Hopp til innhold

Monty Python 40 år

Idag er det 40 år siden Monty Python revolusjonerte humoren med sitt flyvende sirkus.

Monty Python

Michael Palin, Terry Jones, Eric Idle, Terry Gilliam og John Cleese (Arkivbilde)

Foto: Evan Agostini / Scanpix/AFP

John Cleese

I oktober er John Cleese i Norge.

Foto: Paul Miller / AP

Monty Python besto av seks britiske humorister med John Cleese i spissen. Humorgruppa tullet med selve meningen med livet i alle dets faser, fra fødselen til døden og enda lenger.

Hør saken her: Monty Python 40 år

Det er altså 40 år siden den britiske TV-serien Monty Python Flying Circus ble sendt på britisk TV for første gang.

Siden den gang har fenomenet Monty Python utviklet seg videre til sceneshow, dataspill, bøker og filmer som Life of Brian, som i sin tid ble forbudt i Norge, det har også blitt mange plater og kjente sanger.

John Cleese i Norge

I oktober er John Cleese, som blir kaldt verdens morsomste mann, i Norge med showet «En latterlig kveld med John Cleese - eller hvordan finansiere skilsmissen».

I showet tar Cleese publikum med på en reise gjennom hele sin komikerkarriere.

Han viser gamle klipp fra «Monty Python»-tiden og fra «Fawlty Towers», eller «Hotell i særklasse» som det heter i Norge, og alt mulig annet han har drevet med.

Blasfemi

Monty Python er blant tidenes mest innflytelsesrike komediegrupper. Med sin «galskapshumor» var de nyskapende både i form, innhold og tematikk.

De blandet animasjoner med skuespill, sketsjer, sang og dans. Ofte med oppsiktsvekkende kostymer.

Monty Python opplevde dessuten å få langfilmen «Profeten Brians liv og historie» forbudt i Norge, etter anklager om blasfemi.

Flygende sirkus

Det hele begynte imidlertid med tv-serien «Monty Pythons flygende sirkus», som ble produsert fra 1969-1974.

Dette var det første samarbeidet mellom de fem engelskmennene John Cleese, Graham Chapman, Eric Idle, Michael Palin og Terry Jones, samt amerikaneren Terry Gilliam.

Siden ble det flere filmer sammen og i andre prosjekter, og til dels blomstrende karrierer. Graham Chapman døde av kreft i 1989, en dag før Monty Pythons 20-årsjubileum.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)