Hopp til innhold

– De kom ubehagelig nær min far og mor

Thor Heyerdahl jr. mener Pål Sverre Valheim Hagen og Agnes Kittelsen gir et veldig realistisk bilde av nasjonalhelten Thor Heyerdahl og hans kone i filmen Kon-Tiki. – Jeg er veldig takknemlig for det, sier Hagen til NRK.

Kon-tiki-crewet

(fv.) Anders Baasmo Christiansen, Agnes Kittelsen, Pål Sverre Hagen, Gustaf Skarsgård, Tobias Santelmann, Odd Magnus Williamson og Jakob Oftebro står for de viktigste rollene i Kon-Tiki.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Thor Heyerdahl jr.

Thor Heyerdahl jr. på filmsettet.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I dag ble den nye norske storfilmen Kon-Tiki vist før første gang for pressen i forbindelse med Filmfestivalen i Haugesund. I det som blir beskrevet som en av de beste norske filmhøstene på mange år, er det uten tvil historien om Thor Heyerdahl det stilles størst forventning til.

Hovedpersonens sønn, Thor Heyerdahl jr., uttalte etter å ha sett filmen at Agnes Kittelsen og Pål Sverre Hagen har kommet «ubehagelig nær sannheten» i deres portrett av hans mor og far.

– Både Agnes og jeg har jo prøvd å bli kjent med Liv og Thor så godt vi kunne. Jeg er veldig takknemlig for at han føler det på den måten. Jeg har ikke vært redd for å presentere nye tanker om Thor i forhold til folk flest. Men hvis familien hans hadde syntes det de så var fremmed, ville det vært veldig dumt, sier hovedrolleinnehaver Pål Sverre Hagen til NRK.

– Jeg har lest alt, sett alt

Skuespilleren forteller at han gravde dypt for å klare å gi det norske folk et korrekt bilde av nasjonalhelten.

–Jeg har lest det Thor har skrevet om seg selv, jeg har lest det andre har skrevet om Thor og jeg har sett det filmmaterialet som finnes av han. Det er jo et veldokumentert liv. Og så har jeg snakket mye med familien hans, og alle mulige andre folk som mener de kjente Thor.

–Det var ganske interessant å høre hvor mange forskjellige forklaringer jeg får på hvem han var. Det er veldig mange som mener å vite akkurat hvem han var.

Gjorde det tolkningen vanskeligere?

– Jeg har jo brukt veldig mange kilder, og til slutt dannet det seg et bilde. Det ble grunnlaget for mitt arbeid. For meg som er med i nesten hvert bilde var opplevelsen veldig intens. Det var litt som å kjøre inn i en tunell, og bli der. En fantastisk tunell riktig nok. Men det handlet altså utelukkende om Thor i tre og en halv måned.

Video Trailer Kon-Tiki

VIDEO: Trailer til Kon-Tiki.

Budsjett på 93 millioner kroner

Produsent Aage Aaberge fortalte på en pressekonferanse i dag at det har vært en lang ferd og mye jobbing frem mot storfilmen som ble vist i Haugesund lørdag.

Etter ferden i 1947, og Oscar-prisen i 1951, ville hele Hollywood ha filmrettighetene til boken. De ble først solgt i 1996 til et engelsk selskap. Heyerdahl sikret seg imidlertid og godkjente aldri manusene som kom fram fordi han ikke ville bli husket som «bare» Kon Tiki-eventyreren.

Men i 2001 tok manusforfatter Petter Skavlan kontakt, fikk opparbeidet tillit og presenterte til slutt et manus i Heyerdahls ånd, som han godkjente. Årsaken var at dette også handlet om kjærlighetshistorien mellom han og kona Liv.

I mai 2009 sikret regissørene seg filmrettighetene og tok kontakt med Aaberge og deretter startet jobben med å få økonomien på plass. Nordisk film gikk tidlig inn med 22 millioner kroner, mens Norsk Filminstitutt gikk inn med neste 18.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Espen Sandberg Joachim Rønning

Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning kan se tilbake på en lang ferd frem mot den ferdige filmen som ble vist på filmfestivalen i Haugesund lørdag.

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Totalbudsjettet var på 93 millioner kroner etter å ha fått støtte fra 24 filmfinansieringsordninger i 7 land. Mye av pengene er brukt på å filme i mange forskjellige land.

– Noe av det som gjorde prosjektet annerledes var at vi reiste så mye, over hele verden. Det sier mye om størrelsen av prosjektet. At det trengte så mange locations, forteller Hagen.

Innspillingen startet mars 2011 og varte i 3,5 måned i seks land – Norge, Sverige, Bulgaria, Malta, Thailand og Maldivene.

– Glem sirkuset rundt filmen

Hagen skjønner at det stilles store forventinger til filmen om Kon-Tiki, men håper seerne kan glemme kaoset rundt innspillingen.

– Det er en film som har blitt veldig mye omtalt på forhånd. Den har blitt veldig synlig før noen har sett noe som helst. Jeg håper den enkelte kinogjengeren kan se filmen uten å tenke på sirkuset som har vært rundt.

Selv om det er hard konkurranse om kinogjengerne denne høsten, tror Hagen Kon-Tiki vil gjøre det sterkt.

– Ja, jeg har tro på filmen. Det er jo fra virkelighetens side en utrolig historie. Så hvis vi har klart å yte den rettferdighet, så er det en fantastisk greie.

Filmen har allerede rukket å bli tatt ut til filmfestivalen i Toronto, en av verdens største filmfestivaler. Der skal den vises sammen med over 300 filmer fra mer enn 60 land.

– Nå handler alt om å få Kon-Tiki ut i verden på en god måte. Det er førsteprioritet.

Vil jobbe med Joner

Hagen forteller NRK at han har flere spennende prosjekter på gang, men vil ikke røpe hva prosjektene består i ennå. Men det finnes en norsk skuespiller han både ser opp til og gjerne vil jobbe med i fremtiden.

Mannen som fredag fikk Amanda-prisen for beste mannlige skuespiller for filmen «Kompani Orheim».

– Jeg føler jeg har fått jobbe med veldig mange fantastiske folk på denne filmen, og i resten av min karriere. Men Kristoffer Joner er en mann jeg har stor respekt for, og jeg håper den dagen kommer der vi kan få til noe sammen. Det tror jeg hadde vært «kjekt», sier Rogalendingen.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober