– En fabrikert fremstilling

NRKs filmkritiker forstår godt at familien til Thor Heyerdahls nestkommanderende reagerer på filmen «Kon-Tiki». Herman Watzinger fremstilles som en svekling og juksemaker.

Filmskaperne bak Kon-Tiki får kritikk

Storfilmen «Kon-Tiki» har premiere onsdag.

– Jeg hadde blitt sint. Jeg tror alle barn hadde reagert på en feilaktig fremstilling av foreldrene sine, sier en av NRKs filmeksperter, Vegard Larsen.

Vegard Larsen

NRKs filmkritiker Vegard Larsen

Foto: NRK

Han synes det er rart at regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg ikke har informert Herman Watzingers nærmeste, slik de gjorde med sønnen til Thor Heyerdahl.

Etter å ha sett filmen, sa Thor Heyerdahl jr. at Pål Sverre Valheim Hagen og Agnes Kittelsen gir et veldig realistisk bilde av nasjonalhelten Thor Heyerdahl og hans kone Liv.

– Svekling og juksemaker

Anders Baasmo Christensen

Anders Baasmo Christensen

Thor Heyerdahls nestkommanderende, Herman Watzinger, blir fremstilt av skuespiller Anders Baasmo Christensen. Han er helt annerledes enn den virkelige Watzinger, både av utseende og personlighet.

– I filmen blir han fremstilt som en juksemaker og svekling. Han har med seg stålwire i tilfelle balsastokkenes surringer skal svikte. Da er han jo fremstilt som en mann som er villig til å jukse, sier Larsen.

Regissører beklager

Regissørene bak filmen, Joachim Rønning og Espen Sandberg, beklager nå at de ikke varslet Herman Watzingers datter om at faren hennes fremstilles fiktivt.

– Filmen er ingen dokumentar og vi har tatt oss kunstneriske friheter for å skape spenning. Men vi skulle nok ha tatt kontakt med datteren, sier Espen Rønning.

Eventyrlysten tyter ut av filmruta!

Se NRKs anmeldelse av filmen

«Kon-Tiki» har premiere onsdag. Totalbudsjettet har vært på 93 millioner kroner, og den har fått filmstøtte fra sju land.

Innspillingen startet mars 2011 og varte i 3,5 måned i seks land, Norge, Sverige, Bulgaria, Malta, Thailand og Maldivene.

Kulturstrøm

 • Filmstjerne tilbake frå rommet

  Den russiske skodespelaren Yulia Peresild og filmregissøren Klim Shipenko kom søndag tilbake til Jorda.

  Dei har vore på den internasjonale romstasjonen i 12 dagar for å filme scener til filmen «Utfordringen».

  Det er første gong ein film blir spelt inn i verdsrommet.

  Skuespiller Yulia Persild, regissør Klim Shipenko og kosmonaut Anton Shkaplerov.
  Foto: AP
 • Film og TV-streik i USA avverget

  En streik blant filmarbeidere som ville ha lammet filmproduksjon i Hollywood og hele USA, er avverget i siste liten. Etter flere dager med forhandlinger natt og dag kom filmarbeidernes fagforbund IATSE fram til enighet om en avtale med studioer og underholdningsselskaper (AMPTP) før fristen løp ut mandag.

 • 13.000 har sett Trier-film

  Rundt 13.000 personer har allerede sett filmen Verdens verste menneske.

  Det opplyser Nordisk Film Kino til NRK.

  Filmen hadde premiere i går, og over 4000 osloborgere har allerede tatt turen.

  Det er den siste filmen i Joachim Triers oslotrilogi, som har fått strålende kritikker.

  Verdens verste menneske
  Foto: SF Studios / Oslo Pictures