Hopp til innhold

Snapchat-fella du ikke må gå i

De kortvarige bildemeldingene som utveksles i Snapchat kan få langvarige liv. Slik lagres de «hemmelige» Snapchat-bildene.

Snapchat

En hemmelig snutt av en kollega kan fort havne på nett.

Foto: Daniel Eriksen / NRK

Tidligere i dag fortalte NRK.no om bildedelingstjenesten Snapchat. Mobiltjenesten sprer seg som en farsott på norske skoler, til fortvilelse for ledelsen.

Snapchat fungerer slik at man sender et bilde eller en video til en kontakt, som får se dette i antall sekunder du har valgt. Deretter blir det borte, og skal aldri komme tilbake. I hvert fall tilsynelatende.

I takt med tjenestens økende popularitet, har det også dukket opp oppskrifter på hvordan du kan bevare bildene du har fått, uten at avsenderen får vite det.

Mottar du et bilde kan du ved et enkelt grep ta en skjermdump, og titte på bildet så lenge du vil. Deretter er det mulig for mottaker å videresende bildet, noe som neppe var avsenders intensjon.

Videoer lagres på telefonen

Videofiler som blir lagra i Snapchat.

I en undermappe lagres alle videoer mottatt med Snapchat.

Foto: NRK

Nettstedet Buzzfeed beskriver hvordan man kan få tilgang til videoer, som tilsynelatende er forsvunnet fra mobilen. Har man for eksempel en Iphone, kan man, ved å installere et tredjeparts program, enkelt bla gjennom alle mappene på telefonen, deriblant Snapchat.

I en undermappe lagres alle mottatte videoer, og dermed er veien kort for mottaker å se dem om igjen eller spre dem videre, uten avsenders samtykke.

Slik kan altså bilder og videoer ment som en kortvarig hilsen, ende helt andre steder enn det som opprinnelig var planen.

Også Facebook har lansert sin egen bildedelings-app ; Poke . Både de og Snapchat uttaler til Buzzfeed at brukerne bør være forsiktige med hva de sender fra seg.

– Det er ingenting som forsvinner

Også norske eksperter advarer mot å tro at bilder alltid forsvinner.

– Det er ingenting som forsvinner, heller ikke bildene på Snapchat, selv om bildene ikke er synlig i mer enn ti sekunder, forteller Christian Meyer, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

– Snapchat er bare en ny måte å dele informasjon på. Det kommer ut, det er lett å ta kopi, og det er enkelt å laste dem opp andre steder. Det finnes ingen angrefrist på internett. Materiale som er sendt i all fortrolighet, kan enkelt komme på avveie, sier Meyer til NRK.no.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters