Hopp til innhold

Halvparten av nye norske filmer er gamle fortellinger

Halvparten av filmene som ble presentert på den årlige lanseringa av Filmhøsten er oppfølgere eller nyinnspillinger av filmer som allerede finnes.

Den nye Askeladden-filmen er en av høstens oppfølgere

Den nye Askeladden-filmen er en av høstens oppfølgere.

Foto: Maipo film AS / Norsk filmdistribusjon

16 norske filmer skal ha premiere i løpet av høsten. I dag ble de presentert på Filmens hus i Oslo.

Av de 16 filmene er åtte av dem enten oppfølgere av gamle filmer, eller nye filmer som spiller videre på allerede kjente historier.

– Kjente navn som «Askeladden» og «Kaptein Sabeltann» trekker til seg tilskuere, og gir en økonomisk «boost» til norsk filmbransje, og derfor tror jeg det er såpass attraktivt med oppfølgere, sier Vebjørn Enger. Han spiller Askeladden i «Askeladden 2 – I Soria Moria slott».

– Filmer som får folk til å gå på kino er veldig sunt for Film-Norge, og dermed får oppfølgere støtte. Jeg tror det er så enkelt som det, rett og slett, sier Enger til NRK.

Eili Harbo og Vebjørn Enger spiller hovedrollene i den nye Askeladden-filmen

Eili Harbo og Vebjørn Enger spiller hovedrollene i den nye Askeladden-filmen.

Foto: Truls Aagedal / NRK

– Blir dumt å kritisere oppfølgere

Enger mener at det er sunt for norsk filmbransje med en blanding av nye fortellinger og oppfølgere.

– Jeg syns det blir dumt å kritisere folk for oppfølgere. Poenget er å dra norske folk til kino, og norsk filmbransje trenger store kommersielle filmer, og da blir det dumt å kritisere disse filmene for å få støtte fordi de hjelper bransjen, og legger til rette for at man kan lage mindre filmer, sier Enger.

«Askeladden 2» har premiere neste fredag.

Zahid Ali på Filmens hus

Zahid Ali spiller i en av høstens filmer, nyinnspillingen «Swingers».

Foto: NRK

– Et perfekt marked

En annen av filmene som har premiere i høst er komedien «Swingers». Den er en nyinnspilling inspirert av en latvisk film fra 2016, som den deler regissør med.

– Jeg tror at nettopp fordi det er så mange oppfølgere i høst, så er det et perfekt marked for en film som dette, sier komiker Zahid Ali.

Ali spiller en av de sentrale hovedrollene i filmen.

– I tillegg er det veldig mye historiske filmer, der det ikke er plass til noen mørke mennesker. Jeg kunne godt tenke meg å være med i «Konges nei» eller «Kon Tiki» eller noen av de filmene der. Men det må filmer som denne til for at sånne som meg kan være med, sier Ali.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.