– En fabrikert fremstilling

NRKs filmkritiker forstår godt at familien til Thor Heyerdahls nestkommanderende reagerer på filmen «Kon-Tiki». Herman Watzinger fremstilles som en svekling og juksemaker.

Filmskaperne bak Kon-Tiki får kritikk

Storfilmen «Kon-Tiki» har premiere onsdag.

– Jeg hadde blitt sint. Jeg tror alle barn hadde reagert på en feilaktig fremstilling av foreldrene sine, sier en av NRKs filmeksperter, Vegard Larsen.

Vegard Larsen

NRKs filmkritiker Vegard Larsen

Foto: NRK

Han synes det er rart at regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg ikke har informert Herman Watzingers nærmeste, slik de gjorde med sønnen til Thor Heyerdahl.

Etter å ha sett filmen, sa Thor Heyerdahl jr. at Pål Sverre Valheim Hagen og Agnes Kittelsen gir et veldig realistisk bilde av nasjonalhelten Thor Heyerdahl og hans kone Liv.

– Svekling og juksemaker

Anders Baasmo Christensen

Anders Baasmo Christensen

Thor Heyerdahls nestkommanderende, Herman Watzinger, blir fremstilt av skuespiller Anders Baasmo Christensen. Han er helt annerledes enn den virkelige Watzinger, både av utseende og personlighet.

– I filmen blir han fremstilt som en juksemaker og svekling. Han har med seg stålwire i tilfelle balsastokkenes surringer skal svikte. Da er han jo fremstilt som en mann som er villig til å jukse, sier Larsen.

Regissører beklager

Regissørene bak filmen, Joachim Rønning og Espen Sandberg, beklager nå at de ikke varslet Herman Watzingers datter om at faren hennes fremstilles fiktivt.

– Filmen er ingen dokumentar og vi har tatt oss kunstneriske friheter for å skape spenning. Men vi skulle nok ha tatt kontakt med datteren, sier Espen Rønning.

Eventyrlysten tyter ut av filmruta!

Se NRKs anmeldelse av filmen

«Kon-Tiki» har premiere onsdag. Totalbudsjettet har vært på 93 millioner kroner, og den har fått filmstøtte fra sju land.

Innspillingen startet mars 2011 og varte i 3,5 måned i seks land, Norge, Sverige, Bulgaria, Malta, Thailand og Maldivene.

Kulturstrøm

 • Taper seg i TV-versjon

  «The Lost Symbol» har norgespremiere mandag. Serien er basert på Dan Browns roman fra 2009, men det er Ashley Zukerman, ikke Tom Hanks, som spiller Robert Langdon denne gangen. Sigurd Vik i Filmpolitiet syns serien er «gørrkjedelig». Terningkast 2.

  Ashley Zukerman spiller den unge Robert Langdon, men helten fra «Da Vinci-koden» og «Engler & Demoner» svingte mye bedre i Tom Hanks sin versjon. FOTO: C More
  Foto: C More
 • Norsk film fikk kritikerpris i USA

  New York-kritikerne kåret fredag «Verdens verste menneske» til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film. Kåringen kan få betydning for sjansene til å bli Oscar-nominert, melder Rushprint og VG.

  Bilde frå filmen "Verdens verste menneske" (2021)
  Foto: Oslo Pitctures
 • Chris Cuomo sparket fra CNN

  CNN-profilen Chris Cuomo har fått sparken fra CNN etter at det ble avslørt at han hadde hjulpet broren sin, den tidligere New York-guvernøren Andrew Cuomo, bekrefter CNN. Andrew Cuomo er anklaget for seksuell trakassering, og broren Chris skal ha bistått ham blant annet med råd om hvordan saken skulle håndteres overfor mediene.

  Chris Cuomo ble suspendert tidligere denne uka etter at nye detaljer om hvordan han hjalp broren kom fram. CNN har fått et advokatfirma til å gjennomgå detaljene i saken, og konklusjonen er at programlederen avskjediges på dagen.

  Andrew og Chris Cuomo
  Foto: AP