6 sterke kultur-dokumentarer

Her er et utvalg nye dokumentarer for deg som elsker å dykke ned i fascinerende historier.

Bobbi Jene, dans, Elvira Lund

Danseren Bobbi Jene vipper deg av pinnen i dokumentaren som forteller hvorfor hun forlater suksessen i Israel for en usikker framtid i USA.

Foto: Fra filmen «Bobbi Jene» / NRK

TV egner seg godt til dokumentarer, her får du et håndplukket og aktuelt utvalg. De forteller om legender, opprør – og et liv som endte ungt.

1. «Barbra Streisand - Queen B»

Fransk dokumentar. Barbra Streisand fylte 75 år i april. Hun sto fram som en ekte "Queen B", 50 år før Beyoncé. Sangeren, skuespilleren, regissøren og perfeksjonisten Barbra banet vei for Madonna, Rihanna, Mariah Carey, Lady Gaga og alle de andre divaene som senere har holdt verden i sitt grep.

Pop-divaen over alle, etter henne kom det flere.

Fransk dokumentar fra 2017

Hun sto fram som en ekte Queen B, 50 år før Beyoncé. Sangeren, skuespilleren, regissøren, divaen og perfeksjonisten Barbra banet vei for Madonna, Rihanna, Mariah Carey, Lady Gaga og de andre popdronningene.

2. «St. Thomas: Burn the place you hide»

Britisk dokumentar om den avdøde norske artisten St. Thomas (2016). I den smertefullt ærlige og originale popmusikken til Thomas Hansen blir skillet mellom liv og kunst, virkelighet og fantasi uklart. Han la ikke skjul på sine psykiske problemer, og venner og familie forteller her åpenhjertig om hans turbulente liv og karriere. Regi: Richard Knights. (Burn the Place You Hide)

Dokumentar om den norske artisten, ti år etter at han døde.

Britisk dokumentar fra 2016

Den norske artisten St. Thomas døde da han var 31 år. I den smertefullt ærlige og originale popmusikken til Thomas Hansen blir skillet mellom liv og kunst, virkelighet og fantasi uklart.

Han la ikke skjul på de psykiske problemene sine. I dette programmet forteller venner og familie åpenhjertig om hans turbulente liv og karriere.

3. «Livs liv»

No. dokumentar. Liv Køltzow har vært en av Norges mest anerkjente forfattere siden hun debuterte på 70-tallet. 56 år gammel fikk hun diagnosen Parkinsons sykdom. Likevel har hun fortsatt å skrive, dels ved bruk av skriveassistent og diktafon. Da legen ba henne om å bruke mobilkamera for å dokumentere hvordan sykdommen preget henne, oppdaget Liv et nytt fortellerverktøy.

Liv Køltzov ga seg ikke med skrivingen da hun ble alvorlig syk, hennes nye roman kom i fjor.

Norsk dokumentar fra 2016

Liv Køltzow har vært en av Norges mest anerkjente forfattere siden hun debuterte på 70-tallet. Da hun fikk hun diagnosen Parkinsons sykdom ba legen henne om å bruke mobilkamera for å dokumentere hvordan sykdommen preget henne. Liv oppdaget et nytt fortellerverktøy og skriver fortsatt.

4. «Bobbi Jene – dans og erotikk»

Dansk dokumentar fra 2016. Stjernedanseren Bobbi Jene Smith flytter tilbake til USA etter ti år i Israel. Hun forlater sine kollegaer, koreografer og kjærligheten for en usikker framtid som uavhengig kunstner. Regi: Elvira Lind

Danseren Bobbi Jean flytter tilbake til USA etter ti år i Israel og legger et liv mange drømmer om bak seg.

Dansk dokumentar fra 2016

Du kan bli vippet av pinnen av å se seansen mellom danser og koreograf når stjernedanseren Bobbi Jene Smith øver inn en seksuell scene, og de lurer på om hun skal framføre den naken eller med klær.

Dette programmet forteller også historien om da danseren forlater sine kollegaer, koreografer og kjærligheten for en usikker framtid som uavhengig kunstner i USA.

