Hopp til innhold

– For ti år siden var det ingen som brydde seg om du tullet med religion

Harald Eia er en av 15 norske komikere som i kveld skal teste religionshumorens grenser under arrangementet KRENK 2015. Han mener norske komikere har blitt mer varsomme med religion de siste årene.

Bård Tufte Johansen (t.v.) og Harald Eia

SKAL TESTE GRENSENE: Bård Tufte Johansen er konferansier og initiativtager for KRENK 2015. Harald Eia er en av komikerne som skal teste grensen mellom humor og religionskrenking i kveld.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Initiativtager bak arrangementet på Chateau Neuf i Oslo er Eias mangeårige kollega Bård Tufte Johansen.

Han så behovet for et religionskrenkende show etter terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo.

– Norske komikere er kanskje ikke kjent for å være vågale. Men vi er opptatt av ytringsfriheten, så det er et lite statement. Er det ett land hvor vi bør kunne tulle med religioner, så er det i Norge, sier Johansen.

Mener komikere tør mindre

Johansen har tidligere tullet med islam i sitt show «Mann 44», men opplevde den gang at folk ikke turte å le.

I løpet av de siste ti årene har komikere blitt mye reddere for å tulle med religioner, mener Harald Eia.

– Det har vært en økende varhet rundt temaet religion. For ti år siden var det ingen som brydde seg om komikere tullet med religion. Vi har blitt mer pripne på noen temaer, men mer åpne rundt andre, som for eksempel seksualitet, sier han.

Ervin Kohn

OPPTATT AV GRENSENE: Ervin Kohn skal delta på arrangementet, og varsler at han vil si ifra om han føler noen av komikerne går over grensen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– De religiøse setter grensene for hva vi kan tulle med

Under arrangementet skal representanter fra forskjellige trosretninger ringe i en utdelt bjelle hvis de føler seg krenket av komikerne på scenen.

En av disse er lederen for det mosaiske trossamfunn i Oslo, Ervin Kohn.

Han gleder seg til arrangementet, men er klar på at det går grenser for hva slags humor som er greit.

– Det er ugreit å karikere profeten når muslimene selv sier at det ikke er greit, på samme måte som gasskammerhumor ikke er greit for mange jøder. Det er de religiøse selv som setter grensen for hva vi kan tulle med i samfunnet, sier Kohn.

Forsker: – Et godt tiltak

Humorforsker Maja Løvland mener KRENK 2015 er et godt tiltak, og håper norske komikere blir mer synlige i debatten rundt ytringsfrihetens grenser.

Humorforsker Maja Løvland

ENDRING: Humorforsker Maja Løvland tror terrorangrepet i Paris kan endre hvordan norske forholder seg til religion.

Hun tror terrorangrepet i Paris kommer til å føre til økt aksept for å tulle med religioner blant norske komikere.

– Det kan bli nødvendig med hardere skyts fra komikerne fremover, fordi vi nå har fått miljøer som truer med vold og vil undertrykke offentligheten. Jeg håper dette arrangementet vil føre til høyere takhøyde og litt mindre følsomhet rundt temaet religion, sier Løvland.

Kulturstrøm

 • Lattervekkande steinandlet

  – Ingen har sagt at jul er enkelt. Det som skal vera å samla familien i høgtida, er for nokon krampaktig hygge, for andre kamuflert katastrofe eller ei sprengladning av irritasjonsmoment. Og kjem du frå Sørlandet, då brest slike demningar så å seie aldri. Det veit dei å utnytta i «Small talk – Ring julen inn med familien Dvergsnes» på Kilden i Kristiansand, skriv teaterkritikar Karen Frøsland Nystøyl.

 • Kina hevder arrestert BBC-reporter ikke identifiserte seg

  En journalist fra BBC ble søndag pågrepet av politiet mens han dekket en demonstrasjon i Shanghai mot myndighetenes covid-tiltak. Ifølge kringkasteren ble mannen, som nå er løslatt, slått og sparket av politiet i varetekt.

  – Det er absolutt ingen unnskyldning for at journalister som dekker pågående protester blir slått av politiet, sier Storbritannias næringslivsminister Grant Shapps ifølge Reuters.

  Ifølge nyhetsbyrået sier Kinas utenriksdepartement mandag at BBC-reporteren ikke identifiserte seg som en
  journalist.

  Departementets talsmann Zhao Lijian sa at de hadde lagt merke til BBC-uttalelsen om hendelsen, men hevder at den ikke reflekterte det som skjedde.

  Senere mandag morgen uttaler Storbritannias innenriksminister, Grant Shapps, at hendelsen er «uakseptabel» og «foruroligende».

  – Uansett hva som skjer, skal pressefriheten holdes hellig, uttaler Shapps, ifølge AFP.