Hopp til innhold

«Homeland» har mistet halvparten av seerne

Både i Norge, Storbritannia og Australia taper den kritikerroste TV-serien «Homeland» seere. Her hjemme er publikummet halvert siden forrige sesong.

Homeland - sesong 3

Fra første til tredje sesong av «Homeland» har serien mistet nesten 200.000 seere på TV 2. Damian Lewis og Claire Danes har hovedrollene som Irak-veteranen Nick Brody og CIA-agenten Carrie Mathison.

Foto: TV2

Claire Danes i Homeland

Claire Danes har tidligere fått mye skryt for rollen som CIA-agenten Carrie Mathison som sliter med en bipolar lidelse.

Foto: TV2

Den amerikanske dramaserien «Homeland» har vunnet flere priser, blant annet én Emmy og to Golden Globe-statuetter for beste dramaserie. Sesong tre fikk en svært god start i USA, men noen episoder inn i sesong tre ser det imidlertid ut til at seriens popularitet synker i Norge, Storbritannia og Australia.

– «Homeland» er en kvalitetsserie som vi gjerne skulle sett hadde enda høyere seertall, sier kommunikasjonsrådgiver i TV 2, Håvard Solem, til NRK.no.

Les også: Soldaten, agenten og terapeuten

Halvert seertall

I Norge sendes «Homeland» på TV 2, og snittet for første sesong var 284.000 seere, med en markedsandel på 19,9 prosent. Sesong to hadde en liten nedgang og endte på et gjennomsnitt på 220.000 seere og 20,9 prosent i markedsandel.

Episodene fra tredje sesong sendes på TV 2 Zebra og TV 2s hovedkanal med én times mellomrom bare et døgn etter at de sendes i USA. Likevel har den færre seere enn tidligere.

– Snittet for de to første episodene av sesong tre på TV 2 Zebra er 55.000 seere og en markedsandel på 4,8 prosent. Snittet for de samme episodene på TV 2 er på 56.000 seere og en andel på 13,1 prosent, sier Solem.

Les også: Ber TV-kanalene gi seerne det de vil ha

Populært på opptak

Selv om seertallene tok seg opp for tredje episode, endte det ikke på mer enn til sammen 97.000 seere på begge kanalene. Solem tror likevel tallet vil stige.

– Tall eldre enn en uke inneholder opptaksseing. Tallene for mandag vil dermed stige, da vi ser at det er en god del som tar opp «Homeland», sier han.

Les også: – Israelske tv-serier fremstiller palestinske terrorister mer humant

Nå håper kanalen at flere vil henge seg på. De som ikke har fått med seg starten på tredje sesong kan vente seg et aldri så lite «Homeland»-maraton til helgen.

– Dere satser hardt og viser nye episoder under 24 timer etter at de er sendt i USA – er det «verdt» det med tanke på den fallende oppslutningen?

– Norske TV-seere finner seg ikke lenger i å vente lenge på godbitene. I dagens mediebilde er det helt nødvendig å ligge tett opp til førstegangsvisningen på denne typen serier, så det er absolutt verdt det, fastslår Solem, som mener mandagene i høst er en særdeles tøff TV-dag.

Artikkelen fortsetter under bildet

Homeland vant Emmy

Homeland sesong to var nominert i åtte kategorier under årets Emmy-utdeling 22. september, og vant to av dem: Beste manus og beste kvinnelige hovedrolle i dramaserie.

Foto: John Shearer / Ap

For kjedelig

I Storbritannia har «Homeland» hatt sine laveste seertall noensinne, med drøye 1,9 millioner seere på episode to av tredje sesong, mot 2,2 millioner på premieren av sesongen. Serien konkurrerer mot «Downton Abbey», som vanligvis trekker et publikum på over ni millioner.

Også i Australia har interessen for TV-serien sunket. I januar i fjor dro serien over en million seere i snitt, mens den nå har et gjennomsnitt på 450.000 seere. En del kritiske stemmer mener blant annet at tredje sesong er for kjedelig. I tillegg uttrykker folk sin misnøye på sosiale medier som Twitter. Den britiske TV-profilen Kate Thornton er en av dem.

Laster Twitter-innhold

Magasinet The Atlantic omtaler tredje episode av «Homeland» som en time med meningsløs smerte.

Laster Twitter-innhold

The Independents anmelder, Liam O'Brien, etterlyser en rask endring.

«Det er trist å melde det, men noe har gått drastisk galt i tredje sesong. (...) Kanskje er vi urimelige overfor serien, kanskje var forventningene våre for høye. Men noe må fikses, og det fort. For dette er langt fra noe man er nødt til å få med seg», skriver han i sin anmeldelse av sesong tre etter andre episode.

Rekord i USA

Til tross for nedgang i enkelte land og jevnt over misfornøyde TV-kritikere, har ikke «Homeland»-publikummet gitt opp i USA. Tredje sesong satte ny rekord med 1,88 millioner seere på premieren.

Dette er riktignok 400.000 færre seere enn ved sesongavslutningen for ett år siden. Samtidig var tallet ni prosent høyere enn ved den foregående sesongens premiere, og episoden var seriens til nå mest sette sesongstart.

Det er ikke dårlig når premieren ble sendt samtidig som aller siste episode av den kritikerroste og prisvinnende serien «Breaking Bad», som kunne vise til over 10 millioner seere.

Les også: TV-revolusjon? Ikke i dette landet!

Ikke et ukjent fenomen

Ansvarlig redaktør i serienytt.no, Vidar Daatland, har ennå ikke kastet seg over tredje sesong. Han er imidlertid ikke overrasket over at seertallet har gått ned. Daatland spekulerer blant annet på om TV 2s sene sendetid (klokken 22.30 på Zebra og 23.40 på TV2, journ.anm.) kan være del av årsaken.

– Personlig synes jeg det var for mye gjentakelse mot slutten av sesong to, så det kan være at serien har mistet mye av «wow»-effekten, sier Daatland til NRK.no.

Han understreker at det er nokså vanlig at serier som har gått en del sesonger mister seere.

– Første sesong var et frisk pust, mens nå sliter serien mer. Det er ikke et ukjent fenomen at serier ikke klarer å holde på drivkraften, selv om vi har sett det motsatte med «The Walking Dead» og «Breaking Bad». «Homeland» må nok fornye seg selv litt for å få kritikerne på sin side, mener Daatland.

Kulturstrøm

  • Gérard Depardieu stilles for retten i overgrepssak i oktober

    Skuespilleren Gérard Depardieu anklages for seksuelle overgrep og stilles for retten i oktober, opplyser fransk påtalemyndighet.

    Depardieu ble mandag løslatt etter å ha blitt avhørt om angivelige seksuelle overgrep, opplyser skuespillerens advokat. Skuespilleren nekter selv for å ha gjort noe galt.

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP