Slik var Stasi-agentenes forkledninger

Stasis motehemmeligheter avsløres i deres gamle fotoarkiv. Kunsten for en Stasi-agent var å se minst mulig ut som nettopp det - agent.

Stasi-agenter i forkledning.

Kunsten å se avslappet og hverdagslig ut, var en viktig utfordring for en god Stasi-agent. Dette er fire versjoner.

Foto: Simon Menner

Pelshatt, pelsfrakk med oppbrettet krage og mørke solbriller som skjuler et unnvikende, men våkent blikk:

Forkledningen til Stasi-agentene, DDR-regimets hemmelige politi, er som hentet ut av en gammel spionfilm.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Stasi-agent i forkledning.

Stasi-agent i forkledning.

Foto: Simon Menner

Stasi er forkortelse for Ministerium für Staatssicherheit («ministeriet for statssikkerhet»), og var politiet og etterretningstjenesten i kommunistdiktaturet DDR fra1950 til Berlinmurens fall.

– Bildene av Stasi-agentenes forkledninger kan kanskje virke komiske nå, men bak ligger blodig alvor, sier Katharina Gohl ved Berlin-galleriet Morgen Contemporary til NRK.no.

Lett oppgitt forteller hun at medier som hittil har dekket utstillingen, som britiske Daily Mail , og nå også NRK, har vært mest opptatt av «moteaspektet» ved bildene.

– Vi bør ikke miste av syne grunnen til at Stasi-agentene tok fotografiene. Bildene dokumenterer de undertrykkende strategiene fra en totalitær stat for å skape frykt i befolkningen, sier hun.

LES OGSÅ: CIAs robotfisk og andre agent-antikviteter

Forhatt regime

Stasi-agent i forkledning

Mørke solbriller til tross, hvem kunne ane at det bak det tilforlatelige antrekket skjulte seg en agent fra fryktede Stasi?

Foto: Simon Menner

Gohl forteller at noe av det spesielle med utstillingen, er at arkivbildene som en sjeldenhet viser overvåkerne, og ikke de overvåkede.

Organisasjonen er ansett for å være en av de mest forhatte sikkerhets- og etterretningstjenester i historien, blant annet på grunn av et omfattende nettverk av angivere.

Stasi jobbet på oppdrag for det statsbærende kommunistpariet og hadde som sin fremste oppgave å bekjempe motstandere av regimet ved å overvåke alle sider ved innbyggernes liv.

Ministerium für Staatssicherheits overvåkningsregime sysselsatte et enormt antall personer.

I løpet av tiden DDR eksisterte regner en med at Stasi hadde minst 600.000 uoffisielle medarbeidere til sammen. Det ble skapt et klima av angiveri som gjorde at du ikke kunne stole på noen.

Per 31. oktober 1989 hadde organisasjonen totalt 91.000 offisielt ansatte.

Polaroidfoto fra en hemmelig husransakelse

Når Stasi-agenter i hemmelighet gjennomsøkte noens hjem, tok de alltid Polariod-bilder av hele leiligheten slik at de skulle være sikre på at alt ble satt tilbake der hvor det hørte hjemme.

Foto: Simon Menner

LES OGSÅ: Haakon Lie var informant for CIA

NETT-RADIO: Radiodokumentar om Stasi

Banale og skrekkinngytende

Kunstneren Simon Menner er mannen bak utstillingen i Berlin. Han fikk tillatelse til å ta kopier av bildene fra arkivet.

Menner mener banaliteten i mange av bildene gjør redselen som ligger bakenfor mer nærværende.

– Jeg er veldig interessert i bilder som kan dekodes i flere lag, med ulikt resultat, forklarer Menner til kunstfoto-nettstedet Conscientious .

Tidligere har han stilt ut fotografier av objekter som er brukt i virkelige mordsaker til å ta livet av mennesker.

– En kniv i denne serien kan sees som kun en kniv, eller noe som går langt forbi det. Begge disse lagene er sanne. Men det er veldig vanskelig, for ikke å si umulig, å nærme seg begge lagene samtidig, mener han.

Bilde tatt i hemmelighet av to kvinner ved en postkasse.

Stasi sysselsatte et enormt antall personer og skapte et klima av angiveri hvor man ikke kunne stole på noen. Her er to kvinner fotografert i hemmelighet ved en postkasse.

Foto: Simon Menner

LES OGSÅ: Stasi etterforsket Palme-drapet

Kulturstrøm

 • 26,9 millioner til musikk

  Kulturrådet bevilger 26,9 millioner kroner til 227 musikkprosjekter over hele landet.

  45 av prosjektene som har fått tildeling er rettet mot barn og unge, opplyser Kulturrådet.

  – Vi ønsker et større mangfold blant søkerne til arrangørordningen, særlig når det gjelder hvilke publikumsgrupper prosjektene treffer, sier leder i musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte, Jan Ole Otnæs.

  Til sammen er det gitt tilskudd til flere enn 1.350 konserter over hele landet og i utlandet.

 • Artisten R. Kelly kjent skyldig

  Mandag kveld ble den tidligere artisten R. Kelly (54) funnet skyldig i blant annet menneskehandel og seksuelle overgrep. Det skriver Reuters. Rettssaken startet 18. august. Han er også siktet for kidnapping, bestikkelser og tvangsarbeid, samt å ha manipulert og truet til seg sex med mindreårige jenter.

  Juryen, som bestod av sju menn og fem kvinner, har diskutert skyldsspørsmålet siden fredag ettermiddag. Nå som juryen har funnet ham skyldig, risikerer den tidligere artisten flere tiår i fengsel. Han ble dømt skyldig på alle ni tiltalepunkter. R. Kelly hevder selv han er uskyldig.

 • Bronse i VM i kokkekunst

  Even Strandbråten Sørum fra Valdres var med i den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'or i Lyon i Frankrike, eller verdensmesterskapet i kokkekunst. Det norske laget fikk tredjeplass i konkurransen. Innlandet har dermed fått en fersk matmedaljør.