Hopp til innhold

”For å stoppe meg, må de drepe meg”

Etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya har høyreekstreme grupper igjen havnet i søkelyset. Hør hva den nasjonalistiske gruppa Norgespatriotene sa om landssvikere, innvandrere og bruk av vold i 2008.

Øyvind Heian i demonstrasjon

I radiodokumentaren ”For å stoppe meg, må de drepe meg” møter vi Øyvind Heian, tidligere Vigrid-medlem og leder for de nasjonalistiske Norgespatriotene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

  • Red.anm: Øyvind Heian la ned partiet NorgesPatriotene i 2009, og han tar i ettertid sterk avstand fra de holdningene han sto for på denne tiden. Heian er ikke lenger politisk aktiv.

I denne radiodokumentaren fra 2008, ”For å stoppe meg, må de drepe meg”, møter vi Øyvind Heian, tidligere Vigrid-medlem og den gang leder for de nasjonalistiske Norgespatriotene.

Hør dokumentaren: For å stoppe meg, må de drepe meg
Last ned podkast: For å stoppe meg, må de drepe meg

Hvordan har nasjonalister testet ut grensen for hva som er lov å si i Norge?

Denne radiodokumentaren fra 2008 fulgte den tidligere lederen av Norges-patriotene i kampen for å komme på Stortinget, for å se nærmere på hvor grensen mellom ytringsfrihet og retten til vern mot rasistiske ytringer går i Norge.

Heian har siden beklaget at metodene hans av og til har vært for drastiske, og presisert at han fordømmer all form for rasisme.

«Norge for nordmenn»

Norgespatriotene fryktet at etniske nordmenn skal bli i mindretall i Norge, og under mottoet ”hvert land, sitt folk” hadde de som mål å bli et politisk parti innen stortingsvalget i 2009.

– Jeg mener at alle mennesker er like uansett, men å blande ulike kulturer og folkeslag fører med seg flere problemer enn fordeler, har Heian uttalt.

Gruppa jobbet aktivt med å spre sitt budskap via internett og kontroversielle flyveblader som ble anmeldt en rekke ganger. En variant av flyvebladene viser en fantomtegning av en mørkhudet under tittelen ”etterlyst for voldtekt”. En annen viser en karikaturtegning av Muhammed.

Reporter Caroline Rugeldal fulgte Øyvind Heian når han jobbet med å spre løpesedler, i møte med andre medlemmer av Norgespatriotene, og da han kåret Martine Aurdal til Årets landsforræder.

Han skrev ”Norge tok et oppgjør med slike mennesker i 1945. Vi ser fram til et nytt oppgjør”, og avbildet henne ved siden av bildet av en pistol. Hun anmeldte forholdet, men politiet henla saken fordi det ikke forelå noe straffbart forhold.


Ytringsfrihet versus vern mot rasisme

Norgespatriotene passet også nøye på at ingen misbrukte ytringsfriheten til å si noe uriktig om dem selv, og Radiodokumentaren var med når noen av disse klagene ble behandlet av Pressens Faglige Utvalg.

– Ytringsfrihet gjelder jo ikke primært den som har politisk korrekte meninger, den er til primært for avvikere og for annerledestenkende. Men noen grenser går det, også i det offentlige rom, sa generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgard Kokkvold.

Hvor går grensen?

Hvordan reagerte mannen i gata på flyvebladene til Norgespatriotene, og hvordan brukte de norske kjendiser for å fremme denne typen nasjonalisme?

Gjennom et innblikk i Norgespatriotenes arbeidsmetoder i 2008 og i møte med deres motstandere ser dokumentaren nærmere på hvor grensen mellom ytringsfrihet og retten til et vern mot rasistiske ytringer går i Norge.

Hør «For å stoppe meg, må de drepe meg - en dokumentar om nasjonalister og ytringsfrihet» i nettradio eller last ned podkast.

Dokumentaren ble sendt første gang i 2008 og er laget av Caroline Rugeldal. Teknisk regi Kåre Johan Lund. Konsulent Kari Hesthamar.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.