«Oslo» er storfavoritt før verdenskjent prisutdeling

Natt til mandag kan teaterstykket «Oslo», om Oslo-avtalen fra 1993, vinne syv Tony Awards. – Burde aldri blitt teater i utgangspunktet, mener professor.

Yitzhak Rabin, Bill Clinton og Yasir Arafat

AVTALE: Yitzhak Rabin, Bill Clinton og Yasir Arafat under møtet i Washington da Oslo-avtalen ble undertegnet i offentlighet den 13. september 1993. Teaterstykket om prosessen kan nå vinne syv Tony Awards.

Foto: RON EDMONDS / AP

Sommeren 2016 hadde teaterstykket «Oslo» premiere på Broadway i New York, verdens mest kjente teaterdistrikt. Stykket ble umiddelbart hyllet av amerikansk presse og fikk strålende mottakelse.

– «Selv om du aldri har tenkt tanken på å besøke Norge, vil du antageligvis få lyst til å besøke Oslo», skrev New York Times.

Teaterforestillingen handler om Oslo-avtalen fra 1993. Om de topphemmelige forhandlingene om fred mellom Israels statsminister Yitzhak Rabin og lederen for den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, Yasir Arafat.

Natt til mandag, norsk tid, kan «Oslo» vinne hele syv Tony Awards. Amerikas største og kanskje verdens mest kjente teater- og musikalpris.

Norsk ektepar

I teaterversjonen er det skuespillerne Jennifer Ehle og Jefferson Mays som spiller det norske ekteparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen. Et ektepar som spilte en viktig nøkkelrolle i forhandlingsprosessen.

Mona Juul og Terje Rød-Larsen

NØKKELROLLER: Diplomatene Mona Juul og Terje Rød-Larsen sitt arbeid med fred i Midtøsten har blitt suksessteater på Broadway.

Foto: Beck, Michael / NTB scanpix

– Jeg syns teaterstykket får veldig godt frem de tette båndene som oppstod under forhandlingen, de sterke vennskaps­forholdene og ikke minst alle følelsene, sier Rød-Larsen til NRK.

Han syns det er rart å se en annen person som spiller ham.

– Han som skal være meg er en veldig god skuespiller. Men det er litt pinlig å se på likevel, forteller den tidligere visegeneralsekretæren i FN.

(saken fortsetter under bildet)

Jennifer Ehle og Jefferson Mays spiller det norske diplomatparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen i tea

DRAMATIKK: Jennifer Ehle og Jefferson Mays spiller det norske diplomatparet Mona Juul og Terje Rød-Larsen i teaterstykket «Oslo».

Foto: T. CHARLES ERICKSON / AP

Forteller et feilaktig eventyr

Hilde Henriksen Waage, professor og forsker ved Institutt for fredsforskning, mener suksesshistorien som blir fortalt i teaterstykket er upassende, siden det ikke har blitt en fredelig løsning på konflikten. Hun har ikke sett stykket, men kjenner godt til innholdet.

Hilde Henriksen Waage

MIDTØSTEN-EKSPERT: Hilde Henriksen Waage ved Institutt for Fredsforskning, PRIO, er kritisk til innholdet i teaterstykket om Oslo-avtalen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Det har blitt laget en eventyrfortelling om Espen Askeladd, altså Norge, som virkelig vant prinsessen og halve kongeriket. Men det er langt fra sannheten. For realitetene er at det ble ingen fred i Midtøsten, sier hun.

Henriksen Waage syntes det er trist at det er myten og eventyrfortellingen som lever videre på Broadway.

– Det gjør at de faktiske politiske realitetene forsvinner i folks oppfatning, sier hun.

Ikke enig

Rød Larsen er helt uenig i Henriksen Waages premiss. Han viser til at Oslo-avtalen løste konflikter i Jordan, Libya og Syria.

– Selv om det ikke ble en endelig fredsavtale med arabere og Palestina, så er jeg veldig stolt over å ha vært en del av den prosessen, sier han.

Om to år kan folk her i landet komme med sin egen mening. Den norske versjonen av stykket har premiere på Det Norske Teatret i 2019.

Kulturstrøm

 • Palmesus-gründer lager ny festival

  Heine Strømme har allerede booket tre artister til sin nye festival Sommerbris, skriver fvn.no. Di Derre, Stavangerkameratene og Ina Wroldsen skal opptre på den allsangvennlige festivalen som finner sted på Odderøya i Kristiansand i 2020.

  Heine Strømme, tidligere markedsføringsansvarlig for Oktoberfest Chateu Neuf
  Foto: Vegard Nekstad
 • Elina Krantz selger Stand up Norge

  Eier Elina Krantz selger humorselskapet Stand up Norge. Stand up Norge driver blant annet Latter i Oslo, og har en rekke av landets mest kjente komikere i stallen. Krantz startet selskapet i 1997, og selger det nå til All Things Live, melder DN.

  Elina Krantz
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix