Hopp til innhold

– Lilyhammer ble et vendepunkt for Netflix

NEW YORK: I natt var Lilyhammer-skuespillerne samlet i New York for den amerikanske førpremieren av serien. Der var blant annet Netflix-sjef Ted Sarandos en selvsagt gjest.

Netflixsjef på norsk premierefest i New York.

SE VIDEO: Netflix-sjef Ted Sarandos kastet glans under premierefesten til Lilyhammer i New York. Sarandos forteller at serien har hatt mye å si for utviklingen av andre Netflix-produksjoner.

Natt til onsdag norsk tid hadde andre sesong av Lilyhammer premierevisning på øvre Manhattan i New York.

Fridtjov Såheim

Fridtjov Såheim håper sesong to blir en enda større enn første sesong av Lilyhammer.

Foto: Anders Tvegård/NRK

De norske skuespillerne fløy over dammen for å være med på festen, og til stede var også stjerner fra andre kjente Netflix-produksjoner, som House of Cards og Orange Is the New Black.

– Det er stas dette her. Jeg er ingen premiereløve, men følte jeg måtte ta turen. Det er «once in a lifetime» å være på premiere i New York, sier Fridtjov Såheim som spiller som NAV-ansatt Jan Johansen i serien.

Hvilke forventninger har du til sesong to?

– Jeg har forventninger om at suksessen fra første sesong vokser. Det har blitt en annerledes andresesong, det er mer fortettet og actionpreget, og sikter seg sikkert mer mot et internasjonalt marked, sier Såheim til NRK.

Et vendepunkt for Netflix

Netflix ble lansert i 1997, og Ted Sarandos har vært sjef for innholdsproduksjonen hos strømmetjenesten siden 2000. Sarandos forteller NRK at den norsk-amerikanske mafioso-serien har spilt en stor rolle for lanseringen av andre TV-serier.

– Før det var House of Cards, så var det Lilyhammer. For oss var Lilyhammer med på å bane vei, og det hjalp oss med å finne ut hvordan vi skulle lansere TV-seriene, sier Sorandos og fortsetter:

– Lilyhammer var den første serien hvor vi slapp alle episodene samtidig. Lilyhammer var et vendepunkt for oss, og det er det fremdeles, sier Sarandos.

Netflix-sjefen vil ikke ut med seertallene til Lilyhammer, heller ingen andre serier på strømmetjenesten, men han forteller at de er veldig begeistret over hvordan Lilyhammer er blitt mottatt.

I Ny York var det i natt lansering av andre sesong av Lilyhammer. Netflix er svært fornøyd med serien og det forhandles om en tredje sesong.

Norske og amerikanske skuepilllere på premierevisning for Lilyhammer 2 i New York.

En blanding av Fargo og Sopranos

Alysia Reiner

Alysia Reiner spiller fengselssjef i Orange is the New Black, en annen hitserie fra Netflix.

Foto: Anders Tvegård/NRK

Den amerikanske skuespilleren Alysia Reiner var en av «Netflix-stjernene» som var på plass på premierefesten.

– Jeg er så spent på å se premieren av sesong to. L Lilyhammer er så bra, jeg kaller det Fargo møter Sopranos i Norge, sier Reiner.

Hun spiller i Netflix-produksjonen Orange is the New Black, en serie som – i likhet med House of Cards – er blitt en av Netflix mest suksessfulle egenproduksjoner.

Reiner synes det er vanskelig å spå om andre sesong av Lilyhammer kommer til å bli en stor suksess i USA.

– Jeg vet ikke hva som blir en hit. Jeg hadde aldri trodd at vår serie ville bli en hit, hvem vet. Men Steven van Zandt er så bra, og jeg gleder meg veldig til å se det.

Nærmer seg tredje sesong

Da NRK snakket med Lilyhammer-skuespillerne Tommy Karlsen Sandum og Trond Fausa Aurvåg på den røde løperen, var de begeistret over selskapet fra de andre Netflix-skuespillerne.

– Det er veldig gøy at de andre Netflix-produksjonene og skuespillerne derifra har kommet for å se sesongåpningen sammen med oss, sier Karlsen Sandum.

Trond Fausa Aurvåg forteller at han er som en svamp som suger inn inntrykk.

– Jeg bare suger inn alle inntrykk og prøver å bevare denne stemningen så lenge som mulig, sier Fausa Aurvåg til NRK.

I natt var det førpremiere på de to første episodene i sesongen, men resten av amerikanerne må vente til 13. desember før de får se Lilyhammer 2. Startskuddet for andresesongen i Norge gikk i oktober.

Denne gangen er Steven Van Zandt enda mer involvert enn i første runde: Ikke bare spiller han hovedrollen som gangsteren Frank Tagliano, han er også involvert i å skrive manus, produsere – og å lage all filmmusikken.

van Zandt forteller til NRK at det snart kan nærme seg en ferdig avtale om en tredje sesong av serien.

– Jeg er ganske stolt av dette her. Jeg synes vi har gjort en god jobb. Vi snakker om sesong tre på en jevnlig basis. Det er ikke offisielt ennå, men jeg tror vi er ganske nære.

Kulturstrøm

  • Bob Newhart (94) er død

    Den amerikanske komikeren og skuespilleren Bob Newhart er død 94 år gammel, opplyser forlaget hans, ifølge Reuters.

    Newhart døde i sitt hjem i Los Angeles etter kort tids sykdom.

    Bob Newhart i 2003
    Foto: JEROME T NAKAGAWA / AP / NTB