Hopp til innhold

– Lukkede nettfora blir som drivhus for høyreekstreme ytringer

Etter drapet på Benjamin Hermansen for over ti år siden, har det vært lite synlig fremmedfiendtlighet i Norge. – Men i lukkede fora trives ekstremistiske ytringer, mener ekspert.

Bildemontasje: nettstedet dokument og forsker Anders Ravik Jupskås

Terrorsiktede Anders Behring Breivik var mye inne på det åpne nettforumet Dokument. Anders Ravik Jupskås er ekspert på Høyrepopulistiske partier i Europa. Han mener en åpen debatt med ekstremister kan være sunt.

Foto: Bildemontasje

eksplosjon oslo

11 personer er alvorlig skadet etter terrorangrepet i Oslo.

Støttemarkering for Benjamin Hermansen

Støttemarkering for Benjamin Hermansen.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX
Sorg etter terrorangrep, utvika camping søndag

Folk sørger og legger ned blomster ved Utvika.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix
eksplosjon oslo

Terrorbomben i Oslo sentrum drepte åtte mennesker.

Foto: Thomas Winje

På 80- og 90-tallet var det flere høyreekstreme grupperinger i Norge. Nazigruppa Boot Boys holdt til i et svært synlig nazistmiljø på Bøler i Oslo, mens Hvit valgallianse ble stiftet i 1995.

Det hele eskalerte da norsk-afrikanske, Benjamin Hermansen (15), ble drept på Holmlia i Oslo. Boot Boys-medlemmene Joe Erling Jahr og Ole Nicolai Kvisler ble dømt for drapet.

I etterkant har det vært stille fra fremmedfiendtlige miljøer i Norge.

LES: – Vi må aldri glemme Benjamin

Aktiv på nettfora

Fredag drepte Anders Behring Breivik (32) minst 76 mennesker da han først sprengte en bombe i Oslo sentrum og kort tid etter skjøt og drepte AUF-medlemmer på Utøya i Buskerud.

LES OGSÅ: Alle navn offentliggjort etter terrorangrepene

Behring Breivik var en aktiv bruker av lukkede nettfora for å få utløp for sine holdninger. Det samme gjør tilsynelatende mange med ekstremistiske ytringer

Også på Facebook ser man tilfeller av falske profiler som støtter Behrings Breiviks holdninger.

Anders Ravik Jupskås er ekspert på Høyrepopulistiske partier i Europa. Han mener at ideelt sett bør også de mest ytterliggående meninger få slippe til i den offentlige debatten, i stedet for kun å få utløp på nettet.

Et drivhus hvor holdningene trives

– Men dette forutsetter at noen vil imøtegå holdningene, og det er det ingen som vil. Ytterliggående meninger får utløp i lukkede fora. Forumet blir som et drivhus hvor holdningene trives, sier Jupskås til NRK.

LES OGSÅ: – Innvandringsdebatt gir ubehag

Jupskås understreker at han i utgangspunktet ønsker at folk ikke skal ha disse holdningene.

– Observasjoner jeg gjorde da Sverigedemokraterna og Sannfinnene kom inn i riksdagen i henholdsvis Sverige og Finland var at det ble mindre rasistisk vold. Et stort parti kan gjøre at menneskene med disse holdningene føler seg representert i det politiske systemet.

Sverigedemokraterna gjorde sitt inntog i den svenske Riksdagen ved forrige valg. De betegner seg selv som et nasjonalistisk parti og imot et flerkulturelt samfunn. Sannfinnene er et høyrepopulistisk og nasjonalistisk parti med en svært streng innvandringspolitikk.

En forestilling om konspirasjoner

Lars Gule

Lars Gule er ekspert på flerkultur.

Foto: Wikipedia

Lars Gule er ekspert på flerkultur, og han er en av de få som har gått i debatt med høyreekstreme på ulike nettsamfunn, også terrorsiktede Behring Breivik.

– På nettstedene snakkes det om er en islamsk invasjon som er tilrettelagt av de om forsvarer det multikulturelle samfunnet, sier han.

– Det er en forestilling om konspirasjoner om å ødelegge samfunnet ved å gi muslimer rom i Europa. Hatet uttrykkes mot myndighetene slik som Behring Breivik gjorde, sier Gule videre.

LES OGSÅ: Le Pen sparker medlem som viste støtte til Anders Behring Breivik

AKTUELT NÅ