5. «Geniet Roald Dahl»

Br. dokumentar. Dei magiske forteljingane til Roald Dahl fengslar framleis barn over heile verda. David Walliams, kjend frå Little Britain, har også suksess som barnebokforfattar. No vil han finne ut kva som gjer Dahl spesiell. Finst det spor av forfattarens eige dramatiske liv i historiene og karakterane hans? Som mange av hovudpersonane sine, vart også Dahl oppfatta som ein bråkmakar av dei vaksne. Har dei norske folkeeventyra han fikk lese som barn forma skrivinga hans? David møter Dahls enke og illustratøren Quentin Blake. Han besøker skrivehytta hans, og får lese brev og tidlege utkast av Charlie og sjokoladefabrikken som kan kaste lys over forfattarskapen. (The Genius of Roald Dahl)

David Walliams, fra «Little Britain», har også suksess som barnebokforfatter. Her finner han ut hva som gjør Roald Dahl spesiell.

Britisk dokumentar fra 2016

Finnes det spor av forfatterens eget dramatiske liv i de magiske og burleske fortellingene til Roald Dahl? Som mange av hovedpersonene sine, ble han oppfatta som en bråkmaker.

I denne dokumentaren får du bli med på skrivehytta hans, og lese et tidlig utkast av «Charlie og sjokoladefabrikken».

6. «Historia om The Highwaymen»

Am. dokumentar. Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings og Kris Kristofferson gjekk saman i supergruppa The Highwaymen i 1985. Dei vart pionerar i eit opprør mot kommersiell countrymusikk som har vorte kalla "Outlaw Country". Kva bidrog den enkelte medlemmen med, og korleis har den kollektive krafta i bandet påverka amerikansk musikkliv på 80- og 90-talet? Vi får intervju med bandmedlemmane sjølve, andre musikarar, vener og familie, og vi får sjå konsertopptak av songar som "The Highwaymen", "Folsom Prison Blues", "Sunday Morning Comin' Down" og "Me and Bobby McGee". (The Highwaymen: Friends Till The End)

Bak scenen med legendene, men får også konsertopptak med låter som «The Highwaymen», «Folsom Prison Blues» og «Me and Bobby McGee».

Amerikansk dokumentar fra 2016

Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings og Kris Kristofferson gikk sammen i supergruppa The Highwaymen i 1985. De ble pionerer i «Outlaw Country», opprøret mot kommersiell countrymusikk. Hva bidro de med, hver og en?

Her intervjues bandmedlemmene og andre musikere, venner og familie – om hvordan den kollektive kraften i bandet påvirket amerikansk musikkliv.

Finn flere nye dokumentarer i nett-tv:

kultur i nett-tv

Kulturstrøm

 • Mulig ny nasjonalpark i gammel skog

  Like utenfor Oslo ligger Østmarka, som kan bli ny nasjonalpark i Norge. Idéen er gammel, men det var miljø- og klimaminister Ola Elvestuen som ba om vurdering i vår. Nå er fylkesmannens rapport klar. Den sier at Østmarka inneholder så mye biologisk gammel skog på så store områder at det er aktuelt med nasjonalpark. – Vår vurdering er at naturverdiene er store nok til at Østmarka oppfyller kravene, sier fylkesmiljøvernsjef Ellen Lien i en pressemelding. Neste steg i prosessen er konsekvensutredning og høringsrunde med dem som bruker skogen.

  Østmarka
  Foto: Nina Alida Nordbø / NRK
 • Ingen opptur for Idol-vinneren

  18-åringen Øystein Hegvik som vant Idol-finalen lørdag, ligger på 47. plass på Spotifys Norway Top 50-liste. På iTunes ligger to av Hegviks låter på henholdsvis niende og tiende plass, skriver VG. Universal, som belønner Hegvik med platekontrakt etter seieren, sier til avisen at de er svært fornøyd.

  Øystein Herkedal Hegvik
  Foto: Thomas Reisæter / TV2 / Scanpix
 • Får hederspris på Golden Globe

  Skuespillerveteran Jeff Bridges får hedersprisen Cecil B. DeMille Award, som deles ut på Golden Globe-prisutdelingen 6. januar i Hollywood. Prisen gis årlig til en person for stor innsats i underholdningsindustrien. Juryen trekker frem at 69 år gamle Bridges har bemerket seg med en filmkarriere i ulike sjangre og har fanget et internasjonalt publikum i mer enn seks tiår. Blant tidligere vinnere er Oprah Winfrey, Meryl Streep, Denzel Washington, George Clooney og Jodie Foster. (NTB)

  Jeff Bridges
  Foto: Dan Steinberg / NTB Tema

Flere kulturnyheter