Hopp til innhold

– Ville vært feil å stenge taket

Flere titalls personer har blitt behandlet for skader etter at de har falt på operataket siden det åpnet for publikum.

Søndag på operaen
Foto: Silje Rosvoll / NRK

– Det er ikke farligere å gå på operataket enn det er på skøytebanen, mener arkitektfirmaet Snøhetta.

Dagsrevyen fortalte i går at det er mange som snubler, faller og skader seg når de går på operataket, men det vil være feil å stenge det for publikum, sier Kjetil Trædal Thorsen i arkitektfirmaet Snøhetta som har bygget operaen.

Les: Krever 300.000 etter fall på operataket
Les: Alt om Operaen

– Ikke overrasket

Arkitektkontoret Snøhetta er ikke overrasket over at publikum skader seg på operataket. Thorsen sier det var kunstneriske hensyn som bestemte utformingen av taket, framfor publikums bruk av det. Men han er sterkt i mot å stenge deler av taket for publikum.

– Det er absolutt ikke i tråd med tanken om taket som er ment å være et åpent, tilgjengelig areal for publikum, sier Thorsen til tross for at kanter og skrå forhøyninger i det det bokstavelig talt blendene landskapet i stein, overrumpler mange som beveger seg i Oslos for tiden mest populære park.

Håndledd- og overarmsbrudd

Til NRK Dagsrevyen i går fortalte Legevakten i Oslo at flere titalls personer har blitt behandlet for skader etter at de har falt på operataket siden det åpnet for publikum.

– Det vi har sett er håndledd- og overarmsbrudd, og en god del ankelforstuinger, sier overlege Agathe Rønning ved Oslo skadelegevakt.

Statsbygg vurderer nå å stramme inn publikums tilgang til taket.

– Man kan stenge taket, men det ville gjerne de 400.000 som har besøkt taket ikke være så fornøyde med. Et annet alternativ er å påby at publikum benytter seg av trappene som finnes på taket, mener informasjonsansvarlig i Statsbygg, Mette Nordhus.

Thorsen i Snøhetta er uenig i dette og argumenterer for andre tiltak.

– I utgangspunktet vil vi satse på en litt bedre markering av kantene på taket, sier Thorsen.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters