NRK Meny
Normal

– Kvinnelige skuespillere har en enklere jobb enn menn

Cate Blanchett vant Oscar for sin innsats i Woody Allens «Blue Jasmin» . Men jobben hennes kan ikke sammenlignes med jobben mannlige skuespillere gjør, mener den amerikanske manusforfatteren Aaron Sorkin.

Den australske skuespilleren Cate Blanchett

Det var enklere for den australske skuespilleren Cate Blanchett å vinne en Oscar i 2014 enn det var for hennes mannlige kollegaer, det hevder Aaron Sorkin i en e-post som nå er hacket og lekket.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Aaron Sorkin (53) har blant annet skrevet manus til Facebook-filmen «The Social Network». Nå er noen av hans personlige e-poster blitt lekket av det som skal være hackergruppen "Guardians of Peace".

Gruppen slapp i helgen en stor mengde filer fra Sony Pictures, og har lovet å komme med enda mer hacket informasjon.

I en av e-postene som er blitt lekket omtaler Sorkin skuespillerprestasjonene til Cate Blanchett, det skriver The Daily Beast.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Aaron Sorkin.

Aaron Sorkin har blant annet laget TV-serien Presidenten. I 2011 vant han Oscar for beste filmatisering for manuset til The Social Network, basert på boken The Accidental Billionaires av Ben Mezrich.

Foto: Chris Pizzello / Ap

– Mennene har en vanskeligere jobb

Manusforfatteren og produsenten mener Blanchett gjorde en strålende innsats i filmen Blue Jasmine, men at det ikke kan sammenlignes med vanskelighetsgraden som de fem nominerte mennene i kategorien «beste skuespiller» sto overfor.

– Mannen som vinner Oscar for beste skuespiller har en mye vanskeligere jobb enn kvinnen som vinner Oscar for beste skuespillerinne, skriver Sorkin i e-posten til Maureen Dowd, en spaltist i New York Times.

Da Kate Blanchett vant Oscar-statuetten for sin innsats, brukte hun deler av taletiden sin til å kritisere Hollywoods mangelende evne til å produsere og tro på filmer med utgangspunkt i et kvinnelig perspektiv.

(se 01.30 i dette klippet):

Kate Blanchett fikk natt til mandag Oscar for sin innsats i "Blue Yasmine". Se Blanchett takke for prisen for beste kvinnelige skuespiller.

– Industrien klamrer seg håpløst til ideen om at filmer med kvinner i sentrum er en nisjeopplevelse. Det er de ikke. Publikum vil se dem, og disse filmene tjener faktisk penger, sa Blanchett i takketalen sin.

Aaron Sorkins e-post til Maureen Dowd i New York Times var et svar til en kommentar hun hadde skrevet om filmer med kvinnelige hovedroller og Cate Blanchetts takketale.

Løpende avsløringer

De hackede filene har bydd på flere avsløringer fra en av verdens største og mektigste filmindustrier. Blant annet er det kommet fram at Angelina Jolie er blitt kalt en «bortskjemt drittunge» av produsent Scott Rudin. I en annen e-post mobber Rudin og Amy Pascal, som sitter i Sonys styre, president Obama.

Det er også kommet fram at menn i industrien kan heve langt fetere lønnsslipper enn kvinnene. Skuespillerne Jennifer Lawrence og Amy Adams fikk dårligere betalt enn sine mannlige motspillere i filmen «American Hustle».