Hopp til innhold

40 år siden McCartney gikk

Han orket ikke tanken på et liv utenfor The Beatles, men lørdag er det 40 år siden han gikk.

The Beatles

10. april 1970 ble det kjent for verden at Paul McCartney ville forlate The Beatles.

Foto: ALASTAIR GRANT / AP

Paul McCartney med konsert i Oslo, Njårdhallen i 1972

Paul McCartney spilte i Njårdhallen i 1972, to år etter at han brøt med The Beatles.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Lørdag 10. april 2010. Denne lørdagen er en spesiell dag i musikkens historie. Denne dagen er det nemlig nøyaktig 40 år siden Paul McCartney offentliggjorde at han ville forlate The Beatles .

Noe som var en av de største faktorene bak at tidenes største popgruppe gikk i oppløsning.

Det var til tross for at han egentlig mer enn noe annet ønsket å holde bandet samlet. Men til slutt aksepterte han at det ikke var mulig.

Video The Beatles oppløses

VIDEO: Pressekonferanse med The Beatles der det antydes at bandet kanskje ikke kommer til å vare evig.

- Orket ikke tanken

Bård Ose

Bård Ose er NRK-reporter og Beatles-ekspert.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK
The Beatles i 1960

Da The Beatles tok slutt i 1970, etter en drøyt ti år lang karriere, var det slutten på den største popgruppa verden har sett.

Foto: HO / REUTERS

- Paul McCartney var den eneste av de fire medlemmene som hadde et brennende ønske om å holde The Beatles sammen. Han orket ikke en gang tenke tanken på et liv utenfor The Beatles, inntil han begynte arbeidet med sin første soloplate, forteller NRK-reporter og Beatles-forfatter Bård Ose, som tidligere blant annet har laget programserien Vår Daglige Beatles .

- Da det gikk opp for ham at han klarte seg fint på egenhånd, torde han å si farvel til The Beatles. Men som John Lennon sa det: «Paul hadde egentlig ikke noe band å forlate. The Beatles var allerede oppløst da han sluttet».

Allerede flere måneder tidligere hadde John Lennon sagt at han også ville ut av gruppa, men måtte holde det hemmelig.

- John Lennon forlot bandet allerede i september 1969, men ble bedt av forretningsfører Allen Klein om å holde tett om avgjørelsen av økonomiske grunner. Klein hadde nettopp forhandlet frem en lukrativ avtale med Capitol Records i USA, verdt utallige millioner kroner, og den avtalen kunne bli kansellert hvis det kom frem at Lennon hadde sluttet. George Harrison på sin side kunne ikke komme seg ut av The Beatles fort nok, og Ringo var likegyldig til det hele.

- Selv tvilerne håpet

- Når forstod man at det aldri mer ville komme noe nytt Beatles-album?

- Det forsto man først etter at John Lennon ble skutt og drept i desember 1980. Inntil da hadde selv de største tvilerne et visst håp om at bandet kunne gjenforenes for å lage ny musikk. Og det var faktisk hold i håpet: I et intervju med Newsweek like før sin død, bekreftet Lennon at han gjerne kunne tenke seg å samarbeide igjen med McCartney.

- Hvordan ble bruddet mottatt av verden?

- Med sorg og fortvilelse. For å sette det hele i perspektiv: Oppløsningen av The Beatles var en av de viktige sakene i Dagsrevyen samme kveld. Vi fikk se et par minutter av gruppen mens de spilte «Get Back» på taket av kontorbygningen sin i London, mens en reporter leste den triste meldingen om at The Beatles var oppløst.

- Dette var i en tid da de eneste nyhetene som ble presentert fra kulturlivet var dødsfall og tragiske ulykker. Så dette ble ansett for å være en hendelse av stor betydning. Noe det også var, forteller Bård Ose.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters