Hopp til innhold

- Feil å hedre Hamsun

Kåre Willoch mener det vil være historieløst å hedre Knut Hamsun med å oppkalle en plass etter ham. - Vi må skille mellom dikter og person, sier forfatter Edvard Hoem.

"Plata" foran Oslo Sentralstasjon

'Plata' foran Oslo Sentralstasjon.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Hamsunselskapet og Gyldendal vil hedre Knut Hamsun med en plass i hovedstaden. Den såkalte Plata sør for Oslo sentralstasjon er pekt ut som passende til å bære navnet Knut Hamsuns plass. Forslaget vekker sterke reaksjoner. Forfatter Edvard Hoem tror tiden ennå ikke er moden.

Burde hedres

- Det forslaget er jeg usikker på. I hvert fall om det burde

Forfatter Edvard Hoem.

Forfatter Edvard Hoem.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

gjennomføres mens det fortsatt lever mennesker som følte seg krenket av Hamsuns uttalelser i forbindelse med krigen i Norge, mennesker som faktisk også måtte ofre mye og som hørte hans vilkårsløse støtte til regimet i Tyskland.

Edvard Hoem vil gjerne at Hamsun skal hedres med en gate eller plass, men mener det er altfor tidlig. Å oppkalle en plass etter Knut Hamsun handler om politikk og er ikke en litterær handling. Det sier flere kulturpersonligheter til Dagbladet i dag.

- Navnet Hamsun har for krigsgenerasjonen en tvetydighet ved seg. Derfor kan det godt vente litt. Mange har savnet sine menn i tysk krigsfangenskap og levd i uvisshet i fem lange år, mens Hamsun sendte nobelmedaljen sin til Göebbels. At dette fortsatt gjør vondt, har ikke jeg vanskelig for å forstå. Han fortjener en plass, men man burde ta menneskelige hensyn og vente.

Feil å hedre Hamsun

Tidligere statsminister Kåre Willoch

Tidligere statsminister Kåre Willoch

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Tidligere statsminister Kåre Willoch sier det er vanskelig å skille mellom personen og forfatteren Hamsun.

- Jeg er en stor beundrer av hans forfatterskap, og det er en farse hvordan han ble behandlet av norske myndigheter etter krigen, men han støttet nazistene, både de norske og de tyske. Det ville være uhistorisk å oppkalle en plass etter en nazist. Man kan ikke skille mellom person og dikter.

Willoch mener det vil være et galt signal å gi, dersom man oppkaller plassen etter Hamsun.

- Det er forskjell på tilgivelse og den heder det er å få en plass oppkalt etter seg. Tilgivelsen har kommet for lengst, men å gå enda lenger ville være uhistorisk.

Tung symbolikk

Kåre Willoch understreker at å få en plass i hovedstaden oppkalt etter seg har en tung symbolikk.

- Det må jo være et uttrykk for at den som får plassen oppkalt etter seg har ytt enn fremragende samfunnsmessig innsats uten alvorlige negative konsekvenser. Hamsun har ytt en fremragende innsats, men med meget alvorlige negative sider. Derfor er oppkalling av en plass ikke den riktige løsning.

"Plata" kan bli Knut Hamsuns plass

Kulturstrøm

  • Norsk politi er på plass i Malmö – kjem frå Oslo Politidistrikt

    Eurovision-veka i Malmö er i gang, og norsk politi er på plass.

    Politidirektoratet vil ikkje seie kor mange frå norsk politi som skal hjelpe svensk politi.

    – Vi går ikkje ut med det eksakte talet på personar som skal delta, men kan stadfeste at personellet kjem frå Oslo Politidistrikt som har god kompetanse på denne typen oppdrag, skriv seksjonssjef Torgeir Haugen i ein e-post til NRK.

    I Sverige er arrangementet sett på som ein «nationell särskild händelse», som betyr eit stort politioppbod frå heile Sverige og nabolanda.

    Det er vente store demonstrasjonar i byen denne veka.

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.