Hopp til innhold

– En fabrikert fremstilling

NRKs filmkritiker forstår godt at familien til Thor Heyerdahls nestkommanderende reagerer på filmen «Kon-Tiki». Herman Watzinger fremstilles som en svekling og juksemaker.

Filmskaperne bak Kon-Tiki får kritikk

Storfilmen «Kon-Tiki» har premiere onsdag.

– Jeg hadde blitt sint. Jeg tror alle barn hadde reagert på en feilaktig fremstilling av foreldrene sine, sier en av NRKs filmeksperter, Vegard Larsen.

Vegard Larsen

NRKs filmkritiker Vegard Larsen

Foto: NRK

Han synes det er rart at regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg ikke har informert Herman Watzingers nærmeste, slik de gjorde med sønnen til Thor Heyerdahl.

Etter å ha sett filmen, sa Thor Heyerdahl jr. at Pål Sverre Valheim Hagen og Agnes Kittelsen gir et veldig realistisk bilde av nasjonalhelten Thor Heyerdahl og hans kone Liv.

– Svekling og juksemaker

Anders Baasmo Christensen

Anders Baasmo Christensen

Thor Heyerdahls nestkommanderende, Herman Watzinger, blir fremstilt av skuespiller Anders Baasmo Christensen. Han er helt annerledes enn den virkelige Watzinger, både av utseende og personlighet.

– I filmen blir han fremstilt som en juksemaker og svekling. Han har med seg stålwire i tilfelle balsastokkenes surringer skal svikte. Da er han jo fremstilt som en mann som er villig til å jukse, sier Larsen.

Regissører beklager

Regissørene bak filmen, Joachim Rønning og Espen Sandberg, beklager nå at de ikke varslet Herman Watzingers datter om at faren hennes fremstilles fiktivt.

– Filmen er ingen dokumentar og vi har tatt oss kunstneriske friheter for å skape spenning. Men vi skulle nok ha tatt kontakt med datteren, sier Espen Rønning.

Eventyrlysten tyter ut av filmruta!

Se NRKs anmeldelse av filmen

«Kon-Tiki» har premiere onsdag. Totalbudsjettet har vært på 93 millioner kroner, og den har fått filmstøtte fra sju land.

Innspillingen startet mars 2011 og varte i 3,5 måned i seks land, Norge, Sverige, Bulgaria, Malta, Thailand og Maldivene.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.