NRK Meny
Normal

– For ti år siden var det ingen som brydde seg om du tullet med religion

Harald Eia er en av 15 norske komikere som i kveld skal teste religionshumorens grenser under arrangementet KRENK 2015. Han mener norske komikere har blitt mer varsomme med religion de siste årene.

Bård Tufte Johansen (t.v.) og Harald Eia

SKAL TESTE GRENSENE: Bård Tufte Johansen er konferansier og initiativtager for KRENK 2015. Harald Eia er en av komikerne som skal teste grensen mellom humor og religionskrenking i kveld.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Initiativtager bak arrangementet på Chateau Neuf i Oslo er Eias mangeårige kollega Bård Tufte Johansen.

Han så behovet for et religionskrenkende show etter terroren mot satiremagasinet Charlie Hebdo.

– Norske komikere er kanskje ikke kjent for å være vågale. Men vi er opptatt av ytringsfriheten, så det er et lite statement. Er det ett land hvor vi bør kunne tulle med religioner, så er det i Norge, sier Johansen.

Mener komikere tør mindre

Johansen har tidligere tullet med islam i sitt show «Mann 44», men opplevde den gang at folk ikke turte å le.

I løpet av de siste ti årene har komikere blitt mye reddere for å tulle med religioner, mener Harald Eia.

– Det har vært en økende varhet rundt temaet religion. For ti år siden var det ingen som brydde seg om komikere tullet med religion. Vi har blitt mer pripne på noen temaer, men mer åpne rundt andre, som for eksempel seksualitet, sier han.

Ervin Kohn

OPPTATT AV GRENSENE: Ervin Kohn skal delta på arrangementet, og varsler at han vil si ifra om han føler noen av komikerne går over grensen.

Foto: Kjersti Strømmen / NRK

– De religiøse setter grensene for hva vi kan tulle med

Under arrangementet skal representanter fra forskjellige trosretninger ringe i en utdelt bjelle hvis de føler seg krenket av komikerne på scenen.

En av disse er lederen for det mosaiske trossamfunn i Oslo, Ervin Kohn.

Han gleder seg til arrangementet, men er klar på at det går grenser for hva slags humor som er greit.

– Det er ugreit å karikere profeten når muslimene selv sier at det ikke er greit, på samme måte som gasskammerhumor ikke er greit for mange jøder. Det er de religiøse selv som setter grensen for hva vi kan tulle med i samfunnet, sier Kohn.

Forsker: – Et godt tiltak

Humorforsker Maja Løvland mener KRENK 2015 er et godt tiltak, og håper norske komikere blir mer synlige i debatten rundt ytringsfrihetens grenser.

Humorforsker Maja Løvland

ENDRING: Humorforsker Maja Løvland tror terrorangrepet i Paris kan endre hvordan norske forholder seg til religion.

Hun tror terrorangrepet i Paris kommer til å føre til økt aksept for å tulle med religioner blant norske komikere.

– Det kan bli nødvendig med hardere skyts fra komikerne fremover, fordi vi nå har fått miljøer som truer med vold og vil undertrykke offentligheten. Jeg håper dette arrangementet vil føre til høyere takhøyde og litt mindre følsomhet rundt temaet religion, sier Løvland.

Kulturstrøm

 • FILMANMELDELSE: Isle of Dogs (5)

  «Isle of Dogs er muligens litt mørkere og mer melankolsk enn de fleste andre Wes Anderson-filmer, og den er full av undertekst om maktmisbruk og diskriminering.» Les hele anmeldelsen her.

  "Isle of Dogs"
  Foto: Twentieth Century Fox
 • Omstridt østerriker tilbake i Norge

  Den omdiskuterte Ibsenprisvinneren Peter Handke er tilbake på Nationaltheatret med sitt nye stykke «Kunsten å spørre eller Reisen til det sonore landet ». Handke ble møtt med demonstrasjoner utenfor teatret da han kom for å motta Ibsenprisen i 2014.

  Den østerrikske forfatteren og dramatikeren ble beskyldt for å bagatellisere serbiske krigsforbrytelser, og fordi han talte i begravelsen til tidligere president og folkemordtiltalte Slobodan Milosevic. (NTB)

  Handke møtt av demonstranter.
  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
 • Årets vinnere av Gullrutens fagpris

  Gullrutens fagpris for beste manus og lyddesign gikk til Dramaserien «Heimebane», og «Grenseland» fikk prisen for beste foto og regi. Prisene ble delt ut på Chateau Neuf i Oslo i går kveld. Se Rushprints fulle oversikt over vinnerne her:

  Laster Twitter-innhold