- Norsk forbud absolutt nonsens

For 30 år siden ble en film om en fyr ved navn Brian forbudt i Norge. Monty Pythons «Life of Brian» ble beskyldt for å være blasfemisk.

Life of Brian korsfestelse monty python
Foto: Oro Film

Filmen ble likevel vist senere det året, men uten fullstendig undertekst og med en plakat i begynnelsen som opplyste om at Brian ikke var Jesus.

– Det er absolutt nonsens, sa Terry Jones om norske myndigheters reaksjon da han ble intervjuet av Pål Bang-Hansen i Filmmagasinet fra 1980.

Jones sa videre at han trodde norske myndigheter hadde en forutinntatt holdning til filmen.

– Det de reagerer på er stilen, og ikke det vi sier, for det hører de ikke på.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Krenkelse av religiøse følelser

Filmen ble forbudt fordi man mente at den kom til å stride mot blasfemiparagrafen, ved å krenke folks religiøse følelser.

– Hovedgrunnen til at filmen ble forbudt, er sluttscenen. Man mente at denne scenen særlig brukte det religiøse symbolet korset på en lattervekkende måte, forteller Kjartan Leer Salvesen, prest og tidligere filmanmelder i Vårt Land. Han har også skrevet en bok om Jesus på film.

Totalforbudet mot filmen ble opphevet i oktober 1980. Dette etter at filmimportøren fikk en uttalelse fra teologisk sakkyndige som fikk se filmen, og mente at det ikke var noen god grunn for totalforbud.

Små endringer

Da filmen endelig kom opp på norske kinoer, var det med noen få endringer og 18-årsgrense, ifølge Leer-Salvesen.

– Man valgte å ha en fortekst, hvor det stod at korsfestelse var en vanlig romersk straff. Man unnlot videre å oversette noen engelske ordspill fra Jesus' mest kjente tale, Bergprekenen, som man mente kunne støte noen.

Videre måtte filmskaperne kort si noe om sin intensjon med filmen og at de ikke hadde ment å krenke noen religiøse følelser da de lagde filmen.

Michael Palin og Graham Chapman i Life of Brian

Michael Palin og Graham Chapman (Brian) i «Life of Brian». Filmen ble i Sverige markedsført med filmen som «filmen som var for morsom for Norge».

Foto: Scanpix

– I England ble vi kritisert av engelske ateister fordi filmen ikke var blasfemisk. De sa det var synd at vi ikke angrep kristendommen, forteller Jones i interjvuet med Bang-Hansen i 1980.

Utgangspunktet for filmen var en komedie om Jesus, men dette gikk Monty Python-gjengen bort fra da de i sin research fant ut at Jesus var en «good guy».

– Han sa det riktige til rett tid, og det var ikke vårt humoristiske tema, ifølge Jones, som poengterer at filmen er et angrep på etableringen av kirken, men ikke setter spørsmål ved ideen om tro.

Kulturstrøm

 • Ærlig om Diego Maradona

  Dokumentarfilmen «Diego Maradona» vises på filmfestivalen i Cannes. Den handler om den argentinske fotballspillerens liv og karriere, med særlig fokus på årene i Napoli i siste halvdel av 1980-tallet. NRKS anmelder gir terningkast 5 og mener den skildrer godt kontrastene mellom myten og mennesket. Filmen får norgespremiere 5. juli.

  Diego Maradona ved platespilleren fra filmen «Diego Maradona»
  Foto: Selma Media
 • 100 bidrag til klimalåtkonkurranse

  Artist Hanne Kolstø inviterte i mars folk til å skrive en låt som skal gi miljøvernerne en ny kampsang. Klimalåtkonkurransen «Etter oss» har hittil fått inn 100 bidrag, med både punk, vise, pop, rock, samtidsmusikk, instrumental, rap og joik. Fristen er nå utsatt til 31. mai. Låtskriver-vinneren får spille sangen sin på Klimabrøl-demonstrasjonen den 30. august i Oslo, og vil også få gratis studiotid og mulighet til å gi den ut.

  Hanne Kolstø på Øya
  Foto: Tom Øverlie / NRK P3
 • Alan Walker i Spektrum

  9. november inntar Alan Walker (21) Oslo Spektrum som del av sin «Aviation Tour», som blir Walkers første arenaturné. Storhiten «Faded» kom i 2015 og siden har Walker toppet hitlister over store deler av verden. Bergenseren kan skilte med å ha blitt strømmet over en milliard ganger på Spotify – og turnert verden rundt.