Hopp til innhold

– De er Norges neste filmstjerner

Stellan Skarsgård pendler jevnlig mellom Hollywood og Skandinavia, men lot seg imponere stort av to unge, hittil ukjente skuespillere under innspillingen av «Kongen av Bastøy».

Stellan Skarsgård

Stellan Skarsgård sa ja til rollen for å få jobbe med regissør Marius Holst.

Foto: Kirsti Falch-Nilsen, NRK.no

Filmen, som har première denne uken, kan skilte med navn som Stellan Skarsgård og Kristoffer Joner på plakaten. Men ifølge den svenske stjernen er det de to andre hovedrolleinnehaverne som fortjener mer plass i rampelyset i tiden som kommer.

– Benjamin Helstad (23) og Trond Nilssen (19) er Norges neste stjerner, noen må ta ansvar og skrive flere gode roller til dem, slår Skarsgård fast overfor NRK.no.

Les også: – 2010 blir et spennende filmår

Liberal ondskap

De unge skuespillerne har rollen som to av de ledende skikkelsene under opprøret på Bastøy i 1915. Stellan Skarsgård spiller bestyreren på guttehjemmet i filmen, som er basert på en sann historie.

– Bestyreren representerer i filmen den onde overmakten. Samtidig tror jeg at han egentlig var en ganske liberal mann for sin tid – vi må ikke glemme at i 1915 hadde man fortsatt gapestokk og dødsstraff i Sverige, forteller skuespilleren.

Les også: - Vanskelig å finne tynne kropper

Mye av grunnen til at han takket ja til å gjøre rollen, var nettopp regissør Marius Holsts bruk av unge gutter uten særlig skuespillererfaring.

– Flere av guttene har levd et litt hardt liv, og det gjør at de er så mye mer ekte i det de gjør foran kamera. For meg er det en utfordring å skulle skape den samme ekthetsfølelsen som de gjør.

– Jeg har også villet jobbe med Marius Holst i mange år, og så hvordan manuset bare ble bedre og bedre mens han jobbet med det, begrunner Skarsgård.

Se trailer til filmen her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ny Hollywood-film

Opptakene til «Kongen av Bastøy» ble gjort i fjor vinter, og den svenske skuespilleren er allerede godt i gang med et nytt prosjekt. For tiden er det den omdiskuterte nyinnspillingen av «Menn som hater kvinner» i amerikansk drakt som holder 59-åringen aktiv.

– Er det ikke skummelt å lage en ny versjon av en så populær film rett etter at den har gått på kino?

– Jeg ser ikke på det på den måten. For meg er det en ny film, og en rolle jeg gjør for første gang, sier Skarsgård.

Han håper derimot at Hollywood-versjonen blir enda bedre enn den svenske, og antyder at de fleste motargumentene mot en amerikansk nyinnspilling stilner når det endelige resultatet er klart.

Les også: Stellan Skarsgård tilbudt rolle i «Menn som hater kvinner»

 Daniel Craig

Daniel Craig har hovedrollen som Michael Blomkvist i den amerikanske utgaven, som spilles inn i Sverige.

Foto: FREDRIK SANDBERG / SCANPIX

– Vanligvis pleier Hollywood å vanne ut handlingen i nyinnspillinger av europeiske filmer for å gjøre den mindre farlig. Men i dette tilfellet tror jeg det blir stikk motsatt, sier skuespilleren kryptisk.

Han skal spille rollen som skurken Martin Vanger, en rolle Peter Haber (kjent fra «Beck») har hatt før ham.

– Det gjør absolutt ingenting om jeg blir sammenlignet med Haber, jeg håper jeg klarer å leve opp til det.

Fakta på lørdag

Før Skarsgård drar til Stockholm for å spille inn film med James Bond-skuespiller Daniel Craig og Rooney Mara, er det gallapremieren på «Kongen av Bastøy» som står på planen. Og den skjer på Colosseum kino i Oslo i kveld, før resten av landet følger etter på fredag.

Les også: Ny verden for norsk film

Ønsker du å vite mer om det virkelige livet på guttehjemmet på Bastøy, kan du også få med deg «Fakta på lørdag: Bastøygutter – dømt til oppdragelse» førstkommende lørdag på NRK1.

Se Morgenytts intervju med Skarsgård:

Video Stellan Skarsgård om ny Bastøy-film

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters