– Norske medier bør holde seg for gode for å referere fra utenlandsk intervju med Breivik

– Norske medier bør ikke referere fra det planlagte utenlandske TV-intervjuet med Anders Behring Breivik. Det sier lederen av Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene.

Trond Henry Blattmann

Leder for støttegruppen for terrorofre etter 22. juli mener norske medier bør holde seg for gode til å referere fra det planlagte utenlandske tv-intervjuet med Anders Behring Breivik.

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Norske medier bør holde seg for gode til å referere fra det planlagte utenlandske intervjuet med Anders Behring Breivik, sier Trond Henry Blattmann, som er lederen av Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsene.

Norske medier vil gjerne referere

Tirsdag ble det kjent at terrorsiktede Anders Behring Breivik vil la seg intervjue av en utenlandsk tv-kanal før rettssaken starter i april. Fengselet vil ikke oppgi hvilket medium det dreier seg om.

Ingen av de største mediene avviser at de vil referere fra det utenlandske intervjuet, men NRK vil ikke sende intervjuet, sa Per Arne Kalbakk til Dagsrevyen i går kveld.

Flere norske medier har søkt om å få intervjue Breivik, men han har kun ønsket å bli intervjuet av dette ene utenlandske selskapet.

– Gjerningsmannen har ingenting godt å komme med, og jeg synes ingen skal være et mikrofonstativ for ham, sier Trond Henry Blattmann.

Ingen forståelse for ønsket om å referere

Blattmann mener det er en ytterligere belastning for de pårørende, overlevende og etterlatte å skulle høre gjerningsmannen i media i ettertid.

– Kan du forstå at norske medier mener de bør kunne referere til et intervju gjort av utenlandske medier?

– Nei, det har jeg ingenforståelse for. Om et medium slipper til blir det som å åpne en strøm. Dette burde vært avslått fra fengselsledelsen, sier Blattmann.

– Saken vurderes fortløpende fra dag til dag

TV2s nyhetsredaktør Jan Ove Årsæter sier til VG at han ikke ønsker å ta stilling til om TV-kanalen vil gjengi et intervju før han har sett hva slags intervju som eventuelt publiseres. Redaktør i Dagbladet Jon Arne Markussen mener dette er noe man må ta stilling til når og hvis intervjuet foreligger.

– Dette er en noe hypotetisk situasjon, men hvis det er slik at noen har bedt om å gjøre et intervju og dette blir viderebrakt av vedkommende tv-kanal, vil vi naturligvis vurdere hva som fremkommer i intervjuet og om det er noe som vi kan, vil eller bør viderebringe, sier Markussen.

– Er det annerledes å referere til andres intervju enn å gjøre et intervju selv?

– Nei, vi kan ikke skyve andre foran oss. Vi må foreta de samme journalistfaglige og etiske vurderinger om vi gjør det selv eller siterer andre. Denne saken må vurderes fortløpende fra dag til dag, det er vår policy i dekningen av denne saken.

Dagsavisen vil referere

Sjefredaktør Arne Strand sier Dagsavisen helt klart vil referere til et intervju av Anders Behring Breivik om dette skulle foreligge.

– Jeg antar at jeg vil kommentere et slikt intervju, fordi jeg i flere av mine kommentarer har trukket i tvil de rettssakkyndiges konklusjon om at Breivik var psykotisk og lider av paranoid schizofreni, sier Strand.

Han mener et tv-intervju med Breivik vil kunne gi et bedre inntrykk av om dette stemmer.

Intervjuer ikke før hovedforhandlingene

Dagsavisen vil likevel ikke intervjue gjerningsmannen selv, på grunn av en prinsipiell holdning om at de ikke intervjuer tiltalte før hovedforhandlingene.

– Vi kommer ikke til å gjøre noe unntak i dette tilfellet. Vi ønsker ikke å la Breivik få forhåndsprosedere sin sak, som et slikt intervju ville være.

– På hvilken måte er det annerledes å referer til andres intervju, i forhold til å gjøre et intervju selv?

– Et fjernsynsintervju med Breivik laget av enten BBC eller CNN vil være en begivenhet i seg selv, som vi må dekke nyhetsmessig. Noe bredt referat av hva Breivik sier i det intervjuet kommer likevel neppe på tale, sier Arne Strand i Dagsavisen.

Kulturstrøm

  • Buss for kultur

    Bussjåfører er villige til å streike for kulturarbeidernes pensjonsordninger. Riksmekleren har kalt inn partene i kulturstreiken til ny mekling onsdag, og hvis de ikke kommer til enighet er Fagforbundet Buss- og Sporveisarbeidernes Forening BSF villige til å ta ut medlemmer i sympatistreik, skriver de i et debattinnlegg på nettstedet Fri Fagbevegelse.