Hopp til innhold

– Jeg har dynket meg i minner om Ari, nå kommer sorgen og stillheten

Per Heimly kaller seg og Ari Behn blodsbrødre for livet. Halvannet år etter at Ari Behn døde, deler Heimly nå noen av meldingene mellom dem fra den siste tiden.

Per Heimly og Ari Behn i 1998.

BESTEVENNER: Per Heimly og Ari Behn på det rosa badet i studioet til Per Heimly i 1998. – Vi var unge og hippe og klare til å erobre verden, sier Per Heimly.

Foto: Per Heimly

Per:Dette kommer til å gå bra Ari. Du er jo verdens best fyr og min elskede beste venn.
Per:Og verdens kjekkeste super-dad.
Ari:Takk elskede bror!
Per:Detta blir så bra vettu! Skrive, male og elske livet.
Ari:Ja
Per:Jeg har stor tro på en positiv lysere fremtid også en lur retning å gå i kunsten.

Per Heimly og Ari Behn hadde tett kontakt de siste ukene Ari levde. I den nye boka «Blodsbror» beskriver Per Heimly hvordan han forsøkte å få Ari opp fra mørket han sank dypere og dypere ned i.

Jeg prøvde å få ham sint. Prøvde å vekke noe i ham.

Ari Behn

MINNER: Per Heimly tok mange bilder av Ari Behn. I sin nye bok har han tatt et dypdykk ned i fotoarkivet og minnene deres.

Foto: Per Heimly

Per Heimly og Ari Behn møttes i Oslo da de begge var unge kunstnere med høye ambisjoner. Heimly ble en anerkjent fotograf, Ari Behn fikk sin brakdebut som forfatter med boka «Trist som faen».

De var kjent for sin ekstravagante oppførsel i bylivet, ville sprenge grenser og vinne verden.

Ari Behn og Per Heimly - Blodsbrødre

BLODSBROR: Per Heimlys nye bok om sitt vennskap med Ari Behn beskriver en optimistisk tid på 90-tallet da de to blir venner og skulle vinne verden.

Foto: Per Heimly

Inn i kongefamilien

I boka forteller Per Heimly hvordan Ari endret livsstil etter at han ble kjæresten til prinsesse Märtha.

– Ari var en enkel fyr fra Moss. Slik likte han å omtale seg selv. Så selvsagt var det å komme inn i kongefamilien en enorm forandring.

Per beskriver Ari som en kunstnersjel i fri flyt som måtte inn i et system.

– Men Ari gikk prinsesse-gemalskolen og var alltid flink til å tilpasse seg.

Heimly mener at årene med Märtha og barna i kongefamilien trolig var de lykkeligste i Aris liv.

– Men han følte nok ikke at han ble tatt på alvor som kunstner i disse årene.

Bruddet

I ettertid tror Per at Ari gjorde en feil da han ikke tok et ordentlig oppgjør med seg selv og situasjonen etter separasjonen fra Märtha. Per mener Ari kanskje hadde et håp om at alt skulle ordne seg med ekteskapet.

– At han ble separert og skilt fra prinsessen var en ting, men han følte vel at han mistet så mye mer.

Han var nok ikke godt nok rustet eller forberedt på å stå på egne ben, tror Per Heimly.

Og mener at ikke bare kunstnerkarrieren, men også hverdagslivet ble vanskelig for ham.

– Han kunne ringe meg og si: «Herregud Per, vet du hva en ost koster i butikken? 149 kroner for en sånn kilo ost. Sist jeg sjekket kostet den 20 kroner.»

Heimly sier at Ari Behn hadde levd uten økonomiske bekymringer og plutselig var det mange hverdagslige gjøremål han måtte i gang med.

Prinsesse Märthas pressekontakt Carina Scheele Carlsen sier til NRK at de ikke ønsker å kommentere boken. Prinsessen har ifølge Carlsen ikke lest boken.

Ari Behn et av de siste bildene

TRIST SOM FAEN: Per Heimly følte det var en trist Ari han møtte da han tok det som ble det siste bildet av vennen.

Foto: Per Heimly

Den siste tiden var det trist for Per Heimly å se Ari. I boken skriver han:

«Det var som å se en 80-åring. Han har helt mistet gnisten. Han bryr seg rett og slett ikke lenger.»

Trenger du hjelp? Mental helse har åpent hele døgnet på telefon: 116123. Også Kirkens SOS kan nås på telefon 22 40 00 40.

Kulturstrøm

 • Amnesty: Facebook bidro til hatytringer mot rohingyaene i Myanmar

  Facebook bør betale oppreisning til de hundretusenvis av rohingyaene som ble tvunget på flukt i Myanmar i 2017.

  I en fersk rapport skriver menneskerettsgruppa at Facebooks algoritmer bidro til spredning av hatefulle ytringer mot den stort sett muslimske minoriteten.

  – I 2017 ble hundretusenvis av rohingyaer drept, torturert, voldtatt og fordrevet som del av den etniske rensingen som Myanmars sikkerhetsstyrker bedrev. I månedene og årene som ledet fram til grusomhetene, bidro Facebooks algoritmer til å intensivere hatstormen mot rohingyafolket, som igjen bidro til den omfattende voldsbruken, sier generalsekretær Agnès Callamard i Amnesty International i en pressemelding.

  Amnesty skriver i rapporten at mange rohingyaer forsøkte å si fra, men at dette ikke nyttet. Dette «tillot at disse hatefulle narrativene fikk spredt seg og nådde nye publikum i Myanmar».

  Nesten 750.000 rohingyaer krysset grensen til nabolandet Bangladesh i 2017 etter at Myanmar satte i gang et militært angrep mot folkegruppen, som endte med at et ukjent antall rohingyaer ble drept og torturert. FN har omtalt angrepet som et «skoleeksempel på etnisk rensing».

  Det pågår tre søksmål mot Facebook og moderselskapet Meta fra rohingya-grupper i henholdsvis USA, Storbritannia og i OECD-gruppa, etter dens retningslinjer for ansvarlig forretningsdrift.

  I det amerikanske søksmålet krever en gruppe rohingya-flyktninger 150 milliarder dollar i erstatning.

  (NTB)

  En kvinne med to barn flykter over elven Nef fra Myanmar til Bangladesh.
  Foto: Bernat Armangue / AP
 • Rapperen Coolio er død

  Den amerikanske rapperen Coolio døde i Los Angeles, muligens av hjerteinfarkt, opplyser manageren hans til nettstedet TMZ. Han forteller at 59 år gamle Coolio var på besøk hos en venn og ble funnet livløs på gulvet etter å ha gått på toalettet. Ingen offisiell dødsårsak er kjent.

  Coolio, med døpenavnet Artis Leon Ivey jr., gjorde stor suksess med låten «Gangsta's Paradise» på 90-tallet, skriver NTB.

  Coolio fotografert 7. august 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP