Hopp til innhold

– Kommer til å skje igjen

Lars Mæhles prisbelønte og kritikerroste ungdomsroman «Landet under isen» ble først nullet av Norsk kulturråd. Hvordan er det mulig? – Dette har skjedd før og kommer til å skje igjen, sier Mari Finess, seksjonsleder i Norsk kulturråd.

Mari Finess

- Vi kan ikke nedfelle kriterier for vurdering av litterær kvalitet, mener Mari Finess i Norsk kulturråd.

Foto: Norsk kulturråd

Lars Mæhles fantasyroman «Landet under isen», utgitt på Samlaget, ble fredag tildelt Kulturdepartementets barnebokpris for 2009. Samme organ mente at boken var for dårlig til å bli kjøpt inn til landets biblioteker.

– Underkjenningen er uforståelig, noe jeg sjelden har opplevd maken til, mener Margit Walsø, forlagssjef i Samlaget.

Les: Prisbelønt bok ble "nullet"

Men hva mener Norsk kulturråd?

– Ferdig med saken

– Nå er det slik at litterære kriterier baserer seg på skjønn, og dette vil variere fra person til person eller fra utvalg til for eksempel jury. Utenfra ser dette kanskje pussig ut, men det er ikke uvanlig med ulike litterære syn. Men boka ble kjøpt inn og vi er ferdig med saken, sier Mari Finess, leder for litteraturseksjonen i Norsk kulturråd til NRK.no.

Les: Norsk kulturråd - litteraturseksjonen

– Men her er det snakk om en bok som er blitt nominert til de to tyngste litteraturprisene i Norge, og attpåtil vunnet én av dem. Burde ikke det vært bedre samsvar mellom vurderingsutvalg og prisjuryene?

– Jeg kan se poenget, det er derfor vi har en ankenemnd, med en annen og bredere sammensetning. Dette ser vi på som en dobbeltsikring. Vi kan ikke nedfelle kriterier for vurdering av litterær kvalitet, dette gjøres av andre litterære institusjoner, for eksempel forlagene. Vi har full tillit til at medlemmene i vurderingsutvalget gjør jobben på en ryddig måte. Og så har vi ankenemndas bredere sammensetning til å fange opp hvis det har skjedd noe. Dette har skjedd før og kommer til å skje igjen.

Pris og «nulling» samme dag

Simon Stranger

Simon Stranger.

Foto: Jan Alsaker/Observatoriet

Og det har Finess helt rett i. Forfatter Simon Stranger opplevde noe underlig i 2006: Samme dag som han fikk Riksmålsprisen for barneboken «Gjengangeren», ble boken nullet av Norsk kulturråd.

Også med den siste ungdomsboken, «Barsakh», fikk Strangers åndsverk et ublidt møte med vurderingsutvalget for barne- og ungdomslitteratur. «Barsakh» ble som «Landet under isen» midlertidig underkjent, for så å bli kjøpt inn av ankeutvalget.

Med andre ord: Nok en kronglete ferd til bibliotekhyllene for en kritikerrost ungdomsbok. «Barsakh» har fått svært gode anmeldelser i media og er nå solgt til hele fem land: Frankrike, Tyskland, Danmark, Sverige og Palestina. I tillegg ble boken nominert til ARK-prisen.

– Blir forbannet

– Jeg synes det er veldig merkelig. "Barsakh" er en seriøs utgivelse fra min side og som har fått veldig gode anmeldelser. Det virker som om vurderingsutvalget er i litt utakt med verden utenfor. Jeg blir forbannet, rett og slett, sier Simon Stranger til NRK.no.

Les: Hjemmesiden til Simon Stranger

– Dette har skjedd med en god del utgivelser. Jeg har inntrykk av at flere forlag og forfattere er skuffet og ikke minst overrasket over avgjørelsene. Jeg vet ikke hva vurderingsutvalget reagerer på. Er det at noen tør å eksperimentere og tør å skrive annerledes?

Stranger frykter konsekvensene av vurderingsutvalgets avgjørelser.

– Én ting er at det er en kjip beskjed å få som forfatter. Jeg ble selv motløs. Men en annen ting er økonomien i dette. For forlagene er dette et økonomisk spørsmål. Hvis forlagene begynner å bli redde for å ta sjanser, kan det ende med at de bare satser på normalprosa, som rett-frem-fortellinger om skilsmisser. Da kan det bli ganske alvorlig for barne- og ungdomslitteraturen. Det er noe utvalget burde ta innover seg.

Skal undersøke ordningen

Uavhengig av tilfellene med Mæhle og Stranger kommer Norsk kulturråd nå til å se nærmere på innkjøpsordningen for barne- og ungdomslitteratur.

– Vi kommer til å gå igjennom hele 2009 og litt tilbake i tid for å se om det har skjedd noe med påmeldingsmønsteret hos forlagene. I 2009 var det 199 påmeldte barne- og ungdomsbøker. Det er første gang vi toucher 200-tallet, sier Mari Finess.

I løpet av tre år har det blitt 50 flere påmeldte titler. Norsk kulturråd kommer til å stille seg følgende spørsmål: Har forlagene investert tilsvarende ressurser til å utgi 50 flere bøker i løpet av disse tre årene? Er det andre typer bøker som blir utgitt nå enn det innkjøpsordningen tidligere har omfattet? Vil det bety flere avviste bøker?

– Dette prøver vi å få empiri på. I 2009 ble det endelige titteltallet 134 innkjøpte bøker, men det vil ikke si at resten ble underkjent. Flere titler ble trukket og ble ikke ferdige, forteller Finess, som understreker at bransjen selv er med på å foreslå medlemmer til utvalgene.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.