Hopp til innhold

– Kvinnelige skuespillere har en enklere jobb enn menn

Cate Blanchett vant Oscar for sin innsats i Woody Allens «Blue Jasmin» . Men jobben hennes kan ikke sammenlignes med jobben mannlige skuespillere gjør, mener den amerikanske manusforfatteren Aaron Sorkin.

Den australske skuespilleren Cate Blanchett

Det var enklere for den australske skuespilleren Cate Blanchett å vinne en Oscar i 2014 enn det var for hennes mannlige kollegaer, det hevder Aaron Sorkin i en e-post som nå er hacket og lekket.

Foto: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Aaron Sorkin (53) har blant annet skrevet manus til Facebook-filmen «The Social Network». Nå er noen av hans personlige e-poster blitt lekket av det som skal være hackergruppen "Guardians of Peace".

Gruppen slapp i helgen en stor mengde filer fra Sony Pictures, og har lovet å komme med enda mer hacket informasjon.

I en av e-postene som er blitt lekket omtaler Sorkin skuespillerprestasjonene til Cate Blanchett, det skriver The Daily Beast.

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Aaron Sorkin.

Aaron Sorkin har blant annet laget TV-serien Presidenten. I 2011 vant han Oscar for beste filmatisering for manuset til The Social Network, basert på boken The Accidental Billionaires av Ben Mezrich.

Foto: Chris Pizzello / Ap

– Mennene har en vanskeligere jobb

Manusforfatteren og produsenten mener Blanchett gjorde en strålende innsats i filmen Blue Jasmine, men at det ikke kan sammenlignes med vanskelighetsgraden som de fem nominerte mennene i kategorien «beste skuespiller» sto overfor.

– Mannen som vinner Oscar for beste skuespiller har en mye vanskeligere jobb enn kvinnen som vinner Oscar for beste skuespillerinne, skriver Sorkin i e-posten til Maureen Dowd, en spaltist i New York Times.

Da Kate Blanchett vant Oscar-statuetten for sin innsats, brukte hun deler av taletiden sin til å kritisere Hollywoods mangelende evne til å produsere og tro på filmer med utgangspunkt i et kvinnelig perspektiv.

(se 01.30 i dette klippet):

Kate Blanchett fikk natt til mandag Oscar for sin innsats i "Blue Yasmine". Se Blanchett takke for prisen for beste kvinnelige skuespiller.

– Industrien klamrer seg håpløst til ideen om at filmer med kvinner i sentrum er en nisjeopplevelse. Det er de ikke. Publikum vil se dem, og disse filmene tjener faktisk penger, sa Blanchett i takketalen sin.

Aaron Sorkins e-post til Maureen Dowd i New York Times var et svar til en kommentar hun hadde skrevet om filmer med kvinnelige hovedroller og Cate Blanchetts takketale.

Løpende avsløringer

De hackede filene har bydd på flere avsløringer fra en av verdens største og mektigste filmindustrier. Blant annet er det kommet fram at Angelina Jolie er blitt kalt en «bortskjemt drittunge» av produsent Scott Rudin. I en annen e-post mobber Rudin og Amy Pascal, som sitter i Sonys styre, president Obama.

Det er også kommet fram at menn i industrien kan heve langt fetere lønnsslipper enn kvinnene. Skuespillerne Jennifer Lawrence og Amy Adams fikk dårligere betalt enn sine mannlige motspillere i filmen «American Hustle».

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor