Mark Hamill og John Legend.

Skuespillet som fikk flest nominasjoner var «Et dukkehjem, del 2» med åtte, tett fulgt av «Oslo» med sju.

Laurie Metcalf vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i det førstnevnte stykket.

Metcalf spiller Nora Helmer 15 år etter at hun forlater ektemannen Torvald. Den amerikanske dramatikeren Lucas Hnath har skrevet stykket.

Årets Tony Awards er den 71. i rekken.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK