Hopp til innhold

«Børning 2» satte rekord

Filmen «Børning 2» fenger. Over 207.800 kinogjengere har sett filmen hittil og i helgen ble den sett av 114.000.

Berger Børning 2-bilene

Over 200.000 har sett «Børning 2» etter premieren.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

«Børning 2» satte rekord på åpningsdagen. Hele 55.000 kinogjengere ville få med seg filmen på premieredagen onsdag i forrige uke. Siden da er filmen hittil sett av over 200.000 på under en uke.

Filmen fikk en firer i terningkast fra NRK, men bare en toer fra Dagbladets anmelder.

Børning 2 Anders

Børning 2 med høye kinotall

Foto: Emilie Vatnøy / NRK

114.000 så filmen i helgen. Det er ikke rekord for en kinohelg, for både «KonTiki» og «Kongens Nei» hadde høyere tall i løpet av premierehelgen.

Men filmen er inne på kinotoppen over norske filmer som har gjort det bra.

«Kongens Nei» er hittil sett av litt over 500.000 i løpet av de fire ukene den har gått på kino. «Børning 2» plasserer seg fint i toppen med over 200.000 kinogjengere i løpet av bare en uke. Den kan derfor bli blant de norske filmene med høyest kinotall i år.

– Filmen har hatt fantastisk resultat så langt, sier Guttorm Petterson i Film og Kino til NRK.

Fart og spenning

Actionkomedien er full av fart og spenning og halsbrekkende bilstunts. Også den første Børning-filmen fikk svært høye kinotall i den perioden den ble vist på kino. Den ble sett av over 382.000 mennesker. Det ser ut til at oppfølgeren også kommer til å få det.

Flere av Norges mest kjente skuespillere spiller i action-komedien, som Anders Baasmo Christansen, Otto Jespersen og Sven Nordin.

Kulturstrøm

 • Høytlesning viktig for barn

  Forskning gjort under pandemien viser at høytlesning er essensielt for barns språkutvikling, rapporterer Senter for flerspråklighet ved Universitetet i Oslo.

  – Jo mer foreldrene leste for barna og jo mindre passiv skjermtid de hadde, jo mer utviklet språket seg. Så lite som 15 minutter høytlesning daglig og mindre passiv skjermtid hadde stor betydning for språkutviklingen hos de minste barna, sier forsker Natalia Kartushina.

 • 22 år gammel debutant fikk Saabye-pris

  Saabye-stipendet gikk til Sunniva Roligheten, som debuterte i fjor med romanen «Når alt er av papir».

  Saabye-stipendet ble opprettet i forbindelse med Lars Saabye Christensens 60-årsdag i 2013 og deles ut til en av fjorårets skjønnlitterære debutanter på Cappelen Damm. Stipendet deles ut hver høst og er på kr 25.000,- og det er Christensen selve om velger hvem stipendet går til.

  NRKs anmelder Marta Norheim kalte boka «eit utsøkt stykke kunst».

  Forfatter Sunniva M. Roligheten
  Foto: Anna-Julia Granberg/Blunderbuss / Cappelen Damm