Hopp til innhold

Kongo, som for 100 år siden?

Joseph Conrads romanklassiker "Mørkets hjerte" fra Kongo-floden fikk fotografen Marcus Bleasedale til å stille seg spørsmålet om Kongo var det samme som for hundre år siden. Hør programmet om "Mørkets hjerte".

100 years of Darkness
Foto: Marcus Bleasedale

Kongos lidelseshistorie er lang. Den omdiskuterte og mystiske romanklassikeren ”Mørkets Hjerte” – eller ”Heart of Darkness” - ble skrevet for over hundre år siden, likevel kan man få de samme inntrykkene i dag, mener Marcus Bleasedale.

Marcus Bleasedale, selvportrett

Marcus Bleasdale, fotograf.

Foto: Marcus Bleasedale

- Militære ransaker landsbyer, vi ser horder som hyller en leder, vi finner flyktinger i leirer, sier han.

Hjelpeløs overfor lidelsene

De siste åtte årene har Marcus Bleasedale dekket konfliktområdene i Kongo, og kjenner seg igjen i det hjelpeløse blikket til Kaptein Marlow – hovedpersonen i ”Mørkets hjerte”. Hans egen fotobok, prisbelønte ”One hundred years of Darkness”, er spekket med sitater fra romanen som ble skrevet under kolonitiden.

Å seile oppover floden var som å reise tilbake til tidenes morgen.
En øredøvende stillhet, en ugjennomtrengelig jungel. Det fantes ikke noe å glede seg over i det strålende solskinnet.

Joseph Conrad: Mørkets hjerte (1902)

Conrad så det med egne øyne

Romanen ”Mørkets hjerte” er gjennomanalyset og tolket både symbolsk, mytisk, realistisk – og rasistisk, men kan likevel gi et troverdig bilde av Kongo slik det var den gang det afrikanske landet ble regnet som belgiske Kong Leopold IIs private eiendom.

Jacob Lothe, professor i litteratur ved Universitet i Oslo har skrevet biografi om Joseph Conrad, og forteller at forfatteren selv reiste oppover Kongo-floden i 1890, som kaptein på en belgisk elvebåt.

- Han gjorde dette som en jobb, og fikk førstehåndskjennskap til belgiernes herjinger i landet. Han ble sjokkert over massedrapene på innfødte innbyggere. Han ser hvordan de lider, men er selv fortvilet over at han ikke kan gjøre noe, sier Jacob Lothe.

Kongoleser om romanen

Kongoleseren Hamba Katongola, som er lege og bor i Oslo, har også lest romanen . Han opplevde at den i noen øyeblikk brakte ham nærmere hjemlandet, og kjente igjen historiene hans egne besteforeldre fortalte ham:

- Scener i romanen ”Mørkets hjerte” bringer meg tilbake til det Kongo som jeg kjenner fra barndommen, sier han til journalist Anne Bøhler som har laget radioprogrammet om klassikeren, skrevet av Joseph Conrad

Nettradio: Om "Mørkets hjerte"
Podcast: Om "Mørkets hjerte"

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.