- Vi er blitt råere mot hverandre

Toppen Bech mener alle mennesker har dannelse i seg, men at folk generelt er altfor rå mot hverandre. - Vi må ta hensyn til våre medmennesker, sier hun.

Toppen Bech
Foto: NRK

Toppen Bech ble ikke overbegistret over Pål Thoresens manerer da de to spiste lunsj sammen.

- Det var ikke bare hyggelig, nei, sier Toppen.

- Jeg holdt jo ut stolen for deg da, sier Pål og mener tydeligvis det bør holde.

Se hele intervjuet med Toppen Bech her!

Moderne etikette

Toppen Bech er aktuell med ny bok om skikk og bruk i vår tid. Hun er ikke så opptatt av detaljer som om man for eksempel drikker hvitvin av rødvinsglass, men av at det moderne mennesket må lære seg dannelse.

- Dannelse er å ta vare på de beste av verdiene vi har i oss. Kunnskapen vår. Det å være et helt menneske, også i forhold til den tiden vi lever i. Skikk og bruk er regler for hvordan vi skal og bør være overfor hverandre, sier Toppen.

Bryllup og begravelse

Den blide programlederen mener folk generelt er for opptatt av å fylle sine plikter. Spesielt i forhold til store og viktige hendelser i livet.

- Folk vet ikke hvordan de skal oppføre seg i store hendelser som for ekspempel bryllup og begravelse. La hendelsen bli preget av gleder istedet for dyre plikter, sier Toppen.

Pål Thoresen og Brita Garden

Pål Thoresen leser boken til Toppen Bech grundig. Hun var nemlig ikke helt fornøyd med hans manerer en gang de spiste middag sammen.

Foto: NRK

Bech mener samfunnet har forandret seg mye de siste årene.

- Vi har blitt mye råere. Vi sier ikke takk eller ha en fin dag, slik de gjør i for eksempel USA. Det bør vi huske på i hverdagen, sier hun.

Se hele intervjuet med Toppen Bech her!

Kulturstrøm

 • Stormzy utstilles Madame Tussaud

  En voksfigur av rapstjernen Stormzy blir Madame Tussauds nyeste tilskudd. Den annonserte det verdensberømte London-museet selv på Twitter mandag.

 • – Ytringsfrihet må veie tyngst

  EUs digitale lover må sikre medienes uavhengighet, sier Medietilsynet. Lovforslagets formål er vel og bra, ytrings- og pressefrihet må tillegges stor vekt, mener direktøren.

  – Desinformasjon og hatefulle ytringer kan være svært skadelig selv når den er innenfor loven, men risikoen i å gi for store fullmakter til å fjerne innhold, er etter vår vurdering for store. Hensynet til ytringsfriheten må veie tyngst, sier direktør Mari Velsand.

  Lovforslaget har som mål å viske ut juridiske skiller mellom varer, tjenester og innhold som tilbys online og offline, styrke den digitale konkurransen og øke brukernes sikkerhet på nett.

  Ambisjonen er å gjøre avstanden mellom mediebrukere og aktørene bak sosiale medier-tjenester mindre. Blant annet skal nasjonale myndigheter kunne kreve at ulovlig innhold fjernes raskere.

  – Loven bør tydeliggjøre at redaksjonelt innhold ikke skal kunne fjernes, verken av aktører som står bak sosiale medier eller av nasjonale myndigheter, sier Velsand.

Flere kulturnyheter