Hopp til innhold

- Norsk forbud absolutt nonsens

For 30 år siden ble en film om en fyr ved navn Brian forbudt i Norge. Monty Pythons «Life of Brian» ble beskyldt for å være blasfemisk.

Life of Brian korsfestelse monty python
Foto: Oro Film

Filmen ble likevel vist senere det året, men uten fullstendig undertekst og med en plakat i begynnelsen som opplyste om at Brian ikke var Jesus.

– Det er absolutt nonsens, sa Terry Jones om norske myndigheters reaksjon da han ble intervjuet av Pål Bang-Hansen i Filmmagasinet fra 1980.

Jones sa videre at han trodde norske myndigheter hadde en forutinntatt holdning til filmen.

– Det de reagerer på er stilen, og ikke det vi sier, for det hører de ikke på.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Krenkelse av religiøse følelser

Filmen ble forbudt fordi man mente at den kom til å stride mot blasfemiparagrafen, ved å krenke folks religiøse følelser.

– Hovedgrunnen til at filmen ble forbudt, er sluttscenen. Man mente at denne scenen særlig brukte det religiøse symbolet korset på en lattervekkende måte, forteller Kjartan Leer Salvesen, prest og tidligere filmanmelder i Vårt Land. Han har også skrevet en bok om Jesus på film.

Totalforbudet mot filmen ble opphevet i oktober 1980. Dette etter at filmimportøren fikk en uttalelse fra teologisk sakkyndige som fikk se filmen, og mente at det ikke var noen god grunn for totalforbud.

Små endringer

Da filmen endelig kom opp på norske kinoer, var det med noen få endringer og 18-årsgrense, ifølge Leer-Salvesen.

– Man valgte å ha en fortekst, hvor det stod at korsfestelse var en vanlig romersk straff. Man unnlot videre å oversette noen engelske ordspill fra Jesus' mest kjente tale, Bergprekenen, som man mente kunne støte noen.

Videre måtte filmskaperne kort si noe om sin intensjon med filmen og at de ikke hadde ment å krenke noen religiøse følelser da de lagde filmen.

Michael Palin og Graham Chapman i Life of Brian

Michael Palin og Graham Chapman (Brian) i «Life of Brian». Filmen ble i Sverige markedsført med filmen som «filmen som var for morsom for Norge».

Foto: Scanpix

– I England ble vi kritisert av engelske ateister fordi filmen ikke var blasfemisk. De sa det var synd at vi ikke angrep kristendommen, forteller Jones i interjvuet med Bang-Hansen i 1980.

Utgangspunktet for filmen var en komedie om Jesus, men dette gikk Monty Python-gjengen bort fra da de i sin research fant ut at Jesus var en «good guy».

– Han sa det riktige til rett tid, og det var ikke vårt humoristiske tema, ifølge Jones, som poengterer at filmen er et angrep på etableringen av kirken, men ikke setter spørsmål ved ideen om tro.

Kulturstrøm

 • Roger Waters avlyser konserter i Polen

  Artisten Roger Waters har avlyst to konserter i Polen etter kritikk over hans holdninger til Russlands krig mot Ukraina, meldte polske medier lørdag.

  Waters skulle etter planen ha to konserter ved Tauron Arena i Krakow i april neste når.

  Byrådet i Krakow skulle i kommende uke stemme over om de ønsket Water til byen eller ei.

  Tidligere denne måneden skrev Waters et åpent brev til førstedamen i Ukraina, Olena Zelenska. Der han mener «ekstreme nasjonalister» i Ukraina har ført landet ut i krig. I tillegg har han kritisert vesten for å støtte Ukraina med våpen. Waters har også kritisert Nato som for å ha provosert Russland, skriver nyhetsbyrået AP.

  Roger Waters skal ha to konserter i Norge i april neste år.

  Roger Waters i Chicago 26. juli 2022
  Foto: Rob Grabowski / AP
 • Sir Elton John fikk medalje av president Biden

  Artisten Sir Elton John ble rørt til tårer da president Joe Biden overrasket artisten med en National Humanties medalje fredag.

  – Jeg er aldri overrasket, men jeg er overrasket, sa en synlig rørt John.

  Han fikk prisen etter en opptreden i Rosehagen i Det hvite hus fredag.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen «A Night When Hope and History Rhyme».

  Medaljen ble gitt som et symbol på å hedre arbeidet til Sir Elton John «for å ha beveget sjeler med sin mektige stemme og musikk. Et ikon og talsmann med mot», var noe av det som kom frem i begrunnelsen, skriver CNN.

  President Joe Biden og førstedame Jill Biden var vertskap for arrangementet med tittelen "A Night When Hope and History Rhyme", for å "feire musikkens samlende og helbredende kraft, feire livet og arbeidet til Sir Elton John og hedre de daglige historieskaperne. 22 september 2022
  Foto: ALEX WONG / AFP
 • Skuespiller Louise Fletcher er død

  Skuespiller Louise Fletcher døde fredag i sitt hjem i Frankrike. Hun ble 88 år gammel. Fletcher vant Oscar for rollen som sadistisk sykepleier i filmen «Gjøkeredet» i 1976, skriver Variety.