NRK Meny
Normal

– Inspirasjon er for amatører

Silje Nergaard er den siste i rekka av artister som skal få inspirasjon fra et bilde fra Postkort 2012, men den kommer ikke av seg selv.

Silje Nergaard

Silje Nergaard vil lage en litt munter melodi som sin sang om Norge i 2012. På flygelet i stua står bordkortene til datterens konfirmasjon.

Foto: Christina Fernes Apalsnes / NRK

– Det var noe jeg tenkte før, at var veldig viktig å bli inspirert. Jeg satt på kafe og så meg rundt og tenkte at nå må jeg bli inspirert for jeg er jo kunstner, sier Nergaard.

– Men det der har gått over.

Jeg lar det være fri flyt, synge og ta opp. Sånn lager jeg musikk.

Silje Nergaard

– Musikken tok imot følelsene

Jazzmusiker Silje Nergaard har fått musikken inn med morsmelka, og noen sier hun sang rent fra hun var to år.

– Nei, jeg var nok tre, ler hun.

Hun har akkurat sendt eldstedatteren avsted til skolen, og setter seg ved det store svarte flygelet i stua.

– Det er en deilig følelse, at nå skal vi bare leve i hver våre egne liv en stund, sier hun.

Hun har skrevet låter fra hun var ni år.

– Da satt jeg akkurat som nå, faktisk, og spilte piano og lekte meg med akkorder og melodier.

– Det ble som en herlig verden som jeg var veldig glad for å være i. Musikken tok imot følelsene mine, det skjønte jeg allerede da. Det var en verden hvor følelsene fikk ord.

Her kan du høre hele intervjuet med Silje Nergaard:

Vil lage en munter låt

Nå skal hun velge blant bildene som er sendt inn til Postkort 2012 - Sangen om Norge. Noen har bare sendt bildet, mens andre har en mer utfyllende historie bak situasjonen eller bildet.

– Jeg følger magefølelsen. Hvis jeg stopper opp ved et bilde, tror jeg det er en grunn for det, sier hun.

En magefølelse blir likevel ikke til en ny norsk låt, uten en god del arbeid.

– Jeg må dra det fram. Jeg må sette meg ned og leke med det, og spille. Ikke tenke så mye, ikke dømme for hardt. Jeg lar det være fri flyt, synge og ta opp. Sånn lager jeg musikk, sier hun.

Tekstene pleier hun å få hjelp med. Denne gangen vil hun samarbeide med tekstforfatter Kristin Sandberg.

– Hun er en ordkunstner, sier hun.

Nergaard tror hennes nye låt kan bli litt munter.

– Noe som kan nynnes til, smiler hun tankefullt,

The Diner

Artistene i Postkort 2012 skal lage låter som speiler året 2012, inspirert av bilder og historier fra publikum.

Det er ikke første gang Silje Nergaard lager en låt inspirert av et bilde.

– Jeg har faktisk laget en låt som er inspirert av et maleri som hetter Nighthawks av Hopper.

– Det er faktisk veldig spennende å skrive til et maleri. Det er så vakkert . De to menneskene satt i en cafe midt på natten, gatene var tomme og de satt der i en dyp samtale.

Det ble til låten The Diner.

Kulturstrøm

 • Soulmusikk-fotografier utgis i bok

  Nær 300 fotografier som den amerikanske musikk-fotografen Bruce W Talamon tok av de største R & B-, funk- og soulartistene i USA på 1970-tallet og tidlig 1980-tall, utgis i en samlebok. De fleste bildene er aldri tidligere blitt publisert. Blant artistene som Talamon fikk komme nært inn på dagliglivet til, er Jackson 5, James Brown, Stevie Wonder og Diana Ross. Talamon sier til The Guardian at han aldri planla å bli fotograf, og mangler formell utdannelse. Det første bildet han tok var av Isaac Hayes på musikkfestivalen Wattstax i 1972. Konserten var en veldedighetskonsert til minne om det afroamerikanske opprøret i i bydelen Watts sør i Los Angeles.

  Diana Ross
  Foto: STR / REUTERS
 • Drake topper for tredje uke på rad

  Den kanadiske rapperen Drakes femte soloalbum ble sluppet 29. juni, og har allerede ligget tre uker på førsteplassen på Billboards topp 200-liste, skriver Rolling Stone. Albumet er dermed det første til å toppe den prestisjetunge amerikanske hitlisten like lenge siden den britiske artisten Adele toppet listen tre uker i strekk i desember 2016 med albumet «25». Polerte, men melodiøse tussmørke-beats, mener NRKs anmelder om Drakes «Scorpion».

  Drake
  Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP
 • 55 år gammel Bowie-låt oppdaget

  En hittil ukjent låt som den legendariske artisten sang i starten av karrieren er funnet i en gammel brødkurv, skriver The Guardian. 16 år gamle Bowie, som den gangen het David Jones, spilte inn låten «I Never Dreamed» i et lite studio sør i London sammen med bandet The Konrads. Men ingen plateselskaper ville gi ut låten. David Hadfield var trommis i bandet, og fant demotapen i en gammel brødkurv mens han ryddet i huset til bestefaren sin. – Det var jeg som bestemte at David skulle synge på låten, sier Hadfield til avisen. Tapen anslås å gå for 10.000 pund, eller 100.000 kroner på auksjon. Bowie døde av kreft januar 2016, bare to dager etter at han slapp sitt siste album, «Blackstar».

  David Bowie