Smigret over Kon-Tiki-film

Thor Heyerdahl jr. er tilfreds med at «Max Manus»-duo skal regissere den første spillefilmen om hans far - eventyreren Thor Heyerdahl.

Thor Heyerdahl jr.

Thor Heyerdahl jr. er spent på filmatiseringen av «Kon-Tiki», men har ingen formening om hvem som burde spille hans far.

Foto: scanpix, Cornelius Poppe, Poppe, Cornelius

Thor Heyerdahl på Påskeøya i 1983

Thor Heyerdahl på Påskeøya i 1983.

Foto: Scanpix / Scanpix

– Jeg er smigret på mine foreldres vegne over at deres liv var så rikt og spennende at det egner seg for en slik dramatisering, sier Heyerdahl jr. til NRK.no.

Torsdag kom nyheten at Espen Sandberg og Joachim Rønning som stod bak fjorårets kinosuksess i Norge, «Max Manus», skal regissere spillefilmen «Kon-Tiki» om den revolusjonerende flåteseilasen over Stillehavet i 1947.

– Selv om jeg ikke har sett «Max Manus» selv, så vet jeg at de er drivende dyktige og at de der lagde en film som holdt internasjonalt nivå, sier Heyerdahl jr. som har lest manuset til den nye filmen.

Fokus på karakterene

Heyerdahl jr. mener at det i utgangspunktet er en bisarr opplevelse å lese en romantisert versjon av sine foreldres romantiske start på ekteskapet. Han er fornøyd med manuset, som ifølge ham selv ikke har tatt seg noen dikteriske friheter uten rot i virkeligheten.

– Det skal være en dramatisert versjon. Jeg forventer ingen dokumentarisk gjengivelse, sier Heyerdahl jr. som forteller at han ville ha motsatt seg en film hvor den faktiske historien kun skulle skapt en ramme rundt en oppdiktet historie.

– Jeg er sterkt uenig i måten dokumentarisk stoff som i serien «Harry og Charles» på NRK blir framstilt, og noe sånt ville jeg ha satt meg imot når det gjelder mine foreldre.

Familien Heyerdahl i 1943.

Familien Heyerdahl med Bjørn, Liv, Thor og Thor jr, i Little Norway i Canada 1943.

Foto: Forsvaret

Produsent Aage Aaberge presiserer at den nye filmen blir en spillefilm, men at de skal forholde seg til sannheten.

– Det finnes allerede en dokumentarfilm som fikk Oscar, så det er ingen vits å lage en ny. Men det er mye vi ikke vet, som vi kan gjette oss til, sier Aaberge, og viser til at flere har etterlatt seg dagboknotater.

Ifølge han blir karakterene i filmen viktige, ettersom folk allerede kjenner selve seilasen.

– Seks mann på en 101 døgn lang seilas, det må ha vært noen konflikter som ikke er kommet fram i dokumentarfilmen, sier Aaberge.

Flere filmforsøk strandet

Flere forsøk på å dramatisere Thor Heyerdahls liv, skal ifølge Heyerdahl jr. ha strandet fordi faren ønsket seg en meget nøktern, tilnærmet rent dokumentarisk, fremstilling.

Dagens filmprosjekt har allerede i flere år vært under utvikling med den britiske produsenten Jeremy Thomas, i samarbeid med Thor Heyerdahl selv fram til hans død i 2002.

– Jeremy Thomas og min far møttes, om ikke på halvveien, i alle fall på et vellykket kompromiss.

Dette kompromisset er ifølge Heyerdahl jr. at filmen vil bli en dramatisert versjon av Thor Heyerdahls liv sammen med hans egen mor Liv Coucheron til og med Kon-tiki-ekspedisjonen.

– Min far ble til syvende og sist fornøyd. Men han la inn årene før han fikk se prosjektet realisert, sier Heyerdahl jr. og legger til at også hans søsken er tilfredse med resultatet.

Espen Sandberg og Joachim Rønning

Espen Sandberg og Joachim Rønning er glade for å skulle regissere «Kon-Tiki».

«Max Manus» skapte interesse

Den britiske produsenten Jeremy Thomas har hatt rettighetene til filmen i godt over ti år. Ifølge filmens norske produsent var det suksessen «Max Manus» som utløste Thomas sin interesse for å se om han kunne gjøre filmprosjektet i Norge.

– Han var mektig imponert over «Max Manus» og ikke minst over hvor lite filmen kostet. Og deretter tok han kontakt med regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning.

Aaberge tror årsaken til at filmen ikke er blitt realisert tidligere, kan være at tidligere parter som har vært involvert i prosjektet, har presset budsjettet så høyt at man ikke har fått finansiert det. Med 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filmfond, er nå et finansieringsfundament på plass. Filmen har et budsjett på totalt 83 millioner kroner.

Norske skuespillere

Aage Aaberge

Aage Aaberge er filmens norske produsent.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Innspillingen av filmen skal etter planen begynne til sommeren, og så mye som mulig skal spilles inn i Norge. Men så langt har man ikke bestemt hvem som skal fylle rollene som Heyerdahl, Liv Coucheron og mannskapet om bord på flåten.

Filmen skal spilles inn i to versjoner, en som er fullstendig engelskspråklig og en hvor norsk (og svensk) brukes i de scenene hvor det er naturlig. Ifølge produsent Aage Aaberge har de som utgangspunkt å bruke norske skuespillere.

Thor Heyerdahl jr. selv har ingen formening om hvem som kan portrettere hans far på film.

– Det er ingen jeg har i kikkerten. Derimot ville jeg synes det ville være morsomt om Maria Bonnevie spilte min mor, fordi hun ligner så forbløffende på henne og er en drivende dyktig skuespiller, sier Heyerdahl jr., som likevel ikke tror det blir aktuelt ettersom vi møter hans mor som 20-åring i filmen.

Kulturstrøm

 • – Feil at navnet tråkkes på

  En bronseplate får muslimer i Stavanger til å reagere. Platen ble satt ned på Torget for sju år siden for å hedre Muhammad Yunus, ved siden av andre fredsprisvinnere som Dalai Lama og Desmund Tutu. Problemet er at Muhammed er også navnet på en islamsk profet.

 • Måtte nominere seg selv til pris

  Tre av stjernene i «Game of Thrones» måtte nominere seg selv til TV-bransjens Emmy Awards. HBO nominerte noen for beste birolle, men utelot blant annet Gwendoline Christie som spilte Brienne of Tarth (bildet), Alfie Allen som spilte Theon Greyjoy og Carice van Houten som spilte heksen Melisandre. De valgte å foreslå seg selv og står nå på den endelige listen over nominerte, skriver The Guardian.

  Gwendoline Christie aka Ser Brienne of Tarth i Game of Thrones
  Foto: Evan Agostini / Invision/AP/HBO
 • Økte inntektene med 7 millioner

  Selskapet til Sondre Justad økte årsinntektene fra 4,2 til 11,3 millioner i 2018. Det skriver Avisa Nordland. Selskapet til Justad heter '8360 Produksjoner.'

  Sondre Justad
  Foto: Helge Grønmo / Avisa Nordland