Hopp til innhold

«Copenhagen»: Kampen om bomben

Atomfysikeren Werner Heisenberg sto i sentrum av begivenhetene da tyskerne brukte norsk tungtvann for å utvikle atombomben under krigen. Hva skjedde? Svaret får du kanskje i «Copenhagen».

JAPAN-NUCLEAR-WWII-HIROSHIMA-FILES

Amerikanerne vant kappløpet om atomvåpen og bombet Hiroshima i 1945. Men tyskerne var like bak, og du kan følge utviklingen i 'Copenhagen'.

Foto: THE NATIONAL ARCHIVES / Afp

Vi kjenner sabotasjen mot tungtvann-transporten fra Rjukan i februar 1944. Vi vet at tungtvannet skulle til Tyskland, og at det hadde noe med atomvåpen-produksjon å gjøre.

Men hvem ventet på tungtvannet i Tyskland?

Werner Heisenberg

Werner Heisenberg (1901-1976).

Foto: Science Photo Library

Atomfysikeren Werner Heisenberg møter du nå tre søndager på rad kl. 15.03, med reprise mandager kl 21.03 i NRK P2, når Radioteatret sender ”Copenhagen” av Michael Frayn.

Bohr og Heisenberg

Sverre Anker Ousdal, Monna Tandberg og Svein Tindberg har de tre rollene som Niels Bohr, hans kone Margrethe og Werner Heisenberg.

Regissør er Kjetil Bang-Hansen, som hadde stor suksess da han satte opp stykket på teatret med disse skuespillerne i 2002. «Copenhagen» handler om det gåtefulle møtet i København i 1941, da Heisenberg oppsøkte sin læremester Niels Bohr – og dermed satte begges liv i fare.

Hva var det Werner Heisenberg egentlig ville?

Hjelp eller advarsel?

Dansken Niels Bohr er en av verdens mest berømte fysikere. Han fikk Nobelprisen i 1922 og samlet dyktige unge vitenskapsmenn fra hele verden på sitt institutt i København. Tyskeren Werner Heisenberg var en av dem.

De utarbeidet de vitenskapelige teorier som skulle til for å utvikle kjernevåpen. Kom Heisenberg til Bohr i 1941 for å få hjelp i sitt arbeid med en tysk atombombe? Kom han for å advare?

Eller kanskje for å få til en avtale om at ingen av dem skulle bidra til utviklingen av et masseødeleggelsesvåpen? Ingen vet.

I «Copenhagen» møtes Bohr, hans hustru Margrethe og Heisenberg igjen etter døden i et forsøk på å avklare hva som egentlig skjedde. I disse møtene oppstår en rekke gripende etiske og menneskelige dilemmaer og tankevekkende perspektiv på vår nære historie.

«Copenhagen» er uhyggelig aktuelt og gir mye stoff til både følelse og refleksjon.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.