Hopp til innhold

– For ti år siden var det ingen som brydde seg om du tullet med religion

Harald Eia er en av 15 norske komikere som i kveld skal teste religionshumorens grenser under arrangementet KRENK 2015. Han mener norske komikere har blitt mer varsomme med religion de siste årene.

Bård Tufte Johansen (t.v.) og Harald Eia

SKAL TESTE GRENSENE: Bård Tufte Johansen er konferansier og initiativtager for KRENK 2015. Harald Eia er en av komikerne som skal teste grensen mellom humor og religionskrenking i kveld.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Initiativtager bak arrangementet på Chateau Neuf i Oslo er Eias mangeårige kollega Bård Tufte Johansen.

Han så behovet for et religionskrenkende show etter terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo.

– Norske komikere er kanskje ikke kjent for å være vågale. Men vi er opptatt av ytringsfriheten, så det er et lite statement. Er det ett land hvor vi bør kunne tulle med religioner, så er det i Norge, sier Johansen.

Mener komikere tør mindre

Johansen har tidligere tullet med islam i sitt show «Mann 44», men opplevde den gang at folk ikke turte å le.

I løpet av de siste ti årene har komikere blitt mye reddere for å tulle med religioner, mener Harald Eia.

– Det har vært en økende varhet rundt temaet religion. For ti år siden var det ingen som brydde seg om komikere tullet med religion. Vi har blitt mer pripne på noen temaer, men mer åpne rundt andre, som for eksempel seksualitet, sier han.

Ervin Kohn

OPPTATT AV GRENSENE: Ervin Kohn skal delta på arrangementet, og varsler at han vil si ifra om han føler noen av komikerne går over grensen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– De religiøse setter grensene for hva vi kan tulle med

Under arrangementet skal representanter fra forskjellige trosretninger ringe i en utdelt bjelle hvis de føler seg krenket av komikerne på scenen.

En av disse er lederen for det mosaiske trossamfunn i Oslo, Ervin Kohn.

Han gleder seg til arrangementet, men er klar på at det går grenser for hva slags humor som er greit.

– Det er ugreit å karikere profeten når muslimene selv sier at det ikke er greit, på samme måte som gasskammerhumor ikke er greit for mange jøder. Det er de religiøse selv som setter grensen for hva vi kan tulle med i samfunnet, sier Kohn.

Forsker: – Et godt tiltak

Humorforsker Maja Løvland mener KRENK 2015 er et godt tiltak, og håper norske komikere blir mer synlige i debatten rundt ytringsfrihetens grenser.

Humorforsker Maja Løvland

ENDRING: Humorforsker Maja Løvland tror terrorangrepet i Paris kan endre hvordan norske forholder seg til religion.

Hun tror terrorangrepet i Paris kommer til å føre til økt aksept for å tulle med religioner blant norske komikere.

– Det kan bli nødvendig med hardere skyts fra komikerne fremover, fordi vi nå har fått miljøer som truer med vold og vil undertrykke offentligheten. Jeg håper dette arrangementet vil føre til høyere takhøyde og litt mindre følsomhet rundt temaet religion, sier Løvland.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.