Hopp til innhold

– En alvorlig tankevekker for NRK

Kringkastingssjefen lover en dyp gjennomgang av NRKs arbeidsmetoder etter romfolk-saken. – Saken gir bensin på bålet til de som er kritiske til NRK, og har vært skadelig for troverdigheten, mener medieviter.

Hans-Tore Bjerkaas i Aktuelt

Hans-Tore Bjerkaas hadde mye å svare for da han møtte representanter for pressen i debattprogrammet Aktuelt.

Foto: NRK

Onsdag var den debatten rundt NRKs omstridte romfolk-reportasje tema i «Aktuelt» på NRK 2.

Over to uker er gått siden reportasjen ble sendt, men kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas hadde fortsatt mye å svare for da han møtte representanter for pressen til debatt.

En beklagende kringkastingssjef innrømmet at ledelsen i NRK ikke har gjort en god nok jobb med å besvare kritikken som har meldt seg etter at reportasjen ble sendt.

– Det ble gjort en graverende redaksjonell feilvurdering. Det var årsaken til at saken ble kringkastet. Etter det gjorde vi enda flere feil, vi beklaget det ikke tidlig nok i bakkant, og vi brukte altfor lang tid på å innrømme de feilene vi hadde gjort, sa Bjerkaas.

– Tillit er viktigst

NRK har fått hard kritikk for romfolk-reportasjen, som ble sendt i Dagsrevyen 12. januar.

Reportasjen fortalte om en 38 år gammel romkvinne som er dømt for menneskehandel, og som opplevde dommen som urettferdig.

Kvinnen er også dømt for å ha medvirket til voldtekt av sin mindreårige datter, noe NRK valgte å unnlate å nevne i reportasjen.

– Forstår du at folk som betaler lisens blir forarget over å bli servert reportasjer fra allmennkringkasteren som er manipulert, og som vrir og vender og underslår sannheten? var det tydelige spørsmålet fra programleder Ole Torp til kringkastingssjefen.

– Ja, selvfølgelig forstår jeg det. Det er ingen tvil om at det viktigste NRK har er tillit hos vårt publikum. Og alt vi gjør som rokker ved den tilliten er særdeles vanskelig for oss å leve med og håndtere, svarte Bjerkaas.

Han understreket at en viktig del av hans arbeid i sine siste måneder som kringkastingssjef, blir å øke den etiske bevisstheten og den etiske kompetansen hos allmennkringkasteren.

– Skadelig

Førsteamanuensis innenfor medier og kommunikasjon, Gunn Enli

Førsteamanuensis innenfor medier og kommunikasjon, Gunn Enli.

Foto: NRK

Førsteamanuensis innenfor medier og kommunikasjon, Gunn Enli, er tydelig på at saken har vært skadelig for NRKs troverdighet på kort sikt, men at den trolig ikke er like skadelig i lengden.

– Jeg tror denne kritikken gir bensin på bålet til de som allerede er kritiske til NRK. Man har folk som er kritiske til lisensen, som er kritiske til NRKs påståtte arroganse, og som mener at NRK har en politisk slagside mot venstre, sier hun.

Medieviteren mener at NRK har sviktet i å møte folks behov for innsyn i hvilke vurderinger som er blitt gjort i forkant av sendingen.

Selv om NRK tidligere har beklaget innholdet i reportasjen, har kritiske røster fortsatt å etterlyse informasjon om hvilke vurderinger som lå til grunn da det ble besluttet å sende reportasjen.

– Man har ikke klart å møte opinionens behov for informasjon. Folk i dag er vant til åpenhet og adgang til tanker omkring redaksjonelle dilemmaer. NRK kunne vært mer åpen om at disse dilemmaene faktisk eksisterer, sier Enli.

Aktuelt, med debatt om Romfolk-saken

Blant gjestene i Aktuelt var Per Edgar Kokkvold, Hans-Tore Bjerkaas, Torry Pedersen og Hilde Haugsgjerd.

– Mulig å rydde opp

De siste årene har NRK toppet statistikken over fellelser i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Romfolk-reportasjen er allerede klaget inn til etikkorganet.

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Per Edgar Kokkvold, mener saken bør bidra til at NRK tar grundig tak i sitt eget etikkarbeid.

– Det er faktisk mulig å rette opp i dette. Nå har NRK toppet fellingsstatistikken i PFU i tre år på rad. TV 2 toppet den i tre år mellom 2005 og 2007, og nå har de nesten ingen de siste årene, mens NRK har hatt opp mot 30. Det er for mye, og da må man gå i gang og rydde opp, sa han.

– Til topps i systemet

Under debatten påpekte blant annet sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, at et så stort mediehus som NRK har en utfordring når det gjelder å få kontroversielle avgjørelser til å flyte oppover i redaktørsystemet.

– De mest kontroversielle sakene må gå helt opp til Hans-Tore Bjerkaas, sånn at han selv vurderer det, sier Pedersen.

Med bakgrunn i romfolk-saken, tar Bjerkaas den oppfordringen med seg inn i arbeidet med å forbedre etikkbevisstheten i sin egen organisasjon.

– Det som var tilfellet i denne saken, var at rutinene for å bringe opp de etisk vanskelige spørsmålene heller ikke var fulgt. Det må vi forbedre. Vi må ha en etisk bevissthet, som gjør at alle disse vanskelige sakene kommer på riktig nivå, sa han.

– Denne saken har vært en alvorlig tankevekker for NRK. Og det er ingen tvil om at dette betyr en dyp gjennomgang av alle våre arbeidsmetoder og rutiner på det etiske området, sa Bjerkaas.

Kulturstrøm

  • Britney Spears inngår forlik med faren sin

    Popstjerna har inngått eit forlik med faren sin Jamie Spears, meir enn to år etter at ei rettsavgjerd avslutta verjeordninga som har gitt han kontroll over livet hennar. Det melder CNN.

    Sidan verjeordninga vart avslutta, har Britney Spears og faren vore i retten fleire gonger i samanheng med advokathonorar og skuldingar om upassande oppførsel under verjeordninga. Far hennar har heile tida motsett seg skuldingane.

    Vilkåra for forliket er ikkje offentleggjort, men advokatane til Spears stadfestar forliket til CNN.

    (FILES) US singer Britney Spears arrives for the premiere of Sony Pictures' "Once Upon a Time... ...
    Foto: AFP
  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.