Hopp til innhold

– Trodde hele tiden at noen voksne skulle stoppe oss

I dag er det 20 år siden Lille Lørdag kom på TV. Tidligere programleder Bård Tufte Johansen tror dagens komikere er mer redd for å støte noen enn det han selv og Harald Eia var.

Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Marit Åslein i en bar

20 ÅR SIDEN: Med Lille Lørdag kom også uttrykk som: 'Tusener på tusener', 'Kjør debatt', 'Knuffe og knuge', 'Blærumssoss', 'Å veve er å leve', og ikke minst 'Påmmfri med blandings'. Her er Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Marit Åslein.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Lille Lørdag

PÅMMFRI: Harald Eia og 'Øystein' i tiden fra Lille Lørdag.

Foto: Kaland, Ole / NRK
Bård Tufte Johansen

Etter Lille Lørdag har Bård Tufte Johansen jobbet med programmer som Team Antonsen, Åpen Post, Tre brødre som ikke er brødre, Uti vår hage, Storbynatt og Brille.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

26. april 1995 gikk første episode av Lille Lørdag på NRK, humorprogrammet med skaperne Bård Tufte Johansen og Harald Eia i fremtredende roller.

Mest kjent ble seriene Søttitalls-kameratene og Min drømmeserie. I sistnevnte var handlingen lagt til rutebilstasjonen i Arendal, med Tufte Johansen og Eia i de uforglemmelige rollene som Jan-Tore Kvålsvik og Vidar Stangenes.

– Det var en veldig rar idé bak det programmet. Vi fikk mandat til å lage et kultur- og underholdningsprogram. Vi skulle snakke om kunst og kultur på en ung måte, men så ble det til at vi lurte inn sketsjene våre. Det var jo det vi ville egentlig, forteller Bård Tufte Johansen (45).

Programmet fikk gode anmeldelser, men ikke så mange seere. Serien parodierte blant annet NRKs egne programmer, noe man tidligere ikke hadde sett på kanalen.

Vi hadde hele tiden en følelse av det skulle komme noen voksne og si «sånne kan dere ikke holde på».

  • Se programmene her

Fra nisjehumor til kultstatus

Humorforsker Maja Løvland

INSPIRERENDE: Humorforsker Maja Løvland mener Lille Lørdag har inspirert alle norske humorister.

Lille Lørdag ble sendt i perioden 1995-1996 og var først et nisjeprogram med relativt få seere. Men programmet oppnådde raskt kultstatus.

– De ble toneangivende i ny humor, og det handler nok om at de turte å ligge så tett opp til virkeligheten. Humorspråket de bidro til å skape, med ironi og dobbelhet, er fortsatt rådende i mye av humoren vi ser i dag, sier humorforsker Maja Løvland.

Hun har skrevet hovedoppgave om norsk stand-up og mener at Lille Lørdag i likhet andre nittitallsserier som Seinfeld, fortsatt har påvirkningskraft.

– Lille Lørdag har inspirert alle som jobber med humor i dag. Bård og Harald fornyet humorsjangeren ved å lage en ny type samfunnskritikk der de turte å ligge nært opp til virkeligheten, sier Løvland.

– På hvilken måte?

– De skapte en metahumor der de fortalte en sann historie samtidig som de gjorde narr av dem, sier Løvland.

Uproblematisk å tulle med muslimer

Selv tror Bård Tufte Johansen at komikere tenker seg litt mer om i dag enn det han og Harald Eia gjorde på 90-tallet. Sketsjen «Thomas André blir muslim» så de blant annet som helt uproblematisk, i dag hadde det kanskje vært annerledes.

– Det var ufarlig før. Alt av innvandring- og muslimsketsjer var uproblematisk. Det var umulig å tråkke i salaten, for det var ikke kommet noe salat ennå.

– I dag ville man tenkt seg mer om, og spurt om dette er noe noen kan bli støtt av. Vi kunne i større grad bare kjøre på, og hvis noen ble sure sa vi bare at vitsen ikke var ment for dem og at de ikke skjønte den.

Les også:

Slik er historien bak Lille Lørdag

– Jenters humor har blitt grovere

Handlet om ingen ting, forandret alt

Få et gjensyn med Lille lørdag her:

Klipp fra Lillelørdag
Klipp fra Lillelørdag
Fra Lillelørdag
Created by InfoDispatcher
Klipp fra Lillelørdag

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.