Hopp til innhold

14 musikkhøydepunkter fra Jahn Teigens liv

Jahn Teigen var så mye mer en «Optimist» og sisteplass i MGP. Her er en reise gjennom musikken han ga oss.

Jahn Teigen (1976)

Jahn Teigen under et intervju i 1976.

Foto: Henrik Laurvik / NTB scanpix

kultur1

1972: Sjarmøren

Utdrag fra en musikkvideo NRK laget med bandet i 1972. Det var samme år som bandet endret navn fra Arman Sumpe Dur-Express til Popol Vuh etter en navnekonkurranse i ungdomsbladet «Det Nye». I denne videoen ville bandet lage en parodi på et glitterrockband, men publikum tok det på alvor, til bandets store overraskelse.

I 1972 laget Jahn Teigen og bandet Popol Vuh en musikkvideo-parodi på tidens glitterrock-band. Men publikum tok det på ramme alvor, til bandets store overraskelse.

kultur2

1974: Stadionrockeren

Popol Vuh (før de skifta navn til Popol Ace) med Jahn Teigen i spissen fra Ragnarock i Holenkollen i 1974.

Ragnarock i Holmenkollen i 1973 og 1974 var Norges første store rockefestival, med Popol Vuh blant internasjonale superstjerner. Men styringa var så elendig at hoppski og «Ta sjansen» raskt fikk Besserudtjernet for seg selv.

kultur3

1976: Klovnen

Popol Ace med Jahn Teigen i spissen i et studioopptak fra 1976.

Jahn Teigen var klovn med og uten scene. Her har NRK dytta Popol Ace (bandet har nå skifta navn) inn i et TV-studio. Kanskje ikke helt sirkusstemning...?

kultur4

1976: Skremmeren

Jahn Teigen og Inger Lise Rypdal sang «Voodoo» i den norske finalen i Melodi Grand Prix 1976. Låta er skrevet av Terje Rypdal, og ble nummer to i finalen.

NRKs sentralbord ble ringt ned av sjokkerte tv-seere da Jahn Teigen stilte i skjelettdrakt i MGP. Aftenposten skrev at finalen «Om mulig var verre enn noensinne.»

kultur5

1978: Taperen

Fra den internasjonale MGP-finalen i Paris i 1978 der Jahn Teigen ble kjent for sine null poeng, sine bukseseler og sitt splitthopp.

Jahn Teigen ble berømt for sine null poeng, sine bukseseler og sitt splitthopp i den internasjonale MGP-finalen. Men snudde det hele til sin fordel med suksessplata «This Years Looser».

kultur6

1980: Tøysekoppen

Elleville Prima Vera, med Jahn Teigen i spissen, framfører Brukne ribben, deres versjon av Dawns kjempehiten Tie Yellow Ribbon. Fra Halvsju 26.01.1980

Humortrioen Prima Vera tok ting lenger enn Norge var vant til. Noen ropte skandale, men folket elsket den elleville og surrealistiske humoren.

kultur7

1982: Doktoren

Jahn Teigen sang «Bli bra igjen» i NRK-programmet «Zikk-Zakk» i 1982. Låta lå 12 uker på VG-lista det året, best på 4. plass.

Jahn Teigen var en hyppig gjest i datidens ungdomsprogrammer på NRK. Her fra «Zikk-Zakk». Tulletekster med en dypere mening gikk hjem hos kidsa.

kultur8

1982: Filosofen

Jahn Teigen og Anita Skorgan sang «Adieu» den norske finalen i Melodi Grand Prix i 1982. Til seier. Sangen lå også fem uker på VG-lista med tredjeplass som best.

«... Si meg, hva betyr adjø. Kan det ha verdi, om alt er forbi...» De var kjærester, men sang om å være venner selv om det kunne bli slutt. Få år senere var det slutt.

kultur9

1983: Vennen

Opptak fra TV-programmet «Ta sjansen» i Holmenkollen i 1983.

Men så var han tilbake i Holmenkollen, nå med noe ganske annet. Duetten «Friendly» med Anita Skorgan kom i 1983, opptaket er fra TV-programmet «Ta sjansen» samme år.

kultur10

1988: Storpolitikeren

Jahn Teigen sang «Glasnost» til andreplass i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1988. Sangen lå seks uker på VG-lista det året, best på tredjeplass.

Verden var full av tro på nedrustning og fred i 1988. Det ble også tema i MGP, men det ble bare andreplass for Jahn Teigens oppfordring til Reagen og Gorbatsjov.

kultur11

1989: Optimisten

Jahn Teigen sang «Optimist» i den norske Melodi Grand Prix-finalen i 1989. Men optimismen holdt ikke til topplass denne gangen. Sangen lå fem uker på VG-liste det året, best på fjerdeplass.

Da det ble klart at «Optimist» ikke var blant de tre superfinalistene i den norske MGP-finalen, reagerte publikum med vantro og høylytt buing.

kultur12

1993: Landeplageren

Jahn Teigen sang «Det vakreste som fins» i NRK-programmet «Tett på» i 1993.

Denne ble en skikkelig landeplage da den kom ut på albumet «Klovn uten scene» i 1988. Og er stadig en av folkets favoritter. Her fra NRK-programmet «Tett på» i 1993.

kultur13

1995: Romantikeren

Den eviggrønne klassikeren ble skrevet til Teigens album «En dags pause», som kom ut i 1979. Her i et opptak fra NRK-programmet «Sveip» fra 1995.

En overskrift i et gammelt tysk ukeblad ga Herodes Falsk inspirasjon til teksten på denne eviggrønne klassikeren, skrevet til Teigens album «En dags pause» fra 1979. Her fra NRK-programmet «Sveip» i 1995.

kultur14

2003: Pessimisten

Fra konserten på Rockefeller i Oslo i 2003 med et gjenforent Popol Ace med Jahn Teigen i spissen og Kringkastingsorkestret.

Den gamle gjengen fra Popol Ace ble gjenforent på scenen på Rockefeller i Oslo i 2003 sammen med Kringkastingsorkestret. «.....and nothing more can be said, all we have is the past.»

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober