NRK Meny
Normal

Dramatikeren bak «Oslo»: En fordel at Mona og Terje er så ulike

I natt kan «Oslo» vinne pris for beste teaterstykke i teaterets svar på Oscar, Tony Awards. Dramatikeren JT Rogers tente umiddelbart på historien om en hemmelig bakkanal for fred i Midtøsten.

Terje Røed-Larsen og Mona Juul

Terje Rød-Larsen (t.v.) er i dag president for International Peace Institute i New York, mens Mona Juul (t.h.) er Norges ambassadør i Storbritannia.

Foto: Scanpix

I snart et år har et tre timer langt teaterstykke om den diplomatiske "bakkanalen" som førte til Osloavtalen mellom Israel og palestinerne i 1993 trukket fulle hus på Broadway. – Terje Rød-Larsen og jeg møttes på en bar etter at han hadde sett et stykke jeg laget om Afghanistan, forteller John (JT) Rogers i et intervju med NRK.

SPL1503430_052

Det var dramatikeren JT Rogers (t.h.) som fikk ideen til "Oslo" og som skrev manuset til stykket. Jefferson Mays (t.v.) spiller rollen som Terje Rød-Larsen i stykket.

Foto: Splash News / Splash News

– Terje er en god historieforteller og holdt kortene akkurat tett nok til at han pirret min nysgjerrighet. Det var mye drama, folk som snek seg inn og ut av flyplasser, hemmelighold og fiender som møttes ansikt til ansikt.

Dro til Oslo

JT Rogers bestemte seg for å dra til Norge for å oppsøke stedene der møtene fant sted. Han møtte også Røed-Larsens kone, diplomaten Mona Juul. De to opptrer nærmest som fortellerne i Broadway-stykket. Røed-Larsen er den energiske fikseren, mens Mona framstilles som mer lavmælt, men svært klok.

Mona Juul og Terje Røed-Larsen i teaterstykket "Oslo"

Jennifer Ehle (t.v.) som Mona Juul og Jefferson Mays (t.h.) som Terje Rød-Larsen. Det er mer spennende med folk som ikke sitter på toppen i makthierarkier, mener JT Rogers. Daværende utenriksminister, Johan Jørgen Holst, spiller en mindre rolle i stykket.

Foto: T Charles Erichson

– Jeg merket selv at de to er veldig ulike. Dessuten har mange av de sentrale skikkelsene skrevet om forskjellene i sine memoarer. Det er en stor fordel at de sentrale rollefigurene i et drama er ulike, sier Rogers.

Ville ikke møte flere

I teaterstykket er det forholdet mellom den israelske sjefforhandleren Uri Savir og palestinernes Ahmed Kurei som utgjør "hjertet", forteller manusforfatteren. Men han ville ikke møte dem.

I stedet lyttet han til stemmene deres, slik de framsto i hans eget hode etter å ha lest en masse bøker og avisartikler. – "Oslo" er ikke noe dokudrama, og jeg er avhengig av en viss frihet til å kunne forme skikkelsene, ler Rogers.

Fra teaterstykket "Oslo"

Det historiske håndtrykket mellom Yitzhak Rabin og Yasser Arafat, slik det framstilles i "Oslo" på Lincoln Center Theater.

Foto: T Charles Erickson

Sju Tony-nominasjoner

"Oslo" er favoritt til prisen som beste teaterstykke før kveldens festforestilling fra Lincoln-teateret i New York. Skuespillerne som levendegjør Mona Juul og Terje Rød-Larsen er begge nominert for sine hovedroller, og i tillegg er stykket nominert i fire andre kategorier.

– Spør Hillary Clinton hvordan det er å være favoritt, sier JT Rogers.

Vil ikke angripe Trump

– Kommer du til å kritisere Trump i takketalen, dersom du vinner?

– Nei, det er overflødig i den forsamlingen, svarer dramatikeren.

– Det gjelder å huske alle som skal takkes og så komme seg av scenen raskest mulig. Han vet hva han snakker om, han har vunnet omtrent «annenhver» pris som er å vinne for teatermanus dette året, ifølge ham selv.

Tony er den gjeveste av dem alle, men mandag er det uansett tilbake til skrivebordet og arbeidet med to nye politiske teatermanus. Om hva? Nei, det er like hemmelig som Oslo-kanalen var.

Les også: «Oslo» er storfavoritt før verdenskjent prisutdeling

Kulturstrøm

 • Personleg musikkvideo frå Aguilera

  Christina Aguilera slapp musikkvideoen til låta «Fall in love» saman med Demi Lovato i går. Videoen viser Aguilera og Lovato som små barn før dei blir tatt til fange av maskerte menn. I førre veke publiserte Christina denne tweeten som viser bilde av artistane som barnestjerner for Disney.

 • Da Bokprogrammet møtte Philip Roth

  Nylig avdøde Philip Roths historiske roman «Konspirasjonen mot Amerika» baserer seg på et falskt premiss. I boken byttes nemlig den amerikanske presidenten i 1940 ut med en nazisympatisør. Hva gjorde at forfatteren ville omskrive amerikansk historie? Dette svarer han på i intervjuet Hans Olav Brenner fikk med den mediesky nobelpriskandidaten i 2007.

 • Heder til norsk komponist

  «The International Rostrum of Composers» er forumet der radiostasjoner over hele verden samles for å kåre den beste nykomponerte musikken. Et samtidsmusikkens Eurovision Song Contest. Juryen mente at Sigurd Fischer Olsens verk «Sserenade» var godt nok til en annenplass i årets konkurranse.

  Sigurd Fischer Olsen
  Foto: Kristoffer Øen