Hopp til innhold

– Oprah utsatt for rasisme i Sveits

En ansatt i en eksklusiv veskebutikk i Sveits nektet å betjene Oprah Winfrey, en av verdens rikeste kvinner, fordi vesken ifølge den ansatte var «altfor dyr for henne».

Oprah Winfrey, Stedman Graham

Oprah Winfrey, her på premiere forrige uke med samboeren Stedman Graham, ble nektet service i en eksklusiv veskebutikk i Sveits.

Foto: Charles Sykes / Ap

Talkshow-stjernen var i den sveitsiske byen Zürich i juli i forbindelse med artisten Tina Turners bryllup. Hun fortalte selv om episoden til Entertainment Tonight denne uken, og flere amerikanske og britiske medier slår fast i sine overskrifter at 59-åringen ble utsatt for rasisme.

– Jeg gikk inn i butikken og spurte pent om å få se nærmere på vesken som sto over hodet hennes, men fikk til svar at «nei, den er for dyr», sa hun ifølge The Telegraph.

Les også: Gucci-luksus som «allemannseie»

Gikk tomhendt

Ifølge superstjernen var hun kledd i eksklusive klær og ganske lik seg selv, selv om hun «ikke hadde øyenvippene på», men legger til at «det er tydelig at Oprah Winfrey show ikke vises i Zürich».

Hun ønsker ikke å navngi butikken, og forteller at hun forlot stedet uten å hisse seg opp.

– Jeg bestemte meg for at det var bedre å forlate butikken tomhendt, enn å gi damen kommisjon av et salg, forteller hun til ETonline.no.

Oprah Winfrey har i mange år på rad blitt kåret til Hollywoods mektigste person, og hun er også blant USAs og verdens rikeste kvinner. Etter 25 år som programleder for verdens mest populære talkshow ga hun seg med «Oprah Winfrey Show» i 2011, men hun har beholdt plassen i den amerikanske TV-eliten.

Les også: Oprah topper maktlisten for femte år på rad

Asylsøkere uønsket

Den påståtte hendelsen i Zürich bidrar til å stille Sveits i et enda dårligere lys enn de allerede har klart på egenhånd. Flere byer i landet har nemlig innført, eller planlegger å innføre, restriksjoner for hvor asylsøkere kan oppholde seg, skriver The Telegraph.

I Bremgarten utenfor Zürich er det forbudt for asylsøkere å oppholde seg ved byens utendørsbasseng, biblioteket, rådhuset, eldresentre og i skolegårdene. Totalt 32 steder i byen er asylsøkere uønsket.

Det sveitsiske immigrasjonskontoret støtter de lokale myndighetenes avgjørelse.

– Dette er sensitive områder som har blitt utelukket for å få til en fredelig sameksistens mellom lokalsamfunnet og asylsøkere, uttaler Urs von Däniken til tyske ARD, ifølge The Independent.

Apartheid-tilstander

Flere menneskerettighetsgrupper raser mot planene, og sammenligner situasjonen med apartheid.

Sveits har per i dag nærmere 50 000 asylsøkere, dobbelt så mange per innbygger som i resten av Sør-Europa. Det har ført til mange tilspissede situasjoner, og en økt oppslutning om det høyrepopulistiske partiet Schweizerische Volkspartei.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters