Hopp til innhold

-Trakassering er vanlig på Snapchat

På Snapchat kan andre sende deg støtende bilder. Det er helt vanlig, derfor er det ikke vanlig å politianmelde trakassering. – Betryggende, mener Medietilsynet.

Vilde Skorpen forteller at det er vanlig at folk sender upassende bilder til hverandre gjennom mobilappen Snapchat.

17 år gamle Vilde Skorpen ville ikke ha anmeldt trakassering på Snapchat.

NRK.no har tidligere skrevet om at netteksperter slår alarm om den populære mobilappen Snapchat, hvor nakenbilder kan sendes fram og tilbake for så å forsvinne etter et par sekunder.

Tjenesten er spesielt populær hos barn og unge. Christian Meyer i slettmeg.no sier de ser en intensivert jakt på amatørbilder av unge, nakne jenter. Bilder som er sendt mellom tenåringer i fortrolighet, kan lett havne på pornosider.

Én ting er at private bilder kan havne på avveie. Men Snapchat åpner også opp for at man kan få tilsendt bilder av ting man slettes ikke ønsker å få se.

Mottageren vet ikke hva meldingen inneholder før den blir åpnet, og det kan gjerne være et bilde av en naken kropp eller et kjønnsorgan. Bildet forsvinner etter bare noen sekunder. Man kan også få bilder fra fremmede.

Fått upassende bilder

Ifølge Vilde Skorpen er det ikke uvanlig at man blir tilsendt trakasserende meldinger på Snapchat.

– Jeg har jo fått upassende bilder selv, og så lagret det. Men jeg har ikke publisert det noen steder, sier Vilde Skorpen (17).

Selv om bildet er støtende, ville hun ikke vurdert å politianmelde det.

– Hvis jeg hadde fått tilsendt noe slik så ville jeg ikke ha politianmeldt det, siden det er såpass vanlig.

Hvorfor ikke?

– Jeg vet ikke, det har bare blitt en slags trend. Du kan sende hva du vil på Snapchat. Ikke at jeg gjør det, men det er mange andre som velger å benytte seg av den muligheten, sier Skorpen.

Snapchat møter Poke

På Snapchat forsvinner bildene etter maks ti sekunder. Tjenesten har blitt voldsomt populær på kort tid, og det blir daglig sendt 50 millioner bilder via Snapchat.

Foto: Facebook/Snapchat

– Betryggende

Snapchat blir i stor grad til kommunikasjon mellom venner. Men hvis man skriver snapchatnavnet sitt andre steder, som på Facebook, Instagram eller på en blogg, da kan alle se det og hvem som helst kan ta kontakt gjennom tjenesten.

– Og da ber man nesten om å få upassende meldinger, mener Skorpen.

Medietilsynets leder for Trygg Bruk-senteret, Pia Lang, synes ikke reaksjonen til ungdommene er oppsiktsvekkende.

– På en måte er jeg litt glad for at de ser på det på den måten, sier Lang.

Hun viser til en undersøkelse gjort av Medietilsynet, som viser at 26 prosent av norske 13–16 åringer har mottatt nakenbilder. 72 prosent av dem tenker at dette ikke er så farlig.

– Det synes jeg for så vidt er betryggende. Det handler om hvordan de håndterer disse opplevelsene. Ganske mange, eller 7 prosent, synes det er skremmende eller ubehagelig eller, og kunne ønske at det ikke hadde skjedd. Det er en liten andel som synes det er ekkelt, men flesteparten synes ikke det gjør så mye, forteller Lang.

snapchat jenter på tivoli

Snapchat retter seg mot unge jenter, og ifølge Forbes er ungdom i alderen 13–24 år den største brukergruppen av tjenesten.

Foto: snapchat

En del av mediebildet

Hun mener barn og unges reaksjonsmønstre er formet av dagens medievaner.

– Noen vil kanskje synes det er foruroligende. Men da må man huske på mediebildet som barn og unge møter i dag, hvor en del av disse inntrykkene er ikke så farlig.

Snapchat har en aldersgrense på 13 år, men de sjekker ikke alderen på dem som laster ned appen og melder seg på tjenesten.

– Da tenker jeg at det er duket for at en del mindre barn kan få ekle opplevelser, sier Lang.

Vanskeligere å sette grenser

Merethe Clausen Moe i Barnevakten

Merethe Clausen Moe i Barnevakten mener det kan bli vanskelig for barn å unge å sette grenser, dersom det blir dagligdags å få nakenbilder tilsendt på mobilen.

Foto: Barnevakten.no

Merethe Clausen Moe er daglig leder i Barnevakten, en organisasjon som gir råd om barn og medier. Hun mener man må spørre seg hva man vil at barn skal tåle å bli eksponert for i ung alder.

– Vil vi at barn skal tåle så mye? Hvis det blir dagligdags å dele intime bilder av seg selv og andre, så kan man spørre seg om det er udelt positivt at barn og unge tilsynelatende blir så «robuste»?

Hun peker på at det kan bli vanskeligere for barn å sette grenser når grensene for hva som er tillatt stadig tøyes.

– Man kan få nedsatt empati og reaksjonsevne på hva som er akseptabelt, og det kan bli vanskelig å sette grenser for seg selv og andre. Hvis vi sier at dette er helt greit, at det er en del av vår ungdomskultur, så har man satt standarden, sier Clausen Moe.

13-åring fikk spredd nakenbilde

Barnevakten får inn henvendelser fra foreldre som ber om råd på vegne av barna sine. Merethe Clausen Moe forteller om en utbredt naivitet blant unge mobilbrukere, og barn som ikke alltid er i stand til å forstå konsekvensene av handlingene sine.

– Vi fikk en sak nå, hvor det var en 13 år gammel jente som hadde blitt kjent med en jevngammel gutt. Han hadde sendt henne et nakenbilde av seg, og ba henne sende et tilbake. Gutten sendte det videre til veldig mange, og det syntes jenta var forferdelig.

Utfordringen er å snu den stadig voksende trenden hvor barn og unge jakter på tilbakemeldinger på utseende og kropp, enten det er på Facebook, Instagram eller Snapchat, mener Clausen Moe.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.