– Skummelt med de som ikke kan googles

– Det mest mistenkelige av alt er hvis du googler en person og ingenting kommer opp, sier bokaktuelle Marisha Pessl. Thrilleren «Nattfilm» tar virkeligheten på pulsen.

Marisha Pessl

Den amerikanske forfatteren Marisha Pessl fikk sitt internasjonale gjennombrudd med «Utvalgte emner i katastrofefysikk». Nå er hennes nye roman aktuell på norsk. «Nattfilm» er også i ferd med å bli kinofilm.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Den beste måten å være helt anonym på i vår nett-tilbassede verden, er å ha et så alminnelig navn at man forsvinner i mengden, mener Pessl.

I sin nye psykologiske thriller «Nattfilm» skriver hun om Stanislas Cordova, en skrekkfilmregissør som har valgt å gå helt under jorden. Ingen vet noe om hovedpersonens privatliv. Han viser seg heller aldri ute blant folk. Likevel har kultregissøren regissert en rekke filmer.

– Det er mange som lurer på om Stanislas Cordova faktisk finnes, forteller Marisha Pessl om den mystiske karakteren.

Ser lengsel etter mer mystikk

Stanislas Cordova

Bildet forestiller Stanislas Cordova. I boken skriver Marisha Pessl at bildet er det siste kjente bildet som er tatt av den legendariske filmskaperen, i New York i desember 1977.

Foto: Gyldendal forlag

I boken vises noen av de få bildene som tilsynelatende er å oppdrive av Stanislas Cordova, samt noen private brev. Forfatteren følte behov for å gjøre ham virkelig.

I en tid der alle forteller alt om seg selv på nett, tror hun det er mange som lengter etter mer mystikk.

– Det handler om å utforske de skjulte mysteriene som fortsatt finnes i vår verden hvor alt kan googles, kjendisers privatliv er offentlig og alle er på nett hele tiden, sier Marisha Pessl.

– Jeg tror vi er mange som ikke ønsker å vite alt, men la noe være overlatt til fantasien.

– Jeg ville skrive en historie som publikum lar seg rive med av, det er derfor jeg bruker henvisninger til virkeligheten. Jeg synes det var interessant å leke meg med den hårfine skillet mellom fiksjon og virkelighet, som forfatter.

Vil skremme

Cordova og Inez Gallo

Pessl er stadig på jakt etter bryllupsbilder i antikvariater. I boken skriver hun at dette er av Cordova sammen med kvinnen han giftet seg med i 1965, Inez Gallo. Bildet skal være tatt på bryllupsdagen.

Foto: Gyldendal forlag

I boken dør den unge pianisten Ashley Cordova brått, og den gravende journalisten Scott McGrath søker etter sannheten om hennes far, skrekkfilmregissøren Stanislas Cordova - som lever et svært hemmelig liv. Journalisten tror jenta ble drept, dødsfallet er nemlig ikke det første som er knyttet til familiedynastiet. Jakten på sannheten leder inn i regissørens skremmende verden, og til både avsidesliggende eiendommer, mentalsykehus og hemmelige sexklubber.

Nattfilm

«Nattfilm» handler om kultregissøren Stanislas Cordova som ingen har sett på 30 år. En dag begår datteren det som ser ut som et selvmord.

Foto: Gyldendal

– Jeg ville fortelle en eventyrlig historie med virkelig overbevisende personer som tar leseren med på en reise til noen mørke steder. Jeg ville la leseren føle det som å være på en berg- og dalbane. I det du tror den stopper, er den bare i ferd med å ta av igjen.

Spiller du på menneskers frykt for det ukjente?

– Jeg vil si noe om hva det er som gjør det så ukomfortabelt å bli utsatt for det ukjente. Til tross for frykten vår, blir vi dradd mot det. Jeg tror det er forfriskende, og gjør det til en lettelse å gå tilbake til våre vanlige liv. Skrekken rister oss ut av dagliglivets nummenhet.

«Nattfilm» er oppfølgeren til den internasjonale bestselgeren «Utvalgte emner i katastrofefysikk». Filmselskapet 20th Century Fox har allerede kjøpt filmrettighetene til «Night Film».

Kulturstrøm

 • Kvinnelig forfatter var tre menn

  Fredag kveld mottok forfatter Carmen Mola en litteraturpris i sitt hjemland, Spania. Men da Mola kom for å motta prisen, var det ikke én kvinne, men tre menn, som entret scenen. Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero har nemlig skrevet alle bøkene under et kvinnelig pseudonym.

  Prisen var på én million euro, og ble tildelt forfatteren for hennes spennende krimbøker, ofte med en sterk kvinnelig hovedrolle. De tre forfatterne bak bøkene sa under utdelingen at de ikke la så mye vekt på at de brukte et kvinnelig pseudonym, skriver Washington Post.

  Forfattertrioen Jorge Díaz, Agustín Martínez og Antonio Mercero skriver under navnet Carmen Mola.
  Foto: JOSEP LAGO / AFP
 • TV-spesial med Adele hos Oprah

  Den britiske superstjernen Adele får et eget to timers TV-program på amerikanske CBS i forkant av sitt nye album «30», som lanseres i midten av november. Programmet vil bestå av en konsert med de nye låtene, samt et intervju med Oprah Winfrey, skriver Variety.