NRK Meny
Normal

«Newton-pubertet» fikk NRKs journalistpris

Den kontroversielle programserien «Newton-pubertet» fikk torsdag NRKs journalistpris.

Newton-pubertet fikk NRKs journalistpris 2015

Viten-redaksjonen var representert ved producer Rune Kjær Valberg, programleder Line Jansrud og fotograf Morten Waagø.

Foto: Jørn Tveter / NRK

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen delte ut journalistprisen for 2015 under åpningen av NRKs årlige fagdager. I juryens begrunnelse for tildelingen heter det:

NRK skal våge å være kontroversielle i vår journalistikk, når det er nødvendig for å fortelle de riktige historiene. Vi skal være åpne, modige og troverdige i det vi gjør. Årets prisvinner har skapt åpenhet om et tema som er tabubelagt, presentert det på en modig måte, og med en faglig tyngde som gir stor troverdighet.

– Pubertet og seksualitet er fortsatt tabubelagte temaer for mange, men da er det viktig at noen tør å behandle dem med naturlighet, åpenhet og grundighet.

Folkeopplysning av beste merke

– Serien provoserer noen og gleder mange flere, men først og fremst er dette folkeopplysning av aller beste merke, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen under tildelingen.

Thor Gjermund Eriksen deler ut NRKs journalistpris til Newton

Kringkastingssjefen delte ut NRKsjournalistpris ved de årlige fagdagene i NRK

Foto: Jørn Tveter / NRK

Programserien har vakt mange redaksjoner og skal diskuteres i Kringkastingsrådet senere i sommer.

Den direkte måten å presentere seksualopplysning har også vakt oppsikt utenfor Norges grenser. Klipp fra serien har også blitt sensurert av Facebook.

Reaksjonen har forsvart virkemidlene de har brukt for å presentere et følsomt tema for dagens ungdom.

Se serien her: Newton

Rekvisitter skapte oppsikt

Programleder Line Jansrud mottok prisen foran hundrevis av NRK-kolleger. Hun forteller at produksjonen av serien har vært en lang prosess. Først grundige diskusjoner om virkemidlene i programmene, så en hektisk og morsom produksjonsperiode.

Line Jansrud

Line Jansrud har vært programleder i «Newton-pubertet»

Foto: NRK / NRK

– Under innspillingsperioden hadde vi studio vegg i vegg med NRK-Trøndelags «MidtNytt». Mange av gjestene til lokalsendinga fikk seg en overraskelse da de så alle de spesielle rekvisittene som lå igjen i studioet.

Redaksjonen har fått mye oppmerksomhet etter at programserien har blitt sendt, og er glad for all støtten de har fått internt. Serien har også fått bred støtte fra ulike fagmiljøer.

Det var rekordmange nominerte til årets journalistpris i NRK. Juryen har vurdert hele 22 kandidater.