Hopp til innhold

– Uetisk å selge Munch-verk

Carl I. Hagen vil selge kommunalt eide Munch-verk til private. – Ikke museumsetisk forsvarlig, sier Munch-museets direktør.

"Brosjen. Eva Mudocci"

«Brosjen» av Edvard Munch er ett av omtrent 18.000 grafiske trykk som oppbevares i kjelleren av Munch-museet på Tøyen i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

I dag oppbevares rundt 18.000 grafiske trykk og flere dubletter i Munch-museets kjeller på Tøyen i Oslo. Til Dagbladet i dag sier ordførerkandidat Carl I. Hagen (Frp) at han ønsker å selge noe av dette.

– Poenget med kunst er ikke at den skal være låst nede i en kjeller hvor bare et par kuratorer går omkring alene og koser seg med bildene som en gjeng med onkel Skruer, sier Hagen til avisen.

Museets direktør Stein Olav Henrichsen synes et salg av disse verkene er en dårlig idé.

– Det er rett og slett ikke mulig å selge Munchs kunst fra museet, først og fremst av rent museumsetiske grunner, sier Henrichsen.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen tar til orde for en privatisering av Oslos kunstliv.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Stein Olav Henrichsen

Stein Olav Henrichsen er direktør ved Munch-museet, og mener det er uetisk å selge unna Munchs arbeider.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix
Christian Tybring-Gjedde

Christian Tybring-Gjedde fra Oslo Frp sier Munch ville at Oslo skulle selge unna noe av kunsten hans.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
Catrine Telle

Catrine Telle sier Frp er Oslo Nye Teaters fiende.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Munchs idé, ikke partiets

I sitt testament donerte Edvard Munch all sin etterlatte kunst til Oslo kommune. Han skrev at kommunen kan selge dubletter av verk for å dekke hull i samlingen.

Frp vil selge disse, men Henrichsen sier at det er få igjen av slike dobbelteksemplar.

– Det som er igjen er av en slik kunstnerisk verdi og karakter at det ikke vil bringe noe økonomi som vil ha substans i et lengre perspektiv, sier Henrichsen.

Carl I. Hagen har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag, men leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, sier til NRK at det var Munchs ønske at kommunen selger unna kunsten i museets kjeller.

– I testamentet står det svart på hvitt at Oslo kommune kan selge noen av de grafiske bladene for å pusse opp eller bevare samlingen. Det er også mange dubletter i magasinet i kjelleren, og i tråd med Munchs testamente vil vi selge disse. Det er Edvard Munchs idé, ikke Fremskrittspartiets, sier Tybring-Gjedde.

– Frp er våre fiender

Fremskrittspartiet ønsker også en privatisering av kulturlivet i hovedstaden.

Partiet går til valg på å selge alle kommunens aksjer i Oslo Nye Teater AS, Konserthuset AS og Oslo Kino AS til private aktører.

Catrine Telle, sjef ved Oslo Nye Teater, mener partiet ikke forstår hvor viktig kultur er for innbyggerne i Oslo.

– Jeg tror ikke Carl I. Hagen overhodet er klar over hvor mye han selv bruker kultur, og hvor mye barnebarna hans bruker kultur. Han har ikke noe idé om hvordan man får et bredt kulturtilbud. For å klare det må teateret delta i samfunnsdebatten og undersøke formspråk, og da må det offentlig støtte til. Så enkelt er det, sier hun, og fortsetter:

– Dette er ikke noe nytt. Det sier Fremskrittspartiet hele tiden. De er våre fiender.

Christian Tybring-Gjedde mener teatrene ikke når opp i konkurranse med andre formål om offentlige penger.

– Fremskrittspartiet vil prioritere det som er viktigst, nemlig velferd for innbyggerne. Her er det store mangler. Teater- eller kinodrift er ikke kjerneoppgaver for Oslo kommune, og vi bruker 80 millioner kroner i året på Oslo Nye Teater. Vi synes ikke dette er fornuftig bruk av penger, sier lederen av Oslo Frp.

Hør saken fra Kulturnytt:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters