Hopp til innhold

Kunst på Instagram – 7 favoritter

Om du vil ha mer kunst i livet ditt må du også ha tid til det. Her er sju kontoer du kan følge.

Anette Mois "Mother <3"

FARGERIKE FIGURER: Denne 'coole' katten er en av mange brokete figurer som venter deg på Anette Mois Instagram-konto.

Som programleder i eget kunstprogram er Thomas Alkärr på jakt etter nye og spennende kunstopplever, men som fulltarbeidende småbarnsfar har han begrenset med tid til å flanere mellom byens gallerier og kunstutstillinger. På trikken på vei til jobb er det derimot tid, og da blir det ofte til at han sjekker sine favoritt-kunstkontoer på Instagram.

Her er Thomas' anbefalinger:

@anettemoi

– Bildene til Anette Moi appellerer til nerden i meg. Jeg liker humoren hennes, bildene er stygge på en bra måte. Jeg sier det i aller beste mening altså. Anette Moi har karakteristisk strek, man ser det med en gang når det er hun som har tegnet. Ofte tegner hun kjente folk, og hun er utrolig dyktig til å få fram en slående likhet med en enkel strek.

Anette Moi: Illustratør og kunstner, arbeidene hennes har blant annet vært å se i Le Monde, Taschen´s Illustration Now!, Vice Magazine, Wimp, Dagens Næringsliv.

@linascheynius

– Jeg synes ofte at Linas bilder viser fram vakre småting i hverdagen som man ofte overser. Men sammen med det vakre så er det et tydelig alvor. Hun er kunstfotograf, og det er mye nakenhet i bildene hennes, så noen ganger kan det bli litt vel heftig å sitte med kontoen hennes oppe på bussen.

Lina Scheynius: Svensk fotograf, står bak en serie fotokunstbøker, leverer motefotografier til magasiner som Vogue og Dazed, har stilt ut på bla. MUSA i Wien, House of Photography i Hamburg.

@sverre_malling

– Jeg får mye glede av se den ekstreme detaljrikdommen i bildene hans. Hos @sverre_malling får du Instagram-opplevelser som varer litt lenger, det tar tid til å se alt som finnes der i bildene. Jeg får assosiasjoner til noe okkult og mange motiver har groteske eller bare litt ekle detaljer som man ikke legger merke til straks. Bildene hans får meg til å tenke på en mørk skog man trekkes mot, men som man er redd for å gå inn i, fordi man kanskje aldri komme tilbake.

Sverre Malling: Billedkunstner, siste utstilling; «SNEAKYVILLE» Haugar Vestfold Museeum, Tønsberg. Han har en lang rekke separatutstillinger og gruppeutstillinger bak seg. Kjøpt inn av flere offentlige kunstsamlinger, blant andre Nordnorsk Kunstmuseum, Sørlandets Kunstmuseum og Haugar Vestfold Museeum.

@benkalt

– Jeg har kjent til Bendik Kaltenborn lenge, både gjennom tegneserier og plateomslag han har illustrert, men det er først i det siste jeg har funnet han på Instagram. Kunsten hans er lett og direkte, den er positiv liksom, fargerik og festlig. Jeg liker godt streken hans.

Bendik Kaltenborn: Tegneserieskaper, illustratør og animatør. Står blant mye annet bak tegneserieboken «Liker stilen» og DJ og musikkprodusent Todd Terjes plateomslag. Han har illustrert barnebøker tidsskrifter og aviser, bla. The New York Times og The New Yorker.

@esrarois

– Første gang jeg la merke til Esra Røise sine tegningene var da jeg så dem i vinduet til en frisørsalong på Bislett i Oslo. De litt skisseaktige motetegningene festet seg hos meg, men jeg visste ikke hvem det var som stod bak dem. I forbindelse med arbeidet med programmet fant jeg ut at det var Esra Røise, og jeg begynte å følge henne på Instagram

Esra Røise: Illustratør, har kunder som Vogue, Vice, Nike og Burberry, på listen sin.

@Mczaint

– Ninni Nyhus sin konto er det nyeste tilskuddet til favorittlisten min. Den er ganske crazy faktisk, og veldig morsom. Jeg tenker at hun leker med internettfenomener og popkultur i postene sine.

Ninni Nyhus: Kunstner i etableringsfasen, Utdannet på Westerdals, jobber med kunst og designvideo, og bilder.

@StreetArtNews:

– Denne kontoen er rett og slett et slags vindu ut i verden. Åpne det, så får du oppleve fantastisk gatekunst som kan få deg til å se omgivelsene i et nytt perspektiv.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters