Hopp til innhold

”For å stoppe meg, må de drepe meg”

Etter terrorangrepene mot Oslo og Utøya har høyreekstreme grupper igjen havnet i søkelyset. Hør hva den nasjonalistiske gruppa Norgespatriotene sa om landssvikere, innvandrere og bruk av vold i 2008.

Øyvind Heian i demonstrasjon

I radiodokumentaren ”For å stoppe meg, må de drepe meg” møter vi Øyvind Heian, tidligere Vigrid-medlem og leder for de nasjonalistiske Norgespatriotene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

  • Red.anm: Øyvind Heian la ned partiet NorgesPatriotene i 2009, og han tar i ettertid sterk avstand fra de holdningene han sto for på denne tiden. Heian er ikke lenger politisk aktiv.

I denne radiodokumentaren fra 2008, ”For å stoppe meg, må de drepe meg”, møter vi Øyvind Heian, tidligere Vigrid-medlem og den gang leder for de nasjonalistiske Norgespatriotene.

Hør dokumentaren: For å stoppe meg, må de drepe meg
Last ned podkast: For å stoppe meg, må de drepe meg

Hvordan har nasjonalister testet ut grensen for hva som er lov å si i Norge?

Denne radiodokumentaren fra 2008 fulgte den tidligere lederen av Norges-patriotene i kampen for å komme på Stortinget, for å se nærmere på hvor grensen mellom ytringsfrihet og retten til vern mot rasistiske ytringer går i Norge.

Heian har siden beklaget at metodene hans av og til har vært for drastiske, og presisert at han fordømmer all form for rasisme.

«Norge for nordmenn»

Norgespatriotene fryktet at etniske nordmenn skal bli i mindretall i Norge, og under mottoet ”hvert land, sitt folk” hadde de som mål å bli et politisk parti innen stortingsvalget i 2009.

– Jeg mener at alle mennesker er like uansett, men å blande ulike kulturer og folkeslag fører med seg flere problemer enn fordeler, har Heian uttalt.

Gruppa jobbet aktivt med å spre sitt budskap via internett og kontroversielle flyveblader som ble anmeldt en rekke ganger. En variant av flyvebladene viser en fantomtegning av en mørkhudet under tittelen ”etterlyst for voldtekt”. En annen viser en karikaturtegning av Muhammed.

Reporter Caroline Rugeldal fulgte Øyvind Heian når han jobbet med å spre løpesedler, i møte med andre medlemmer av Norgespatriotene, og da han kåret Martine Aurdal til Årets landsforræder.

Han skrev ”Norge tok et oppgjør med slike mennesker i 1945. Vi ser fram til et nytt oppgjør”, og avbildet henne ved siden av bildet av en pistol. Hun anmeldte forholdet, men politiet henla saken fordi det ikke forelå noe straffbart forhold.


Ytringsfrihet versus vern mot rasisme

Norgespatriotene passet også nøye på at ingen misbrukte ytringsfriheten til å si noe uriktig om dem selv, og Radiodokumentaren var med når noen av disse klagene ble behandlet av Pressens Faglige Utvalg.

– Ytringsfrihet gjelder jo ikke primært den som har politisk korrekte meninger, den er til primært for avvikere og for annerledestenkende. Men noen grenser går det, også i det offentlige rom, sa generalsekretær i Norsk presseforbund, Per Edgard Kokkvold.

Hvor går grensen?

Hvordan reagerte mannen i gata på flyvebladene til Norgespatriotene, og hvordan brukte de norske kjendiser for å fremme denne typen nasjonalisme?

Gjennom et innblikk i Norgespatriotenes arbeidsmetoder i 2008 og i møte med deres motstandere ser dokumentaren nærmere på hvor grensen mellom ytringsfrihet og retten til et vern mot rasistiske ytringer går i Norge.

Hør «For å stoppe meg, må de drepe meg - en dokumentar om nasjonalister og ytringsfrihet» i nettradio eller last ned podkast.

Dokumentaren ble sendt første gang i 2008 og er laget av Caroline Rugeldal. Teknisk regi Kåre Johan Lund. Konsulent Kari Hesthamar.

Kulturstrøm

  • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

    Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

    Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

    Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

    Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

    (©NTB)

  • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

    Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

    Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

    I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

    Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

    Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
    Foto: Ashley Landis / AP