– NRK kan ikke gå rundt og frykte et Stortingsvalg

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen frykter ikke at et eventuelt regjeringsskifte til høsten kan føre til dårligere kår for NRK.

Thor Gjermund Eriksen

NRKs kringkastingssjef Thor Gjermiund Eriksen sier at NRK har mye å takke Frp for. Her sammen med TV 2s konsernsjef Alf Hildrum under Nordiske Mediedager i Bergen.

Foto: Eirik Helland Urke

Den nylig tiltrådte kringkastingssjefen, som forvalter over fem milliarder lisenskroner, sa dette under en debatt ved Nordiske Mediedager i Bergen torsdag.

Han ble presset på om NRK hadde noen grunn til å frykte en Frp-kulturminister etter stortingsvalget til høsten. De fleste meningsmålinger peker nemlig i retning av at landet får en borgerlig regjering til høsten, og dersom Frp får regjeringsmakt kan det gå hardt utover NRK.

Vil selge og privatisere NRK

Og i september i fjor tok partinestleder Per Sandberg til orde for å selge deler av NRK til private og notere selskapet på børs.

– NRK lager smale programmer som fire personer ser på, sa Sandberg.

Eriksen svarer dette:

– NRK har mye å takke Frp for. De er et parti som går ut og utfordrer lisensen. Dette fører til at partiene som er for lisensen må tenke over hvorfor de vil ha den, og da får vi også de argumentene på banen, sier han.

Eriksen sier at siden NRK er offentlig finansiert, så må de finne seg i at det kan bli støy i forbindelse med skiftende regjeringer.

– Men vi kan ikke gå rundt og frykte et stortingsvalg, slår han fast.

Freder Kork og NRK Drama

For fem-seks år siden var det aktuelt å legge ned Kringkastingsorkesteret for å spare penger. Og det siste året har det vært heftig debatt rundt NRK Drama, hvor enkelte kritikere har tatt til orde for å legge ned hele avdelingen.

Eriksen garanterer at både Kringkastingsorkesteret og NRK Drama skal bestå.

– Kringkastingsorkesteret var truet for noen år siden, men tok trusselen på alvor og har blitt en fantastisk merkevare som er kjent langt utenfor NRK og Norge. Det er viktig at de har en posisjon hos publikum, det skal ikke bare drives for å drives, sier han.

Da Eriksen satt på den andre siden av bordet som styreleder i TV 2, tok han til orde for å begrense NRKs muligheter til å utvikle nye digitale tjenester, som Yr og trafikkportalen Dit. Som kringkastingssjef forsvarer han nå at disse tjenestene finnes.

– NRK har plikt til å legge fram offentlig hvilke tjenester de jobber med å utvikle, slik at de kommersielle aktørene har mulighet til å se NRK i kortene. Det tok 19 måneder fra vi søkte om å få utvikle trafikkportalen til vi fikk ja fra Kulturdepartementet, og konkurrentene våre hadde gode muligheter til å se oss i kortene, sier han.

Samtidig har ikke Eriksen til hensikt å provosere ytterligere.

– Vi skal ikke fokusere så mye på nye tjenester i tiden fremover. Vi skal heller satse tyngre på nyhetsoppdraget vårt på nett og mobil, lover NRK-sjefen.

– Gjorde vondt

NRK-sjefen fikk også spørsmål om den betente romkvinne-saken, hvor NRK Dagsrevyen ble felt i Pressens Faglige Utvalg.

Kampanje meldte denne uken at NRK faller mest av Norges 50 mest synlige bedrifter i en stor omdømmeundersøkelse.

– Saken var en svært dårlig sak for oss, men jeg mener at kritikerne går for langt når de hevder at dette var en konspirasjon og at det som skjedde ble gjort med en klar hensikt. Dette handlet om systemfeil og flere personlige feil. Og folk jeg møter i NRKs nyhetsavdeling gir inntrykk av at dette gjorde ekstremt vondt. Og jeg har som klar ambisjon å få ned antall PFU-fellelser – ellers blir jeg veldig lei meg og skuffa. Likevel: Troverdigheten til NRK er fortsatt veldig høy, selv om den ikke er upåvirket av denne saken.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK