NRK Meny
Normal

– Ville vært feil å stenge taket

Flere titalls personer har blitt behandlet for skader etter at de har falt på operataket siden det åpnet for publikum.

Søndag på operaen
Foto: Silje Rosvoll / NRK

– Det er ikke farligere å gå på operataket enn det er på skøytebanen, mener arkitektfirmaet Snøhetta.

Dagsrevyen fortalte i går at det er mange som snubler, faller og skader seg når de går på operataket, men det vil være feil å stenge det for publikum, sier Kjetil Trædal Thorsen i arkitektfirmaet Snøhetta som har bygget operaen.

Les: Krever 300.000 etter fall på operataket
Les: Alt om Operaen

– Ikke overrasket

Arkitektkontoret Snøhetta er ikke overrasket over at publikum skader seg på operataket. Thorsen sier det var kunstneriske hensyn som bestemte utformingen av taket, framfor publikums bruk av det. Men han er sterkt i mot å stenge deler av taket for publikum.

– Det er absolutt ikke i tråd med tanken om taket som er ment å være et åpent, tilgjengelig areal for publikum, sier Thorsen til tross for at kanter og skrå forhøyninger i det det bokstavelig talt blendene landskapet i stein, overrumpler mange som beveger seg i Oslos for tiden mest populære park.

Håndledd- og overarmsbrudd

Til NRK Dagsrevyen i går fortalte Legevakten i Oslo at flere titalls personer har blitt behandlet for skader etter at de har falt på operataket siden det åpnet for publikum.

– Det vi har sett er håndledd- og overarmsbrudd, og en god del ankelforstuinger, sier overlege Agathe Rønning ved Oslo skadelegevakt.

Statsbygg vurderer nå å stramme inn publikums tilgang til taket.

– Man kan stenge taket, men det ville gjerne de 400.000 som har besøkt taket ikke være så fornøyde med. Et annet alternativ er å påby at publikum benytter seg av trappene som finnes på taket, mener informasjonsansvarlig i Statsbygg, Mette Nordhus.

Thorsen i Snøhetta er uenig i dette og argumenterer for andre tiltak.

– I utgangspunktet vil vi satse på en litt bedre markering av kantene på taket, sier Thorsen.