Hopp til innhold

– Vil gi bort Millennium-overskudd

Det skaper storm at en annen forfatter skal fortsette på Stieg Larssons Millennium-bøker. Men ifølge Expressen skal overskuddet gis til Larssons Expo-stiftelse.

Lisbeth Salander

Figuren Lisbeth Salander (Noomi Rapace) gjenoppstår i bokverdenen når David Lagercrantz skal fullføre bok nummer fire i Millennium-serien til Stieg Larsson.

Foto: Knut Koivisto

Forfatteren David Lagercrantz har fått i oppdrag å sette en sluttstrek for Stieg Larssons enormt suksessrike «Millennium»-trilogi, som er de mest solgte svenske bøkene noensinne.

Stieg Larsson

Stieg Larsson døde i 2004 før han rakk å skrive ferdig bok nummer fire om Blomkvist og Salander.

Foto: Gyldendal Norsk Forlag

Larsson rakk aldri å skrive ferdig fjerde bok i serien før han døde i 2004. Forlaget Norstedts har skrevet kontrakt med Lagercrantz om å lage det som beskrives som en frittstående fortsettelse.

Lagercrantz har blant annet skrevet den storselgende fotballbiografien «Jeg er Zlatan».

– Doneres til Expo

At Stieg Larssons litterære univers skal videreføres av en annen forfatter, skaper reaksjoner. Stieg Larssons ekssamboer Eva Gabrielsson er blant dem som reagerer. I tillegg melder VG at flere norske forfattere reagerer sterkt. Tom Egeland mener at dette er det samme som å «danse på Larssons grav».

Både Aftonbladet og Expressen skriver at inntektene fra den fjerde boka skal gå uavkortet til stiftelsen Expo, som Stieg Larsson var med på å grunnlegge i 1995.

Expo konsentrerer seg om å kartlegge høyreekstremisme og rasisme, og gir ut et tidsskrift ved samme navn fire ganger i året.

David Lagercrantz

David Lagercrantz har blant annet skrevet biografien om fotballstjernen Zlatan Ibrahimovic.

Foto: Bazar Forlag

Larssons bror og far, Joakim og Erland Larsson, har tidligere sagt at det var forfatterens uttrykkelige ønske at inntektene fra en eventuell fjerdebok skulle gå til å trygge Expos eksistens.

– Jeg vet at familien har bestemt at disse pengene skal gis bort, og jeg vet at Lagercrantz ikke gjør dette for å tjene penger, sier hans agent Magdalena Hedlund til Aftonbladet.

Respekt for livsverket

Lagercrantz sier selv at det var vanskelig å overta bokserien, men mener at en fortsettelse er nødvendig.

– Karakterene Blomkvist og Salander er så utrolig livskraftige. De fortjener å leve. Det er en slags respekt for Larssons forfatterskap. En respekt for at hans livsverk skal få leve videre, sier han.

Bok nummer fire i Millennium-serien er planlagt å komme ut i august 2015, og dette skal markere tiårsjubileet til den første boken «Män som hatar kvinnor».

I juni 2011 hadde de tre bøkene i trilogien til sammen solgt i 60 millioner eksemplarer i over 50 land.

Kulturstrøm

  • ABBA-Benny lagar jinglar til svensk P2

    ABBA-veteranen Benny Andersson har komponert lydlogoar til den svenske radiokanalen P2, melder Sveriges Radio.

    – Eg har laga 37 forskjellige forslag for å sjå om hansken passa, seier komponisten og musikaren til kanalen.

    Jinglane er spelt inn saman med Sveriges Radios Symfoniorkester, og Andersson er sjølv med på piano.

    Dei nye lydsnuttane blei tekne i bruk måndag.

    Benny Andersson
    Foto: Alberto Pezzali / AP
  • Nye rekordar for Swift

    Aldri før har eit album blitt strøyma så mykje på ei veke som Taylor Swifts «The Tortured Poets Department». Utgjevinga gjekk rett til topps på Billboard-lista.

    Musikkmagasinet sjølv omtaler det som «ein historisk debut på nummer 1».

    Albumet med 16 låtar blei gitt ut 19. april. To timar seinare overraska Swift fansen ved å sleppe 15 låtar til, og kunngjorde at det var eit dobbeltalbum.

    I veka fram til og med 25. april blei det selt 2,61 millionar såkalla albumekvivalentar. Av dette var 1,91 millionar tradisjonelt albumsal, inkludert digitale nedlastingar, CD-ar, kassettar og heile 859.000 vinylplater.

    Dette er det høgaste talet vinylkopiar av eit album som er selt på ei veke i moderne tid, opplyste Billboard.

    (NTB)

    Taylor Swift